Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому «ЦУКРу» несолодко?

Єдина в Херсоні книгарня з якісною українською та релігійною літературою потрапила до правової колізії
09 листопада, 00:00

Оригінальний «подарунок» місцевій громаді до Дня української писемності та мови, який святкують 9 листопада, вирішили зробити в Херсоні. Єдина в місті книгарня, у якій продається якісна українська та релігійна література, потрапила до правової колізії, що загрожує її нормальному існуванню.

Херсонська санепідемстанція вимагає від музичного училища, в будівлі якого знаходиться Центр української книги «ЦУКОР», «не допускати будь-якої оренди приміщень без дозволу СЕС»: саме так сказано у приписі, виданому музучилищу після його перевірки працівниками СЕС. Тут і починаються незрозумілі речі, які годі обумовити законом і здоровим глуздом. Справа в тому, що будівля музичного училища перебуває на балансі обласної ради, яка нещодавно оголосила конкурс на оренду вільної кімнати в цьому навчальному закладі. За всіма нормами закону, парафія Святоварварівської громади, яка є власником книгарні, виграла цей конкурс і продовжила договір оренди, за яким музучилище щомісяця отримує 350 гривень (до речі, немалі гроші як для маленької кімнати, де займаються справою просвіти населення). Ніяких додаткових умов, які б вказували на необхідність узгодження з санепідемстанцією, у договорі немає. До того ж самі представники книжкового магазину дізналися про проблему не від СЕСу, а від працівників музучилища, які, між іншим, абсолютно не проти перебування «ЦУКРу» в їхніх стінах. Навпаки, студенти лише виграють від цього, адже в книгарні є література й для них. Варто додати, що «ЦУКОР» є не просто книжковою крамницею. За роки існування книгарня стала справжнім осередком власне української культури і духовності. На запрошення її представників до Херсона часто приїздять відомі літератори і громадські діячі (брати Капранови, Ірен Роздобудько, Олег Короташ та ін.), які проводять публічні зустрічі з молоддю та інтелігенцією, наживо представляють свою творчість. Завдяки «ЦУКРу» бібліотеки Херсонської області отримали в подарунок близько 40 тисяч українських книжок. Водночас, книгарня є чи не єдиним місцем в області, де можна знайти якісну релігійну літературу, представлену УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, а також православний журнал для молоді «Отрок». У цьому сенсі логіка СЕСу абсолютно незрозуміла і навіть підозріла. Невже руками санепідемстанції комусь вигідно виселити «ЦУКОР» із невеличкої кімнати у центрі міста? І чому саме українська книгарня стала об’єктом претензій чиновників? Невже книжки становлять реальну загрозу санітарно-епідеміологічній ситуації в Херсоні? «День» зателефонував до міської СЕС з проханням пояснити свою позицію, де нас адресували до завідувача відділення гігієни дітей і підлітків, що займається проблемою з музучилищем. Утім, на момент підготовки матеріалу ця пані була відсутньою, а до виконуючого обов’язки головного лікаря СЕС нам порадили не звертатися, пояснивши, що він не володіє повною інформацією щодо цього питання.

Олена ШЕСТАКОВА, юрист парафії Святої Варвари:

— Ми не можемо зрозуміти суть вимог, які ставляться перед музичним училищем. Договір оренди укладено правильно, з орендодавцем ніяких проблем у нас немає. І тут чомусь міська СЕС вирішила перевірити, чи дотримуються санепідемнорми у книгарні. Представник СЕСу наголошує: напишіть нам листа, в якому ви просите узгодити перебування магазину в училищі з санітарною службою. Але ж договір уже підписано! Це СЕСу треба звертатися до обласної ради, де повинні надати роз’яснення, адже саме облрада є власником будівлі. Санстанція також посилається на 20-ту статтю Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», в якій вказують на такий розділ: «Режими навчання та виховання, навчально-трудове навантаження дітей і підлітків підлягають обов’язковому погодженню з відповідними органами та установами державної санітарно-епідеміологічної служби». Однак цей пункт зовсім не стосується орендного договору із книгарнею, яка не має нічого спільного з навчально-трудовим навантаженням студентів училища. Можливо, перевірку влаштовано за вказівкою вищих чиновників, щоб знайти в цьому приміщенні бодай якусь зачіпку і спробувати виселити книгарню з училища. Навіщо? Це запитання поки без відповіді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати