Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Економія по-донецьки

Щоб перемогти кризу, в Донбасі планують скоротити інтернати та місця в лікарнях
21 листопада, 00:00

Влада регіону вирішила розробити власну антикризову програму.

Першою на черзі економії виявилася соціальна сфера. Під «мітлу» скорочення підпадають усі — починаючи з дитячих таборів та інтернатів і закінчуючи лікарнями та диспансерами. Як пояснив у ході спеціальної наради, присвяченої розробці антикризових заходів на Донеччині, заступник голови Донецької обласної ради Володимир Ішков, передусім регіон хоче переглянути мережу своїх інтернатних закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. На думку В. Ішкова, області вистачить усього трьох базових інтернатів, що будуть повністю укомплектовані, інші ж десятки інтернатів можна благополучно розформовувати, закривати, а приміщення, що їм належать, продавати на аукціонах або перетворювати в дитячі садки, яких у Донбасі просто катастрофічно не вистачає. Таким чином, регіону вдасться неабияк зекономити: мало того, що за утримання цих приміщень у майбутньому не доведеться платити з бюджету, так ще і вдасться скоротити кількість працівників — у кожному з інтернатів сьогодні працює до 30—40 співробітників, хоч самі установи не завжди укомплектовані дітьми навіть наполовину. Ось, правда, що робити далі зі скороченим персоналом, у регіоні поки що не знають, однак обіцяють, що без роботи він не залишиться.

Ще масштабніше скорочення торкнеться обласних лікувальних установ: у зв’язку з кризою в них планується неабияк урізати ліжковий фонд. Зокрема, за даними начальника управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації Олександра Анищенка, 2009 року будуть скорочені 20 порожніх ліжок у Донецькому обласному будинку дитини. Крім того, в дерматовенерологічних диспансерах міст Константинівка, Сніжного і Єнакієве будуть скорочені ліжка для важких хворих, яких вирішено відразу перенаправляти в обласний диспансер у Донецьк. Ще 120 місць планується скоротити в психіатричних лікувальних установах, а крім того, скорочення чекають протитуберкульозні клініки Донбасу, ліжковий фонд яких сьогодні найбільший в Україні.

За рахунок цих скорочень, за словами О. Анищенка, планується зекономити гроші на пільгові рецепти, впровадження яких дозволить лікувати частину хворих без госпіталізації. Минулого року на пільгові рецепти в Донецькій області було витрачено 900 тис. грн., а цього — 4,5 млн. І за рахунок указаної економії наступного року цю суму планується збільшити.

Свою антикризову програму окремо готує і влада Донецька. У шахтарській столиці, за словами Донецького міського голови Олександра Лук’янченка, економитимуть, передусім, на задоволенні потреб громади, що не дуже «горять». «Безумовно, життя примусить скоротити якісь програми розвитку. Зокрема, оновлення рухомого складу. У програмах, які написані до Євро-2012, вказано, що ми повинні замінити понад 100 тролейбусів, понад 60 трамваїв і придбати понад 150 автобусів великої місткості. Напевно, якщо триватиме така ситуація з фінансуванням і з тим, як державний бюджет виконує свої зобов’язання, доведеться частину цих програм згорнути», — пояснив О. Лук’янченко. Тим часом, владні особи Донеччини в один голос обіцяють: люди від кризи постраждати не повинні. Передусім, це стосується масових звільнень, яких сьогодні так бояться донеччани. Скажімо, днями про призупинення виробництва заявило підприємство «НОРД», яке, щоправда, поки що нікого не звільняє — співробітників вирішено відправити в неоплачувані відпустки. Незважаючи на це керівництво регіону обіцяє: безпідставно ніхто нікого не скорочуватиме.

Проте, крім звільнень, донеччан непокоїть ще й ситуація із заробітною платою, яка виплачується надто нестабільно. За даними на 1 листопада, на одних лише вугільних підприємствах області фіксувався борг у 391 млн. грн., у загальній сумі якого лише 46 млн. залишилися з минулих років, а все інше накопичене за останні місяці. Буквально днями до списку боржників додалася шахта ім. Засядька, на якій уперше за десять років накопичився семимільйонний борг із заробітної плати. За словами гірників, фонд заробітної плати поповнювався в тому числі й від реалізації продукції, а вона останнім часом істотно впала, і сьогодні на складах вугільних підприємств Донеччини накопичилося незатребуваного вугілля вже на 300 млн. грн. «Проблеми з виплатами існуватимуть і на сьогодні гарантій того, що найближчими днями гірникам дадуть зарплату, в мене немає. Учора ми обговорювали разом із міністром цю ситуацію, і продовжимо ми цю роботу і в області, але те, що залежить від уряду, і те, що залежить від Верховної Ради, на регіональному рівні ми не переможемо. Я гадаю, що й листопад місяць нам додасть суму неоплаченої заробітної плати для гірників», — резюмував В. Логвіненко.

Проте, хоч там як, обласна влада незважаючи ні на що обіцяє донеччанам і соціальний захист (наприклад, у Донецьку всіх бажаючих закликають якнайшвидше оформити субсидії на житлово-комунальні послуги), і турботу про виплату заробітної плати, і нові робочі місця. Зокрема, роботу всім безробітним донеччанам уже готова надати... донецька міліція. За словами начальника Головного управління МВС України в Донецькій області Миколи Купянського, у зв’язку зі світовою кризою в міліції області істотного скорочення фінансування не сталося, більше того, правоохоронники стараються сьогодні максимально знизити видатки зі своїх витрат і направляють ці кошти на виплату заробітної плати й матеріальне забезпечення. При цьому, за даними М. Купянського, недокомплект штату співробітників у міліції складає близько 10% — тобто близько 1700 працівників. Загалом, за даними губернатора Донбасу, показник безробіття в регіоні сьогодні становить 1,2%, і поки що в області фіксується гострий дефіцит висококваліфікованих кадрів у різних галузях, так що, за його словами, без роботи на Донеччині не повинен залишитися ніхто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати