Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи з’явиться у Вінниці «церковний» мікрорайон?

Намір УПЦ МП збудувати релігійний комплекс у інвестиційно привабливому передмісті викликав у громади чимало запитань
14 березня, 11:26

«Як можна виділяти землі Московському патріархату, коли в країні йде війна, в якій Росія — агресор?», «Чи проводили громадські слухання щодо виділення землі?», «Хто вирішив надати такий ласий шматок з комунікаціями?», «Невже у Вінниці мало церков, що треба ще і ще?», — ці та багато інших (не завжди коректних) запитань ставили вінничани в соціальних мережах після того, як один із місцевих медійних ресурсів опублікував ескізну пропозицію забудови так званого церковного району. Замовником релігійного комплексу зі спортивним ядром, басейнами, паркінгами, школою та гуртожитками виступив Хрестовоздвиженсьий храм з Вінницьким приватним православним комплексом святого Миколая, що належить до УПЦ МП. Зводити його планують на кінцевій зупинці найбільшого спального мікрорайону міста — Вишенька. Землю релігійна громада отримала у власність ще у 2010 році, до того як ця територія увійшла у межі міста Вінниці.

Ділянку в два гектари землі релігійна громада Вінницької єпархії УПЦ МП (Хрестовоздвиженського храму) орендувала ще у квітні 2006 році. Орендодавцем виступила Вінницька районна державна адміністрація, при чому на підставі розпоряджень Вінницької ОДА (від 03.02.2006 року «Про надання земельної ділянки релігійній громаді Хрестовоздвиженського храму»). У договорі йдеться про те, що ділянка передається в «строкове платне користування під будівництво Православного медичного центру, яка знаходиться на території Якушинецької сільської ради, але за межами населеного пункту». Договір було укладено на 25 років.

«У 2007 році земля, про яку йдеться була переведена у межі села Зарванці, яке підпорядковувалося Якушинецькій сільській раді, — розповідає начальник сектору земельних відносин Якушинецької ОТГ Володимир ПРИСЯЖНЮК. — У 2009 році були внесені зміни до Земельного кодексу України, зокрема статті 92, які передбачали, що ті земельні ділянки, які надані релігійним громадам в довгострокову оренду, вони мають право отримати у постійне користування. Відповідно 6 серпня 2009 року Якушинецька сільська рада надала дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою на виготовлення державного акту на право постійного користування даною земельною ділянкою релігійній громаді Хрестовоздвиженського храму. 31 березня 2010 року рішенням сільської ради було затверджено технічну документацію та видано державний акт на право постійного користування. Громадські слухання з цього приводу не проводилися через те, що в даній ситуації вони не передбачені законом. Якушинецька сільська рада виконувала норми, які прописані в земельному законодавстві».

Земельна ділянка, право власності на яку отримав Хрестовоздвиженський храм, стала територією Вінниці у 2015 році, відповідно до постанови Верховної Ради України «Про зміну та встановлення меж міста Вінниці і Вінницького району». У 2016 році Вінницька міська рада надала дозвіл на укладання договору суперфіції релігійній громаді Хрестовоздвиженського храму з «Вінницьким приватним православним комплексом святого Миколая», таким чином визнавши успадкування право на цю земельну ділянку. Торік релігійна громада замовила виготовлення ескізної пропозиції для зведення майбутнього церковного комплексу у спеціалістів архітектурно-проектної майстерні «Плясовиці».

«Проект масштабний — це релігійного-навчальний комплекс. Складатиметься він із духовної школи, спортзалу з басейном та трьохповерхового трьохсекційного житлового будинку-хостела для хлопчиків і дівчаток. Окремо буде зведений храм із дзвіницею, церковний магазин, поліклініка, майданчики для дітей, парковки для автомобілів. Також пропозиція містить облаштовані газони, ліхтарі, лавки, урни та навіть сонячні батареї для енергоощадності, — розповідає власник ТОВ «Архітектурно-проектна майстерня «Плясовиці» Віталій ПЛЯСОВИЦЯ. — Кошторис ми не прорахували, бо це тільки ескізний проект. Коли будуть отримані містобудівні умови та обмеження, тоді виготовлятимемо проектно-кошторисну документацію. Поки що чекаємо на загальний план забудови усього мікрорайону».

Те, що про будівництво поки що не йдеться, підтверджує і настоятель Вінницького приватного православного навчально-виховного комплексу Святого Миколая отець Миколай. Каже, що землі релігійна громада отримала у користування давно, але будувати щось ніяк не наважувалася, бо це вимагає серйозних фінансових вкладень. Ескіз майбутнього комплексу замовили, щоб «бачити перед очима», до чого треба прагнути.

«Ми зможемо розпочати будівництво, коли міська рада вирішить всі питання з генпланом. Нині отримати жодного дозволу на будівництво не можемо через юридичні питання», — зазначив отець Миколай.

У Вінницькій міській раді кажуть, що дозволи на будівництво на цій території не видаватимуть доти, поки не буде розроблений детальний план усього десятого мікрорайону, що став частиною міста у 2015 році. Керівник Агенції просторового розвитку Вінниці, урбаніст Олександр Коротких зауважує, що на сьогодні проект фактично на фініші, але передбачає він комплексну, а не хаотичну забудову.

«Десятий мікрорайон — це передусім буде житлова забудова, бо місто розростається і потреба у житлі зростає. Розташований він у межах житлового мікрорайону Вишенька. Дев’ятий мікрорайон введений в експлуатацію кілька років тому, тепер проектується десятий. Але оскільки ця територія юридично стала частиною міста Вінниці не так давно, а до того перебувала у підпорядкуванні району і сільради, то маємо ситуацію, коли на ділянці до 50 гектарів щонайменше 30 власників різних форм. І це розпаювання не враховувало майбутню забудову території. Більше того частина земель має сільськогосподарське призначення. Тобто насправді юридичних питань сьогодні дуже багато, — пояснює Олександр Коротких. — Разом з тим треба зважати на те, що ця територія передмістя інвестиційно приваблива, має всі комунікації (водовідведення, електроенергію, газ) і гарне транспортне сполучення. Місто бачить розвиток цієї території у комплексній забудові, тобто неможливо освоювати частинами цю ділянку. Тому виступаємо за те, щоб був один забудовник: або землевласники утворять структуру, яка виступатиме замовником на комплексну забудову, або передадуть свої ділянки міській раді для того, зробити перерозподіл землі з урахуванням плану забудови. Наразі очевидно, що місто не буде видавати дозволи на будівництво окремих об’єктів, бо це має бути новий і повноцінний мікрорайон із школами, дитсадками, амбулаторіями, парками та зонами для відпочинку».

Тому говорити про зведення «церковного» району в Вінниці зарано. Очевидно є не лише багато юридичних питань, а й дещо інших. Єдине, що можна сказати напевно,  будівництво десятого мікрорайону сколихуватиме Вінницю ще не один раз. Місто потребує розширення, а власники розпайованих земель триматимуться за ласий шматок до останнього.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати