Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Друга мова ще нікому не заважала»

14 листопада, 00:00

У «Дні» №197 було надруковано листа Л. Казакової «Дітей примушують вчитися українською...». Гадаю, що через 15 років Л. Казакова шукатиме людину, що розмовляє українською, як найдорожчу, і буде розуміти й розмовляти цією мовою. А ще в мене є принципові зауваження стосовно декількох висловлювань авторки листа.

По-перше, не можу погодитися, що вивчення нерідної мови знижує рівень інтелекту. Для доказу наведу лише два приклади. Євреї, які з’їхалися до Ізраїлю з усього світу й стали вивчати майже зниклу мову івріт, не стали менш інтелектуальними. У США всі емігранти вивчають англійську мову і не дурнішають. Бо друга мова ще нікому не заважала. Але мова зміцнює державу. Тому як Ізраїль, так і США — міцні економічно.

По-друге, літературною російською мовою мало хто розмовляє, навіть у Росії. Та «російська» мова, яка є в Україні та в південній Росії, російськими фахівцями називається «южнорусское наречие».

По-третє, навіщо пересварювати два народи, коли фахівці прогнозують скорочення населення України за 15 років на 28 мільйонів. Вірогідно, що у 2018 році в Україні буде не більш ніж 15 мільйонів українців і 3,5 мільйона росіян, iз них 50% — пенсіонери. В Росії такі ж процеси, але терени Росії значно більші. В Україні та Росії живе багато неслов’янських народів. І через 15 років, щоб мати можливість поговорити, такі люди, як Казакова, будуть шукати українців, як рідних.

Тому для зміцнення як України, так і Росії треба, щоб усі українці, що живуть у Росії, добре знали російську мову, а росіяни, які живуть в Україні, добре знали українську. Усі, хто пересварює ці два близькі народи, працює, хоче він чи ні, на користь третіх країн, на шкоду слов’янам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати