Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Франція збільшує газові платежі росії, загалом з початку року вона вже сплатила рф понад 600 мільйонів євро

11 квітня, 18:17
Франція збільшує газові платежі Росії, загалом з початку року вона вже сплатила РФ понад 600 мільйонів євро за скраплений природний газ. Як передає Укрінформ, такого висновку дійшов аналітичний «Центр досліджень енергетики та чистого повітря» (CREA), свіжі результати дослідження якого наводить Politico.

Зазначається, що за перші три місяці цього року поставки російського зрідженого природного газу до Франції зросли більше, ніж до будь-якої іншої країни ЄС порівняно з минулим роком.

«Це непроста тема», - заявив виданню представник Міністерства енергетики Франції. За його словами, «якщо ми продовжуватимемо платити за газ, який не імпортуємо, то в цьому немає сенсу».

Представник міністерства додав, що йдеться про довгострокові контракти, підписані компанією TotalEnergies, які змушують її купувати паливо з Росії.

Франція пов’язана з РФ довгостроковою угодою, розірвати яку з юридичної точки зору дуже складно. Французькі закупівлі необхідні для забезпечення постачання домогосподарств по всій Європі, твердять у Парижі.

Згідно зі звітом CREA, минулого року на скраплений газ припадало лише п'ять відсотків споживання газу на континенті, однак країни ЄС заплатили Москві понад 8 мільярдів євро за його експорт.

Франція - не єдина країна, яка продовжує закуповувати російський газ. Згідно з даними видання, щонайменше дев'ять країн ЄС продовжують це робити. Але Париж очолив блок як за абсолютними обсягами імпорту в 2024 році - загалом 1,5 мільйона тон, так і за зростанням закупівель порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Через декілька місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році ЄС представив план, який має покласти край залежності від імпорту викопних енергоносіїв з Москви до 2027 року.

До сьогодні ЄС скоротив свою залежність від московського газу приблизно на дві третини і наклав повну заборону на імпорт вугілля і нафти морськими шляхами.

Доходи Росії від викопного палива складають майже половину бюджету Кремля, наголошує видання.

Як повідомляв Укрінформ, санкції США мали серйозний вплив на плани Росії з розвитку експорту свого скрапленого природного газу.

Росія, яка є четвертим за величиною виробником СПГ у світі після США, Катару та Австралії, має намір збільшити свою частку на світовому ринку приблизно до однієї п'ятої частини з нинішніх 8%, таким чином потроївши обсяги виробництва до більш ніж 100 млн метричних тонн до 2030-35 років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати