Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сильно. Правдиво. Переконливо»

В Одесі завершилася фотовиставка «Дня». Уже 8 квітня — її відкриття у Луцьку
04 квітня, 18:51
ЗА ЧАС ЕКСПОНУВАННЯ ФОТОВИСТАВКИ В КНИЗІ ВІДГУКІВ З’ЯВИЛИСЯ ДЕСЯТКИ ВРАЖЕНЬ — ЯК ОДЕСИТІВ, ТАК І ГОСТЕЙ МІСТА ЗІ ЛЬВОВА, МИКОЛАЄВА, ХАРКОВА, КИЄВА... / ФОТО НАТАЛІЇ БЕЗВОЗЮК

Дві зустрічі, 10 днів фотовиставки, 200 знімків, сотні відвідувачів і понад три сотні нових книг у бібліотеках навчальних закладів... Завдяки газеті «День» одесити отримали можливість подискутувати на тему переосмислення новітньої історії і побачити її крізь об’єктив найкращих фотографів з усієї країни. А за допомогою меценатів понад 120 навчальних закладів поповнилися розумними книгами з Бібліотеки «Дня». «Передплачую та читаю газету «День», і завжди на уроках повторюю слоган «Розум — як елемент твого стилю!» Колись давно купила «Силу м’якого знака», і вже всі мої друзі цю книгу перечитали. Я учитель, і вважаю, що представники нашої професії повинні нести правду дітям, — поділилася одна з педагогів із «Днем». — І тепер учні нашої школи зможуть цю правду прочитати з книжок видання. Крім того, раніше я купувала «Маршрут №1» та використовувала фотографії з нього для стенду «Знаки часу» в вестибюлі школи, тому нашим учням відомі обличчя військових-героїв, які зображені на світлинах цієї виставки».

Також містяни змогли віддати голос за кращу, на їхню думку, світлину. Переможцем у номінації «Приз глядацьких симпатій» за версією одеситів стало фото Анни Чапали «Тато їде на війну». До речі, ця світлина також стала лідером під час глядацького голосування восени у Києві. Друге місце за кількістю глядацьких голосів з однаковим результатом посіли аж чотири світлини. Це роботи Олександра Клименка «День виходу з Дебальцевого», Олени Якимович «Сон. Піски, червень 2015», Миколи Лазаренка «Трилер. Мінськ-2» та Сергія Гудака «Реальний апокаліпсис». Багатьом гостям було важко виокремити якесь одне фото, адже світлини на фотовиставці дуже різні: тут і війна, і мир, і біль, і радість, і розчарування, і надія.

«ЯКБИ ФОТОВИСТАВКУ ПРЕДСТАВИЛИ В НІДЕРЛАНДАХ, ТО ВОНИ Б УЖЕ НЕ ВАГАЛИСЯ З ПРИВОДУ РЕФЕРЕНДУМУ»

Друг газети «День», кіноактриса Галина СУЛИМА вважає, що зустрічі з журналістами «Дня», проекти газети та фотовиставка зокрема — необхідні одеситам: «На відкритті фотовиставки та під час дискусії було багато людей, особливо молоді. А коли молодь цікавиться такими заходами, це означає, що місто живе і розвивається, що Одеса— це Україна. Я завжди з великою цікавістю читаю, що пані Лариса пише. Вона дуже чесна, відкрита людина та дуже гарна жінка. Вважаю, що жінка може бути такою гарною тільки тоді, коли вона нікому не заздрить, живе в коханні і робить свою справу. Це все стовідсотково можна сказати про пані Ларису, — розповідає Галина Сулима. — Мені б хотілося, щоб ці зустрічі відбувалися частіше, бо вважаю, що «День» — єдина газета, що залишилася справжньою: коли читаєш і віриш, коли знаєш, що журналісти не схиблять. А довіра до ЗМІ — це така рідкість зараз. Особисто у мене день починається з «Дня».

КНИЖКИ З БІБЛІОТЕКИ «Дня» ОТРИМАЛИ ВСІ ШКОЛИ ОДЕСИ, НИЗКА ШКІЛ, БІБЛІОТЕКИ І КУЛЬТУРНО-ОСВІТНІЙ ЦЕНТР ЧОРНОМОРСЬКА ТА БІЛГОРОДА-ДНІСТРОВСЬКОГО. «УЧИТЕЛІ ПОВИННІ НЕСТИ ПРАВДУ ДІТЯМ, — ПОДІЛИЛАСЯ ОДНА З ПЕДАГОГІВ ІЗ «Днем». — ТЕПЕР НАШІ УЧНІ ЗМОЖУТЬ ЦЮ ПРАВДУ ПРОЧИТАТИ З КНИЖОК ВИДАННЯ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Також пані Галина поділилася своїми враженнями від фотовиставки «День-2015»: «Ця фотовиставка для мене — модель газети «День». Має стійкий хребет — чесний та прямий. Але м’язи щоразу змінюються — кожного року різні фотографії. По них я читаю історію своєї улюбленої країни. Усі фотографії печуть, волають. Але краще б у нас не було війни, і виставка була присвячена любові, весні, радості. Однак що можна зробити, коли таке діється в державі, — говорить пані Галина. — Я як президент Міжнародної асоціації розвитку української культури багато спілкуюся з нашими діаспорами. Тому думаю, якби фотовиставку «День-2015» було вивезено у Нідерланди, то вони б вже не вагалися з приводу референдуму».

«ЧИТАЮ І БУДУ ЧИТАТИ!»

За час експонування фотовиставки у книзі відгуків з’явилося три десятки вражень — як одеситів, так і гостей міста. Відвідувачі поділилися своїми емоціями, висловили побажання газеті та зазначили, що хотіли б бачити газету в одеських кіосках. Ольга ЗІНЧЕНКО, заступник голови ГО «Молодіжний клуб Джура», написала, що подивитися виставку приїхала спеціально зі столиці: «Відвідала сьогодні цю виставку, приїхавши з Києва. Сильно. Правдиво. Переконливо — в тому, що наша війна за незалежність від Росії — справедлива і, безперечно, переможна».

Інший відвідувач зізнався, що вже давно чекав на фотовиставку в рідному місті: «Я слідкував за графіком, щоб не пропустити, і нарешті «День» тут! Дуже уважно подивився кожну роботу. Вибрати кращу дуже важко, адже кожна з них неперевершена: відкриває і відображає нашу дійсність, сьогодення і змушує задуматися над життям, країною, державою, зробити висновки, — пише Роман СТОРОЖУК. — Дякую газеті «День» за те, що вона є, дякую за важку і потрібну роботу. Читаю і буду читати!»

«ТУТ ЗІБРАНО ВСЕ, ЧИМ ЖИЛА КРАЇНА»

Одеситка Ірина СТЕПАНОВА була на фотовиставці «Дня» вперше, хоча раніше чула про цей проект. «Виставка мені дуже сподобалась. Тут зібрано все, чим жила наша країна протягом певного часу. Ці фото розкривають емоції, які переживає кожен із нас: сльози радості і сльози печалі. Дякую газеті «День» за можливість наново пригадати і пережити ці моменти, — розповідає Ірина. — Я знала, що на фотовиставці буде голосування за краще фото, і коли йшла сюди, думала, що буде якась світлина, яку я виберу. Але мені складно виділити якесь одне фото. Найбільше мене зачепило фото під назвою «Перший день виходу з Дебальцевого». На ньому є труни з людьми, які воювали у місті. А якщо говорити про позитивні світлини, то найбільше мені припало до душі фото з рятувальником, який елегантно кидає круг. У ньому видно і силу, яка зможе тебе захистити, і певну грацію».

«ЦЕ НАША РЕАЛЬНІСТЬ, ЯКУ НІХТО НЕ ХОЧЕ БАЧИТИ»

«Я вже зробила свій вибір. На початку експозиції є фото, зроблене під час мінометного обстрілу. На ньому зображена маленька дівчинка, що стоїть у вікні. Ця світлина запала мені в душу. Напевно, тому, що на війні найбільше страждають діти, — ділиться враженнями Олена. — Проект дуже цікавий. Це наша реальність, яку ніхто не хоче бачити. Особливо ті фото, які стосуються війни. Хочеться викинути це з голови, не думати про це, жити в якомусь іншому світі. А тут дивишся на ці фото і розумієш: це наш світ, наша реальність, як би сумно це не було. Хотілося б, щоб фото з 2016 року були більш радісними і веселими. Я хочу бачити усміхнені обличчя, але щоб вони не просто були відображені у виставці, а щоб це була реальність. Подивимося, як складеться життя. Принаймні, завжди є можливість сподіватися на краще».

«МИ БАЧИМО ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ»

На двох протилежних стінах музею висять два фото, присвячені руйнівним для довкілля пожежам. На світлині Сергія Гудака «Реальний апокаліпсис» зображена пожежа у передмісті Ужгорода. У центрі фото видно двох лелек, оточених вогнем. А знімок Олега Терещенка «Пожежа корупції» був зроблений під час горіння нафтобази у Васильківському районі у червні минулого року. Із диму, що застелив усе фото, назустріч глядачеві летить білий лелека. Саме ці фото найбільше вразили одеситів Ігоря і Тетяну, які прийшли в Одеський музей західного і східного мистецтва незадовго до закриття фотовиставки.

«Реальний апокаліпсис» — це чіткий негатив. А «Пожежа корупції» — це надія, яка з нього виходить. Можливо, ці фото випадково повісили одне навпроти одного, але якщо дивитися спочатку на одне, а потім на друге, ми бачимо вихід із ситуації», — розповідає пан Ігор, схвально киваючи на світлини.

Нагадаємо, Одеса була п’ятим містом після Києва, Миколаєва, Харкова і Дніпропетровська, де відбулися Дні «Дня». Далі інтелектуальний маршрут проліг до Луцька: 8 квітня о 12.00 у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відкриється експозиція найкращих світлин Міжнародного фотоконкурсу газети «День», а о 13.00 — дискусія зі студентами та громадськістю за участі Лариси Івшиної.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати