Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Творці фільму «Євродонбас» презентують вуличну виставку про культурну спадщину Донеччини та Луганщини, яку на зламі ХІХ ст. залишили європейці

09 травня, 13:42

З 21 травня до 4 червня на Михайлівській площі у Києві відбудеться вулична виставка присвячена спадщині європейських країн на Сході України, які залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці на зламі ХIX ст. - ХX ст. Виставка буде доступна українською та англійською мовами.

Досі існує міф, що розбудова одного із найбільших промислових регіонів України належить Совєтському Союзу. У суспільному дискурсі мало порушується тема внеску європейських інвесторів у заснування містечок, розвиток промисловості та суспільного життя на Донеччині та Луганщині задовго до приходу радянської влади.

Мета виставки - розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, що будували промисловці з країн Європи, а також показати стан і руйнацію архітектурних пам'яток до та після повномасштабного вторгнення росії.

«Ми прагнемо розповісти про спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії - і в Україні, і за кордоном. Зокрема, для того, аби спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває росія. Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами», - зазначила продюсерка і авторка проекту Анна Паленчук

Зокрема, на виставці представлена історія будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк. Також можна дізнатись прo гімназію у Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо.

У межах виставки відбудеться показ документального фільму «Євродонбас» режисера Кoрнія Грицюка в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності 9 травня 2024 року о 17.00.

Виставка є частиною комплексного культурно-просвітницького проєкту присвяченого спадщині європейських країн на Сході України, який реалізує кінокомпанія «435 ФІЛМС». Цей проєкт включає документальний фільм «Євродонбас» (продюсерка Анна Паленчук, режисер Корній Грицюк), аудіоподкаст «Євродонбас: Німецька спадщина» та онлайн-проєкт «Європейська індустріальна спадщина на сході України» ( у співпраці з фондом «Ізоляція»).

Проєкт «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини» підтримано в рамках програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО «Музей сучасного мистецтва» (https://www.facebook.com/MOCAORGUA/?locale=uk_UA ) та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) (@ukrainian_emergency_art_fund) у партнерстві з UNESCO @unesco, та фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціативу UNESCO-Ашберг для митців та культурних професіоналів.

Партнери виставки: Посольство Королівства Бельгія в Україні, Міністерство закордонних справ України, Міністерствo культури та інфoрмаційнoї пoлітики України, Український інститут національної пам’яті, Націoнальний музей Ревoлюції Гіднoсті, міжнародний благодійний фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив».

"435 ФІЛМС" — кінокомпанія, заснована продюсеркою Анною Паленчук. Щорічно випускає повнометражні ігрові та документальні фільми режисерів Ма́нтаса Кведара́вічюса, Віталія Манського, Олега Сенцова, Ахте́ма Сеітабла́єва, Мачек Хамела, Корнія Грицюка.

Національний музей Революції Гідності – музейно-меморіальний комплекс та багатоцільовий культурно-освітній центр, що перебуває у стані динамічного становлення. Музей зберігає, вивчає та представляє історію, пов'язану із громадянською боротьбою українців за свободу, передусім подіями Революції Гідності (2013-2014) та російсько-української війни, Помаранчевої революції (2004) та Революції на граніті (1990). Окремим напрямом роботи Музею є збереження та вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. З 2022 року команда Музею займається збереженням культурної спадщини в умовах війни в межах ініціативи “Штаб порятунку спадщини”.

(re)connection UA 2023/24 – друга ітерація програми ГО МСМ та Ukrainian Emergency Art Fund, що реалізується за підтримки UNESCO і покликана забезпечити ресурси для невпинного розвитку культурного життя в Україні. Програма фінансується з бюджету UNESCO Heritage Emergency Fund і UNESCO-Aschberg Programme for Artists and Cultural Professionals. Висловлюємо подяку донорам HEF, серед яких Катарський Фонд розвитку, Уряд Канади, Королівства Норвегія, Французької Республіки, Об’єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Князівства Монако, Республіки Естонія, Королівства Нідерландів, Словацької Республіки, Великого Герцогства Люксембург, Князівства Андорра, Республіки Сербія, ANA Holdings INC.

ГО “Музей сучасного мистецтва” - неприбуткова організація, яка має на меті створити новий тип професійної музейної інституції сучасного мистецтва в Україні, як важливий елемент розвитку екосистеми у сфері мистецтва. Заснована у 2020 році, організація об’єднує та залучає художни_ць, культурних працівни_ць та експерт_ок, які працюють з сучасним мистецтвом в Україні. Основні ініціативи до кінця лютого 2022 року включали проекти, системно спрямовані на зміцнення інституційної сфери мистецтва, стимулювання досліджень та освіти, адвокацію в органах влади необхідних для розвитку мистецтва умов. Після повномасштабної агресії росії проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, ГО МСМ структурувала свої пріоритети у такі напрямки: підтримка і розвиток культурного поля, розбудова екосистемних проєктів, створення музею. Зокрема, протягом 2022-2023 років створено Український мистецький фонд екстреної допомоги (UEAF) та архів мистецтва воєнного стану, засновано Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA). Більше про діяльність ГО МСМ у звіті організації.

UNESCO - Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, що об’єднує 194 країни-члени, працює над укріпленням миру і безпеки через розбудову багатостороннього співробітництва в сфері освіти, науки, культури, комунікації та інформації. UNESCO здійснює нагляд над понад 2000 об’єктів Світової культурної спадщини, мережею біосферних заповідників і глобальних геопарків; мережами креативних, освітницьких, інклюзивних і стійких міст; та понад 13000 асоційованих шкіл, університетських кафедр, освітніх і дослідницьких інститутів. Штаб-квартира UNESCO розташована в Парижі, Франція, а мережа офісів охоплює 54 країни. Штат налічує більше 2300 працівників на чолі з Генеральним Директором Одрі Азулай.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати