Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україні потрібно розробити протоколи щодо повернення культурних цінностей, які б відповідали інтересам країни та відновленню справедливості

26 квітня, 09:21
Фото ОП

Наразі Україна має унікальну можливість розробити необхідні протоколи щодо питання відновлення та повернення культурних цінностей.

На цьому під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосила Мар’яна Томин, директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики.

Вона, зокрема, акцентувала на законодавчій базі в частині повернення культурних цінностей.

«Ми зараз не кажемо про закон щодо переміщення культурних цінностей. Я кажу саме про  законодавчу базу в частині повернення. І так, в частині повернення культурних цінностей має бути адаптовано все до реалій війни. І з позиції Міжнародного права, в нас є унікальна можливість розробити ті протоколи, яких ще не існує, тому що зараз ми це все проживаємо в реальному часі. Це дуже складні міжнародні питання. І навіть наші претензії до нашого законодавства вони справедливі, але й питання до міжнародного, до дії міжнародних норм в таких ситуаціях. Ми зіштовхнулися з двома речами: з непрацюючими міжнародними інституціями, по частині людського фактора, так само і по культурних цінностях. Тому наша відповідальність – розробити ті протоколи, які будуть нами спродуковані, які б відповідали нашим інтересам і відновленню справедливості», – наголосила вона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати