Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефект мікрохвильовки

Електромагнітне випромінювання мобільного телефону діє так само, як короткі електрохвилі в електричній печі
01 листопада, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Чисельність мобільних абонентів в Україні щороку зростає. На думку експертів, це свідчить, що люди або мало знають про шкідливий вплив мобільного зв’язку на їхнє здоров’я, або ця інформація їх не лякає, хоча останнім часом такі дані все частіше з’являються в інформаційному просторі і, за переконаннями вчених, не безпідставно. Онкологічні хвороби, психічні розлади, «мобільна» залежність — далеко не повний перелік захворювань, які можуть з’явитися в людини, що користується мобільним телефоном. На думку директора Українського інституту екології людини, доктора фізичних наук Михайла Курика, інформування людей про шкідливість мобільного зв’язку або заборона користуватись цими телефонами не вирішить проблему. Єдиним виходом із ситуації він вважає дотримання певних правил спілкування мобільним телефоном.

— Михайле Васильовичу, чи справді користуватися мобільними телефонами небезпечно?

— Після мобільного буму, що прокотився Україною кілька років тому, мобільний телефон став важливим атрибутом нашого побуту. Ним користуються в разі необхідності та й просто так — щоб потеревенити. Оскільки мобільні телефони невеликі за розмірами, їх носять у кишенях, чіпляють на красивих шнурочках на шию і тому подібне. І ніхто не замислюється над тим, що вібрація від мобілки негативно впливає на тіло людини. А це беззаперечний факт, доведений не одним науковим дослідженням. Для початку з’ясуймо, що собою являє мобільний телефон з погляду фізики. Це — джерело техногенного, слабкого за інтенсивністю електромагнітного поля, дуже широкого в спектрі частот. Людина не відчуває впливу цих полів через відсутність необхідних природних рецепторів. Але тільки до того часу, поки стан здоров’я людини не погіршується через довготривалий контакт із мобільним телефоном...

На будь-які фізичні та техногенні поля, які мають різну частоту та інтенсивність, реагує лише одна природна система — вода. Оскільки людський організм в основному складається із зв’язаної води, то він також реагує на дію цих полів. Особливо негативно цей уплив позначається на тих органах людського організму, які на 90% складаються зі зв’язаної води — це головний мозок та клітини м’яких органів тіла. За результатами досліджень, надмірне користування мобілками порушує водний баланс в людському організмі, що і стає причиною різних захворювань — від нервово-психічних розладів до раку головного мозку.

— Чи може людина захистити себе від впливу електромагнітних полів?

— Перш ніж говорити про захист людини від негативної дії телефонів, треба згадати про рівень екологічної культури українців. Виробники мобільних телефонів знають про негативну дію їхнього товару на людину, але чомусь не розголошують цю інформацію, а більшість користувачів нею просто не цікавиться. Купуючи мобільний телефон, покупці звертають увагу на його зовнішній вигляд, функції тощо, а інформація про фон радіоактивності мобільного залишається непоміченою. А чому б не застерегти покупця від негативного впливу телефону, вказавши на товарі про його шкоду? Це можна зробити за зразком того, як Міністерство охорони здоров’я інформує курців про шкоду куріння на пачках сигарет. Хоч таке інформування не зупинить науково-технічний прогрес і не припинить торгівлю мобільними телефонами, проте відповідальність за здоров’я вже лежатиме на плечах користувача, а не виробника. Головне — попередити людину про загрозу її здоров’ю, а що з цим робити, вона вирішить самостійно.

— На ваш погляд, краще відмовитися від мобільних телефонів чи знайти їм альтернативу?

— Заборона користуватися мобілками ні до чого не приведе, бо її ніхто не виконуватиме. Інша справа — навчити людей раціонально користуватися мобільним телефоном. Багато хто носить їх близько до тіла або годинами не відриває слухавку від вуха. А довготривалі розмови по телефону викликають психічні розлади. Особливо прискорюється розвиток цих хвороб, якщо людина спілкується по мобільному в громадському транспорті, метро чи тролейбусі, де інтенсивність електромагнітних полів значно більша, ніж на вулиці.

Не так давно були розроблені спеціальні пристрої, що прикріплюються до тильної сторони мобільного телефону, які дійсно зменшують негативний вплив електромагнітних полів. Та через низький рівень екологічної культури в Україні про таке ноу-хау мало хто знає. А якщо і знає, то рідко користується.

— Чи мають негативний вплив на людину ще якісь пристрої, окрім мобільних телефонів?

— Здоров’ю людини може зашкодити дія будь-яких сторонніх предметів. Говорячи про шкідливість мобільних телефонів, не можна не згадати про негативну дію комп’ютерів, телевізорів та іншої побутової техніки. На основі досліджень нашого інституту я можу з упевненістю стверджувати, що слабкі електромагнітні поля, які мають комп’ютери, також викликають низку захворювань у людини. Кілька років тому спільно з Міністерством освіти та науки України Інститут екології людини провів дослідження, як упливають комп’ютери на учнів під час уроків інформатики. За допомогою спеціальних методик, що визначають функціональний стан здоров’я дитини, було доведено: під дією електромагнітних полів у дітей виникають різноманітні захворювання очей: міопія, глаукома та інші хвороби. Результати дослідження не означають, що у школі треба відмінити уроки інформатики. Просто треба дотримуватися певного режиму роботи за комп’ютером, і не лише дітям на уроках, а й тим людям, що весь час працюють біля монітора.

— У чому суть цього режиму?

— Щопівгодини необхідно провітрювати кімнату, робити хвилини перепочинку та пити протягом дня якомога більше рідини — чай, каву, соки тощо. До комп’ютера також приєднується спеціальний пристрій, що зменшує вплив електромагнітних полів на людину. Окрім провітрювання у великих приміщеннях можна використовувати люстри Чижевського. Для індивідуального захисту лікарі радять використовувати спеціальні захисні окуляри. Але вони захищають від жорсткого радіаційного впливу лише очі.

Наразі у квартирі кожної людини знайдеться сила-силенна побутових приладів, які теж є джерелами електромагнітних полів — холодильники, телевізори тощо. І чим більше їх у квартирі — тим гірше для здоров’я людини. Щоб убезпечити себе від патогенного впливу, рекомендується не тримати техніку в спальні, на ніч по можливості вимикати електроприлади, комп’ютер, звісно, і мобільні телефони, частіше провітрювати кімнату. На жаль, нині настав той час, коли людина пожинає негативні плоди науково- технічного прогресу. Відмовитися від нього — нереально, але використовувати з розумом — життєво необхідно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати