Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Європа подала потужний сигнал на підтримку України»

Ухвалений у четвер документ позбавляє російську делегацію права голосу у Парламентській асамблеї Ради Європи
11 квітня, 11:08
ФОТО РЕЙТЕР

Ухвалення резолюції з приводу ризиків функціонування демократичних інституцій в Україні у зв’язку з ситуацією, яка склалася у стосунках з Росією стало початком найважливішої дискусії, яка відбулася у стінах Парламентської асамблеї Ради Європи. Увесь тиждень до неї потужно готувалися російські дипломати і депутати, — вся російська технологія була кинута на те, щоб уникнути ухвалення вчорашньої резолюції.

Ухвалений у четвер документ позбавляє російську делегацію права голосу у Парламентській асамблеї Ради Європи. Це вперше після часів чеченської кризи ПАРЄ застосувала цю санкцію до Росії, яка порушила всі міжнародні правила у цій організації та міжнародні угоди. Навіть з часів російсько-грузинської війни Росії вдалося уникнути будь-якого покарання. Постійно наголошувалося про необхідність проведення переговорів, за допомогою яких впливати і виховувати країну-агресора. Але Росія за всі ці роки продемонструвала, що не тільки не чує цього, але й не збирається вступати в діалог. Розпочинати його можна лише з єдиною людиною — Путіним. Однак він визнає тільки монологи, де всі покірно виконують все, що він сказав. А якщо інтерпретувати його слова про Україну, то виходить наступне: ваша земля належить мені!

Учорашнє голосування показало, що Європа подала потужний сигнал на підтримку України. Під час засідання у резолюцію було внесено ще більш посилюючі пункти:

— Росія не матиме права до кінця року брати участь у керівних органах ПАРЄ;

— Росія не матиме права бути членом всіх місій, які спостерігають за виборами в інших країнах.

Це дуже серйозно, оскільки російська делегація втрачає таку цінність як «об’єкт домовленостей». До цього треба було домовлятися з нею, щоб прийняти будь-яке рішення стосовно інших країн.

ФОТО РЕЙТЕР

Хоча російські делегати і заявляють, що рішення ПАРЄ для них не мають значення, і що це — слабка, нікчемна організація, але сама резолюція серйозно їх підкосила. Власне, ще їдучи сюди росіяни дотримувалися такої риторики, ображали своїх колег на ПАРЄ. Учора ж вони бойкотували засідання і все відбувалося без їх присутності. Це яскраво продемонструвало їх колегам: діалог неможливий. Думаю, це також нашкодило і самим росіянам, які у цей самий час давали прес-конференцію. Це також означає і те, що програш, як дипломатичний, так і політичний, для росіян є дуже болючим. Адже всі члени Ради Європи (до яких би партій та ідеологій вони не належали), засудили агресію і воєнний спосіб вирішення стосунків. Всі вимагають виведення російських військ з Криму і припинення анексії — цей пункт, до речі, теж був внесений до документу.

Проти резолюції виступив лише представник націоналістичної партії «Йоббік» із Угорщини. Фактично, він був рупором росіян у їх присутності, так само як і представник однієї з політичних сил Молдови. Остання, до речі, дуже шкодує за свого колегу... Але ці двоє показали себе колаборантами, що є ознакою процесів, які там відбуваються. Решта делегатів стояли на позиціях, які були підтверджені вчорашнім голосуванням.

Рішення ПАРЄ — дуже серйозний сигнал для України. Воно свідчить, що європейці (а це — представники парламентів країн Ради Європи) чітко усвідомлюють небезпеку не лише для України, але і для всієї Європи та для дотримання порядку у світі.

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК — колишній член парламентської делегації України в ПАРЄ, голова департаменту захисту прав людини ГС «Громадська варта»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати