Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що таке сучасна бібліотека

30 вересня, 11:55

18-21 вересня 2019 р. у межах 26-го Book Forum у Львові відбувся X Львівський міжнародний бібліотечний форум, участь в якому взяли понад 350 учасників майже з усіх регіонів України, а також Німеччини, Польщі, Литви, Естонії, Хорватії, Білорусі.

Тема цьогорічного Форуму «Нова бібліотека – відповідальність кожного». Організатори підкреслили, що це справді так. Бібліотека – це відповідальність усіх нас: видавців, авторів, бібліотекарів, представників влади та кожного окремого користувача. Усі ми є творцями сучасної бібліотеки.

X Львівський міжнародний бібліотечний форум – це 4 дні, 22 паралельних заходи на різних локаціях Львова. Трохи детальніше про найцікавіші події.

Під час дискусії «Нова бібліотека: бути чи не бути?» 4 експерти висловили своє бачення, якою бути новій бібліотеці. Відмовитися від століттями напрацьованих традицій і цінностей чи перетворитись на інфомедіахаб? Як висновок: сучасна бібліотека – це унікальні послуги та найвищий сервіс, а також любов до користувачів, саме любов, а не обслуговування.

Під час круглого столу «Бібліотека на підтримку реформ» обговорено, як книгозбірні сприяють економічному, соціальному та культурному розвитку громади і країни на прикладі бібліотек США та інших країн. Уже сьогодні бібліотеки спрямовують свою діяльність на підвищення добробуту громадян, створення умов для розвитку бізнесу і кар'єрного зростання, зміцнення громадянського суспільства, сприяють безперервній освіті й всебічному розвитку особистості.

Стратегія успіху бібліотеки за прикладом США – це:

• Узгодження своїх пріоритетів з цілями громади;

• Надання доступу до контенту в усіх форматах;

• Забезпечення стабільного фінансування;

• Згуртування лідерів навколо бібліотеки.

Справді, у США «під парасольками» бібліотек формуються так звані «групи друзів»: молоді активісти, волонтери, публічні люди зустрічаються і разом втілюють важливі для громади проекти.

Сьогодні пріоритетами бібліотек в США є:

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК. Це створення при бібліотеках центрів розвитку бізнесу і кар’єри, технічних студій, коворкінгів, інтернет-центрів та центрів здорового способу життя.

СОЦІАЛЬНИЙ РОЗВИТОК: ресурси і заходи, які сприяють громадянській активності та розвитку громадянського суспільства, співпраці громадян та влади.

ОСОБИСТІСНИЙ РОЗВИТОК. Це створення при бібліотеках літературних, психологічних, мистецьких та інших програм, заходів та ресурсів, що сприяють особистісному розвитку громадян міста.

Не менш важливою стала дискусія щодо ІТ у бібліотеці, адже складно уявити сучасну бібліотеку, яка б не використовувала інформаційні технології. Сьогодні ІТ застосовуються практично в кожному з напрямів роботи бібліотеки: і для організації бібліотечних процесів, і для надання послуг, і для налагодження ефективної комунікації з користувачами. На жаль, у застосуванні ІТ бібліотеки в Україні значно відстають від своїх зарубіжних колег. Особливо болючим для України є питання АБІС, систем, що автоматизують основні технологічні процеси роботи бібліотеки з інформаційними ресурсами.

Учасники Бібліофоруму також обговорили, як світові тренди – штучний інтелект, змішане навчання, роботизація, філософія відкритості, економіка спільної участі – у найближчому майбутньому впливатимуть на розвиток освіти та науки та чи всі вони позначаться на діяльності університетської бібліотеки.

На дискусійному майданчику «Соціальна інклюзія та бібліотека» були розглянуті концепції бібліотечного обслуговування безхатченків та людей з інвалідністю за рекомендаціями ІФЛА.

Про виклики майбутнього поговорили науковці, працівники бібліотек для дітей та медичних бібліотек на відповідних секціях.

Так, дитяча бібліотека – це перетин декількох світів:

  • світ затишку і гостинності (важливо, аби приміщення, дизайн, кольорове оформлення та меблі дитячої бібліотеки відповідали стандартам);
  • світ захопливого читання (створення умов для читання, оновлення фонду цікавою літературою, програма заохочення читання, зустрічі з авторами);
  • світ творчості (різноманітні майстер-класи);
  • світ традицій (святкування національних свят, знання українських традицій);
  • світ пригод та природи (бібліотечні табори, еко-заходи);
  • простір інновацій та техніки (3D-принтери, роботи, віртуальна реальність);
  • простір розваг (ігри, вікторини, конкурси).

Український інститут книги провів дві презентації своїх програм – «Цифрової бібліотеки» та Програми поповнення фондів публічних бібліотек. Фахівці обговорили результати виконання програми у 2018 році та висловили рекомендації для ефективного проведення закупівель в умовах адміністративно-територіальної реформи.

З учасниками з різних європейських країн досліджували, яким має бути сучасний стиль бібліотеки, якою її бачать наші користувачі і громада, які інновації є успішними, як еволюціонує читання. Дійшли висновку, що бібліотека – це не лише книга, це знання у різних проявах і формах.

У межах Бібліофоруму були презентовані дистанційні курси для підвищення кваліфікації бібліотекарів – онлайновий курс для бібліотекарів «Бібліотека – відкритий публічний простір», створений за підтримки Програми ООН із відновлення і розбудови миру «Громадська безпека та соціальна згуртованість». Записатись на курс.

Презентовано онлайн-курс з медіаграмотності Verified для самоосвіти користувачів бібліотек.

Презентовано довідник «Сучасна публічна бібліотека від А до Я», в якому в доступній формі подається основна інформація про публічну бібліотеку: що таке сучасна публічна бібліотека, яку роль вона відіграє в громаді, які послуги надає, як організувати її роботу (організаційні питання, технологічні процеси). Видання буде корисним представникам органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, які відповідають за надання культурних послуг населенню, а також бібліотечним працівникам.

Оксана БОЯРИНОВА, членкиня Української бібліотечної асоціації

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати