Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ISW: ЗСУ зможуть стабілізувати фронт та наприкінці року почнуть обмежений контрнаступ

28 квітня, 12:37

Російська армія таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для українських Сил оборони. Водночас добре забезпечені західним озброєнням ЗСУ зможуть не допустити суттєвого оперативного просування військ рф під час запланованої літньої наступальної операції ворога.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зауважують, що під час попередніх широкомасштабнихнаступальних операцій в Україні, гарно оснащені ЗСУ не дозволяли росіянам досягнути навіть тактичних успіхів.

Як вважають в ISW, є малоймовірним те, що російська армія проведе цього літа наступальну операцію, що буде значно масштабнішою та інтенсивнішою, ніж попередні наступальні кампанії.

Росія бере не якістю, а кількістю

У ISW послалися на західного чиновника, який розповів виданню Financial Times, що російська армія усе ще залишається неефективною із застарілим обладнанням та погано підготовленими солдатами. На думку чиновника, російське військо суттєво не покращило свій рівень з моменту початку вторгнення в лютому 2022 року.

Водночас як зазначили американські аналітики, оцінюючи російську військову ефективність лише за абсолютною якістю, ігнорується використання росіянами своїх тимчасових відносних переваг над Україною, щоб створити для Сил оборони дедалі більший стрес.

Підкреслюють у звіті, що російські військові стикаються з обмеженнямищодо кількості сучасної та ефективної техніки, яку вони можуть і зможуть розмістити в Україні, а загальна боєздатність російських з'єднань і частинпродовжує знижуватися, оскільки вони зазнають деградації.

Натомість війська агресора частково покладаються на свою кількісну перевагув техніці й живій силі, щоб чинити постійний і нарощуваний тиск на ЗСУ, і водночас приймають втрати, яких не змогла б витримати українська армія.

"Зосередженість Росії на кількості, без урахування якості, підтримує тактичні переваги агресора. Особливо це яскраво проявляється сьогодні, адже затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки, послабили якісні переваги України над російськими військами.

Цього літа росіяни будуть використовувати кількість особового складу для досягнення тактичних переваг навіть проти вже достатньо забезпечених ЗСУ", – йдеться у звіті ISW.

Водночас Інститут вивчення війни підкреслює, що ставка на масовість – не єдина адаптація, яку російські війська зробили в Україні, адже російські військові продемонстрували нерівномірну схильність до оперативних, тактичних і технологічних інновацій та навчання.

Російське військове командування, схоже, вчиться на помилках минулого оперативного планування в Україні, та цілком вірогідно проведе літню наступальну операцію, завданням якої стане розтягнути й придушити ЗСУ на ширшому фронті на сході країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати