Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Більше шансів на порятунок

Яка вона — аптечка за стандартами НАТО, що впроваджується в Україні
14 липня, 13:41
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Нині триває закупівля аптечок військових, зібраних за стандартами НАТО. Зміна вводиться за наказом Міністерства охорони здоров’я, який вийшов наприкінці минулого року. «МОЗ не бачить причин, чому медична допомога українському бійцю повинна відрізнятися від допомоги натівському солдатові»,      — так пояснювали нововведення на сайті міністерства.

Визначають три категорії поранених на полі бою солдатів: ті, хто все одно помре, хто все одно виживе, й ті, чиїй смерті можна запобігти, якщо негайно вжити правильних рятувальних заходів. У останньому випадку порятунок часто залежить від аптечки.

Серед причин смерті, яким можна запобігти, виділяють: стікання крові з ран кінцівок (60%), напружений пневмоторакс, тобто вид скупчення повітря або газу в плевральній порожнині з підвищенням тиску в ній (33%), порушення прохідності дихальних шляхів (6%). Відсоток імовірності порятунку виріс із впровадженням Міністерством охорони здоров’я змін до складу військових аптечок відповідно до стандартів НАТО.

«Радянські аптечки, які були в армії, зовсім не відповідають потребам пораненого. Увесь світ вже перейшов на аптечки іншого складу, тому ми не вигадували велосипед і також ініціювали зміну. Аптечки затверджені, але ще не введені в дію. Наразі Міністерство оборони закуповує їх», — коментує заступник міністра охорони здоров’я Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ.

До речі, порівняти аптечки наочно можна на виставці «Україна — НАТО. Формула безпеки», що до 30 липня триває в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал». Зразки обох представлено там серед експонатів. Якщо конкретно, то аптечка старого зразка складається з кровоспинного гумового джгута Есмарха (щоб його накласти, потрібен час, нерідко він рветься та пошкоджується), перев’язувального пакета, марлевого медичного стерильного бинта (часто жовтого кольору), знеболювального, антибактеріального засобу в таблетках, медичних оглядових рукавичок, армованого пластиря та маркера із зеленкою. Надати першу допомогу такими засобами, за алгоритмом CABC (C — критична кровотеча, A — дихальні шляхи, B — дихання, C — циркуляція), практично неможливо.

Аптечка ж, зібрана за стандартами НАТО, містить: артеріальний кровоспинний турнікет (кращий кровоспинний засіб, за версією медиків-науковців США, його можна накласти однією рукою), тиснучу пов’язку, кровоспинний бинт, назофарингеальну трубку (пристосування для звільнення дихальних шляхів при втраті свідомості), грудну оклюзійну наліпку (необхідна при пораненні грудної клітки), модульну пов’язку, дві трикутні пов’язки, термоковдру, ножиці, медичні оглядові рукавички, лейкопластир, чорний маркер і знеболювальний засіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати