Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У річницю геноциду президент Руанди звинуватив міжнародну спільноту в тому, що вона його допустила

07 квітня, 22:48
Фото з відкритих джерел

Президент Руанди Пол Кагаме у 30-ту річницю геноциду в цій країні звинуватив міжнародну спільноту в тому, що вона його допустила.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Президент Руанди Пол Кагаме звинуватив міжнародну спільноту в допущенні геноциду 1994 року, в той час, як мешканці Руанди відзначають 30-ту річницю вбивства приблизно 800 000 людей, здійсненого руками екстремістів, за підтримки уряду", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, відтоді Руанда продемонструвала значне відновлення та економічне зростання, однак питання, чи вдалося досягти справжнього примирення, залишаються.

Повстання під проводом Кагаме зупинило геноцид, але тепер дехто його критикує за нетерпимість до інакомислення, тоді як інші хвалять за досягнення відносної стабільності.

У заходах з ушанування пам'яті загиблих під час геноциду в столиці Руанди Кігалі взяли участь делегація на чолі з Біллом Клінтоном, президентом США в часи геноциду, та президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом.

Геноцид у Руанді почався після того, як над столицею країни був збитий літак з Жувеналем Габ’яріманою — представником хуту, який був на той час президентом Руанди.

Тоді у вбивстві звинуватили бойовиків тутсі, які стали через це жертвами масових убивств, скоєних представниками хуту, очолюваними екстремістами. Вбивства тривали понад 100 днів. Дехто з поміркованих хуту намагався захистити представників меншини тутсі, але їх теж убили.

Влада Руанди давно звинувачує міжнародну спільноту в ігноруванні попереджень про геноцид.

Білл Клінтон назвав геноцид у Руанді провалом своєї адміністрації, а президент Франції Еммануель Макрон у записаному перед сьогоднішніми жалобними церемоніями у Руанді відео заявив, що Франція та її союзники могли б зупинити геноцид, але не мали волі це зробити.

"Це міжнародне співтовариство підвело нас усіх, чи то через презирство, чи через боягузтво", — заявив Кагаме у своїй промові після запалювання вогню пам’яті та покладання вінка до меморіалу, де покояться останки 250 тисяч жертв геноциду в Кігалі.

Кагаме також поділився історією свого двоюрідного брата, чию родину намагався врятувати за допомогою миротворців ООН, але зробити це не вдалося.

Етнічний склад Руанди майже не змінився з 1994 року, більшість становлять представники хуту. На тутсі припадає 14%, а на Тва лише 1% від 14 мільйонів мешканців Руанди. Уряд Кагаме, де домінують тутсі, заборонив будь-яку форму організації за етнічною ознакою в рамках зусиль зі створення єдиної руандійської ідентичності.

Правозахисні групи звинуватили військових уряду Кагаме у скоєнні деяких убивств із помсти під час та після геноциду, але влада Руанди вважає ці звинувачення спробою переписати історію.

Кагаме, який виріс як біженець у сусідній Уганді, був де-факто правителем Руанди, спочатку як віцепрезидент з 1994 по 2000 рік, а потім як виконувач обов’язки президента.

Він був обраний на посаду у 2003 році й з того часу неодноразово переобирався. На останніх виборах переміг, набравши майже 99% голосів.

7 квітня світ відзначає Міжнародний день пам'яті про геноцид тутсі в Руанді 1994 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати