Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Хмельницькій області працевлаштовується лише кожний десятий безробітний переселенець

02 травня, 15:17
До підрозділів Хмельницької обласної служби зайнятості за три місяці цього року звернулась за послугою 1601 внутрішньо переміщена особа. Роботу отримав лише кожний десятий. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський.

“За три місяці вдалось працевлаштувати 161 переселенця. Причин такої малої кількості працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб є декілька. Насамперед рівень зарплати у східних областях був порядком вище зарплати на Хмельниччині. Друге - специфічність професій, за якими люди там працювали, наприклад, шахтар. В нашій області ми таку роботу запропонувати не можемо. І ще одне — невмотивованість, тобто маючи певні заощадження переселенці не поспішають шукати тут роботу з надією на швидке повернення додому”, - пояснив Залуський.

Водночас, за його словами, служба зайнятості йде назустріч безробітним ВПО й пропонує зміну професії або спеціальності. Цьогоріч професійне навчання пройшли 48 переселенців. Ще 19 отримали ваучери з компенсацією 30 280 гривень кожен, переважно для здобуття професії психолога.

До того ж, як зазначив Залуський, 72% переселенців, які звертаються до центру зайнятості, жінки. Хоча, наголосив посадовець, економіка держави потребує багатьох чоловічих професій - фахівців із металообробки, трактористів, токарів, водіїв.

“Велику роль відіграє той фактор, що чоловіки повинні мати документ про взяття на військовий облік. Якщо його немає, то ми зобов'язані повідомити про це ТЦК. Крім того, чимало чоловіків виїхали за кордон або мали сезонні роботи на три-чотири місяці. Щодо жінок, то ми мотивуємо їх навчатись на чоловічі професії. Скажімо, зараз є величезна потреба у водіях тролейбусів”, - зауважив співрозмовник.

Він також додав, що переселенцям пропонують й інші вакансії — продавців, підсобних робітників, бухгалтерів, швачок. У громадських та інших роботах тимчасового характеру цьогоріч брали участь 75 ВПО, в той час, коли за цей же період минулого року було лише 6 охочих.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати