Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дитячі садки чи склади трамадолу?

На Закарпатті «молодшає» наркоманія
17 листопада, 00:00
КЛЕЙ І ТАБЛЕТКИ ТРАМАДОЛУ — ДЕШЕВІ ТА ЛЕГКОДОСТУПНІ. САМЕ ТОМУ, СТВЕРДЖУЮТЬ ЕКСПЕРТИ, В УКРАЇНІ ТАК ЗРОСТАЮТЬ ПОКАЗНИКИ ДИТЯЧОЇ НАРКОМАНІЇ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Коли наркоман не знаходить опію, то замінює його трамадолом. Препарат- анальгетик, який повинен продаватися виключно за рецептом лікаря, запросто можна купити з-під поли в десятках аптек практично у будь-якому місті. На днях міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко заявив про те, що готовий підписати наказ, згідно з яким трамадол та трамалгін будуть внесені до переліку отруйних речовин. А значить їх вільний продаж буде заборонено. Що сьогодні відбувається з трамадолом на Закарпатті? Про це в матеріалі нашого кореспондента.

...Безпритульний хлопець Анатолій вживав наркотики з восьми років. Останні три боровся із залежністю в місцевому доброчинному фонді, однак сили подолати її не вистачило. Кілька днів тому Анатолій помер від передозування, залишивши ровесникам послання: «Чтобы они не сбегали больше. Потому что докатятся до такого состояния, как я, и помрут...»

Перед смертю хлопчик назвав імена торговців і місця, де купував наркотики. Координати наркоділків місцеві діти знають напам’ять. За останні 5 років вихованці доброчинного фонду безпритульних поховали 15 своїх друзів.

За словами головного лікаря Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василя Кручаниці, ситуація з трамадолом і подібними препаратами стає справді загрозливою: таблетки дешеві, купити їх можна ледь не в кожній аптеці міста і області, хоча це й заборонено. Молодь не розуміє, що ці таблетки — такий же страшний і важкий наркотик, як і інші. Може, навіть страшніший, бо викликає безповоротні зміни в організмі, особливо на рівні центральної нервової системи. «Трамадол — сильне знеболювальне, яке має потужний седативний ефект і використовується наркоманами як замінник «ширки», — розповідає Василь Кручаниця. — Проте наслідки систематичного вживання трамадолу не менш сумні, ніж ін’єкційна наркоманія. Таблетки швидко й безповоротно роблять молодих людей дебілами, викликають цироз печінки, імпотенцію, ряд важковиліковних хронічних захворювань.

За словами лікарів, після 3—4 місяців щоденного вживання подібних препаратів порушуються мова і хода. Перший час людина не надає цьому значення, і через рік настає найважча енцефалопатія: ураження і загибель окремих ділянок мозку. Наркоман поступово нарощує дози: «досвідчені» приймають по 20—30 таблеток. При тому, що при серйозних травмах і онкологічним хворим лікарі радять приймати щонайбільше по 2—3 таблетки. Процес реабілітації наркомана після трамадолу вимагає перенавчання всьому — ходьбі, читанню, запам’ятовуванню.

Зазвичай, за словами психолога Оксани Драгули, до вживання наркотиків вдаються молоді люди, яким не вистачає уваги, які мають проблеми з батьками чи однолітками, які переживають нерозділені почуття. «Саме тому потрібно говорити насамперед про профілактику цього страшного явища, про роботу соціальних центрів, роботу шкільних психологів тощо, — каже О. Драгула. — На жаль, ця ланка роботи у нас ще шкутильгає». До того ж, найбільше страждають підлітки, адже чим раніше молода людина починає вживати наркотичні речовини, тим важче їй потім «вийти» зі стану залежності. Психіка руйнується повністю. На сьогодні в Закарпатській області на наркологічному обліку — троє дітей-наркоманів. На профілактичному обліку (тобто зареєстровані епізодичні випадки) перебувають 357 підлітків віком до 18 років. Окрім них на обліку — 46 дітей віком до 14 років.

Як стверджують фахівці, частина партій трамадолу закупляється аптеками в обхід офіційних і прозорих каналів постачання ліками, а частина продається за підробленими рецептами, які виписують за певний відсоток деякі лікарі. У будь-якому випадку під час продажу трамадолу без рецепта на його вартість робиться 100% (іноді й більше) накрутки. Частину трамадолу завозять до України зі Словенії, а ще частину виробляють у нас же, цілком офіційно, певна річ. Правоохоронці кажуть, що найулюбленішим місцем вживання трамадолу й подібних йому препаратів є... дитячі садочки. «Страшно дивитися, коли затримуємо підлітків віком 15—17 років, які «наковтаються» таблеток і не розуміють, що чинять, — каже начальник ВБНОН УМВС в Закарпатській області Іван Немеш. — Причому бували випадки, коли в одному садочку десяток молодих людей одразу «попадається на гарячому». Окрім того, можна сміливо стверджувати, що практично переважна більшість дискобарів в Ужгороді просто завантажена наркотичними таблетованими препаратами. А з огляду на це ми, правоохоронці, навіть беремося стверджувати, що 80% молоді бодай один раз у житті таки пробує наркотики».

Правоохоронці кажуть, що у них на обліку загалом по області — близько 600 наркоманів (у медиків менше, бо вони беруть на облік лише тих, хто потрапляє до них). Але ці дані — лише верхівка айсберга, цифру спокійно можна множити на кілька разів. Наприклад, результати комплексного обстеження стану ін’єкційної наркоманії в Ужгороді, яке здійснювали фахівці кафедри соціальної роботи Ужгородського національного університету показали, що найбільш доступними в Ужгороді наркотиками є трамадол, конопля, кетамін, джеф (ефедрин), первентин, ширка, психотропи. Вживаються переважно наркотичні розчини власного приготування і в групах — 88% ін’єкційних наркоманів доводилося відбирати наркотик із загальної ємності.

Для того, аби бодай якось уберегтися від трамадольної залежності, наркологи радять батькам уважно стежити за дітьми, особливо якщо довелося в їхніх кімнатах, сумках, кишенях тощо якось побачити таблетки. І, звичайно ж, як каже Василь Кручаниця, потрібен на законодавчому рівні ввести жорсткий контроль за відпусканням подібних препаратів.

ДОВIДКА «Дня»

Трамадол належить до анальгетичних засобів центральної дії. Має виражений знеболювальний ефект. Зазвичай застосовують при больових синдромах середньої й сильної інтенсивності різноманітної етіології (післяопераційний період, травми, болі в онкологічних хворих). Серед особливих застережень — при лікуванні трамадолом не рекомендується вживати алкоголь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати