Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибори - 2019. Нотатки на полях

26 вересня, 13:09

Що нам пропонують у цьому сезоні? Полковника без армії і партії, молодого коміка, з кривляннями пізнього Хазанова, популярного співака, політичного жиголо і парочку морально застарілих політиків.

ЗАМІСТЬ ЕПІГРАФА

Покупець питає у продавця:

- У вас пряники свіжі?

- Та ні, дуже старі, навіть запліснявіли.

- А печиво?

- О ні, візьміть вже краще пряники!

ТРОХИ НАДІЇ

Я люблю позитивні і життєстверджуючі історії, коли герой робить те, чого від нього вже ніхто не чекає.

Списаний з топ команди бейсболіст проводить прекрасний сезон у складі аутсайдера і виводить його в лідери дивізіону.

Звичайна людина, яка все життя провела в страху, несподівано впирається і вступає в нерівний бій із цілою системою, захищаючи свою маленьку ділянку землі від рейдерів.

Провінційна співачка завдяки своєму таланту через образи і приниження, проходить шлях від безвісності до слави.

Банкір, який потрапив до в'язниці за безпідставним звинуваченням, не тільки виживає у непростих умовах, але й втікає з цього похмурого місця.

Бунтівний член Центральної виборчої комісії розкриває механізм фальсифікації на виборах, ризикуючи своїм життям.

Схоже, що останній приклад здається найбільш фантастичним, якщо враховувати те, що до складу ЦВК обираються люди, від яких найменше чекають подібного подвигу.

Але, жарти залишмо, хоча серед потенційних кандидатів є коміки, зокрема і професійні, адже йдеться про вибори. А які вибори без надії?

Щоб не пив, не курив і завжди квіти дарував.

Я можу тільки здогадуватися, якими критеріями керується, бідний у всіх сенсах, український виборець.

Це героїня гоголівського «Одруження» могла малювати в умі збірний образ ідеального нареченого, у якого ніс Івана Кузьмича вигідно підкріплювався б розбещеністю Балтазара Балтазаровича. Український виборець такої можливості позбавлений, хоча саме його руки, що опускає в урну бюлетень, домагатимуться майбутні кандидати.

А, власне, чому будуть? - Уже домагаються! Рекламна кампанія давно йде повним ходом. Одні використовують адміністративний ресурс і рекламують себе за наші з вами гроші. Інші - популяризують себе на кошти друзів, прихильників і спонсорів, сподіваючись відбити витрати потім.

ТАЛАНТИ І ШАНУВАЛЬНИКИ

Я добре ставлюся до несамовитих фанатів. Для них улюблений клуб - найкращий. І не важливо, в якому дивізіоні грають їхні улюбленці. Але фанати часто хочуть жити життям своїх улюбленців, незважаючи на результати, а ось уболівальник прагматичний, і при всій симпатії до об'єкта поклоніння, хоче гарної гри, а головне - думає про результат.

Фанатизм у політиці не дозволяє подивитися на «героїв учорашніх днів» іншими очима. Була б жива баба Параска, то вона до цього часу намагалася б помирити Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко.

Один кандидат робить упор на підгодованих блогерів і чиновників, які, в разі поразки патрона, втратять усе. Інший - заграє з інтелектуальною елітою, яка встигла скучити за шанобливим до себе ставленням і багатим фуршетом.

Все це цікаво, додає значимості і тим і іншим, але особливо не впливає на кінцевий результат.

ЯМА ТА МОГИЛА

Звичайно, політична конкуренція присутня, що не може не радувати - ми ж не держава під псевдонімом «Російська Федерація». Є відчуття, що ми всі стали заручниками відкладеної суперечки двох політиків із нашого минулого. Можливо, ми всі самі в цьому винні, навіть без рішення суду. Адже ми дуже мало зробили для того, щоб президента країни обирати не у Відні та Женеві, не у Вашингтоні та Москві, а на виборчих дільницях.

Є такий проект - Танці з зірками. В одному з сезонів у фіналі танцювала пара Влад Яма та Наталя Могилевська. Якщо повірити жовтій пресі, що справжнє прізвище Могилевської - Могила, то ми отримуємо фінальний танець ями і могили. Звучить зловісно, але дуже схоже на той вибір, який нас може очікувати у другому турі президентських виборів. І тут якість танцю не має жодного значення.

ЗАКІНЧЕННЯ

Видатний Фелліні наприкінці свого тернистого і блискучого творчого шляху з гіркою іронією промовив: «Мій глядач помер». Відмахнемося від лукавства великого майстра - він завжди був глузливий і грайливий.

Головне - живий виборець, який готовий вибирати між пряниками і печивом. І ось тут зовсім не хочеться жартувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати