Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія продовжує інформаційну кампанію для дестабілізації ситуації у Молдові, - ISW

31 грудня, 14:18
Фото Unsplash

Росія продовжує інформаційну кампанію, спрямовану на дестабілізацію Молдови, позиціонуючи себе як захисницю російськомовних, які нібито перебувають під загрозою.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ

Як зазначається, російські державні ЗМІ поширили інформацію, що понад 19% школярів у Молдові віддають перевагу здобуттю освіти російською. При цьому стверджується, що відмова молдовського уряду від визнання російської мови державною у 1989 році спровокувала війну у Придністров’ю та конфлікт із Гагаузією. Також російські медіа заявляють, що правляча партія Молдови «Дія і солідарність» (PAS) «посилює ці ймовірні давні мовні розбіжності, не надавши російській статусу «мови міжнаціонального спілкування».

За оцінкою експертів ISW, заяви про те, що PAS загрожує російськомовним у Молдові, дозволяють Росії «обґрунтувати будь-яку потенційну підтримку прокремлівських акторів в окупованому нею Придністров’ї як гуманітарну спробу захистити цих осіб, а не спробу політичної дестабілізації Молдови». 

Аналітики зазначають, що Кремль використав аналогічну кампанію як одну з підстав для повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

В ISW вважають, що РФ намагається виправдати будь-які майбутні дії в Молдові як спробу захистити «співвітчизників за кордоном» – термін, який РФ застосовує щодо етнічних росіян та російськомовних осіб поза межами РФ, незалежно від їхнього громадянства.

«Росія продовжує виправдовувати своє вторгнення в Україну, зокрема, стверджуючи, що вона захищає своїх «співвітчизників» в Україні та їх право використовувати російську мову, і, ймовірно, продовжуватиме використовувати цей наратив під час обговорення будь-яких майбутніх спроб здійснити імперські завоювання», – вважають аналітики.

Як повідомлялося, у листопаді голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Олександр Мустяце заявив, що РФ витратила понад 55 мільйонів доларів на дестабілізацію у Молдові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати