Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фільм жахів у реальності

Убивство 15-річної дівчини в Румунії спричинило гучні відставки та масові протести
02 серпня, 11:54
ФОТО REUTERS

Ця історія схожа на сюжет для фільму жахів, але вона є реальністю. Моторошне вбивство дівчини в Румунії лякає не тільки тим, що причиною смерті стали запредельно жорстокі та нелюдські дії маніяка, хоча це і само по собі вже дуже страшно. Ще більш жахливим є той факт, що до смерті невинного підлітка призвели таки нібито банальні людські якості, як байдужість та професійна некомпетентність, з якими всі ми зустрічаємось на кожному кроці.

Життя 15-річної Александри з села біля маленького містечка Каракал на півдні Румунії можна було зберегти, якби поліція вчасно зреагувала на її звернення на номер екстреної допомоги. Об 11 годині ранку в четвер, 25 липня, дивчина повідомила, що її побив і зґвалтував чоловік, який підібрав її по дорозі, коли вона добиралася до міста автостопом з сусіднього села. По телефону, який вона викрала у викрадача, Александра тричі телефонувала за спеціальним номером «112». Під час останнього дзвінка вона кричала в трубку «він підходить, він підходить» перед тим, як розмова обірвалася.

Поліції знадобилося 19 годин з цього моменту, щоб дізнатися, звідки дівчина телефонувала, та увійти до помешкання з обшуком. У цей час Александру мучили та вбивали.

Спочатку поліція не могла знайти потрібний будинок через те, що співробітник телекомунікаційної компанії не спромігся визначити точне місце знаходження телефону, з якого був зроблений дзвінок. Румунські ЗМІ стверджують — працівник із самого початку просто не знав, як це зробити, але почав питати поради у колег лише після третього дзвінка жертви.

Тим часом на гарячу лінію двічі телефонували сусіди мешканця будинку, де утримували дівчину, з повідомленнями про підозрілу активність, але оператор не звернув на це уваги та порадив їм лягати спати.

Після визначення, врешті-решт, можливого місця злочину поліція, втрачаючи час, зверталася за ордером на обшук, хоча закон цього не вимагає. Врешті-решт, як стверджують ЗМІ, всі необхідні дані були передані до місцевого відділку поліції — але це було вночі, і на місці аж до ранку ніколи не було.

Коли поліцейські врешті-решт потрапили до домівки вбивці —  це було 6 годин ранку п’ятниці, 26 липня —  вони вже не могли нікого врятувати.

У результаті обшуку правоохоронці знайшли докази того, що Александру вбили, як і щонайменше ще одну дівчину — 18-річну Луїзу Міхаелу, яка вважалася зниклою із квітня ц. р. У її вбивстві теж значною мірою винна та сама байдужість — коли родина звернулася із заявою про зникнення Луїзи до поліції, у відповідь вони почули лише версію про те, що дівчина, напевно, втекла кудись з якимось хлопцем.

Серійним вбивцею виявився 66-річний механік Георге Дінке. Він зізнався, що вбив двох дівчат у віці 15 та 18 років — Александру та Луїзу — після того, як викрав їх та зґвалтував.

Румуни шоковані подіями в Каракалі. В Бухаресті вже за день після того, як подробиці трагедії стали відомі громадськості, вже відбулася акція протесту, в який взяли участь тисячі людей. Уже звільнено начальника Національної поліції, міністр внутрішніх справ пішов у відставку — після шісті днів роботи на посаді. Звільнився і керівник Служби спеціального зв’язку — структури, яка опікується номером екстреної допомоги «112», керівник місцевої поліції, а також префект повіту Олт. Поліція затримала в тому числі прокурора у справі, який не дозволив поліцейським увійти до будинку підозрюваного до 6-ї годині ранку п’ятниці — хоча вони готові були зробити це набагато раніше.

Нині прокурори Управління боротьби з організованою злочинністю та тероризмом та поліція продовжують розслідування.

Президент країни Клаус Йоганніс закликав уряд запропонувати до кінця серпня заходи, норми та процедури швидкого реагування та координації, щоб у ситуаціях, подібних до тієї, що сталася в Каракалі, не було затримок.

Призначений тимчасово виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ Михай Фіфор отримав мандат від прем’єр-міністра Віорікі Данчіле розпочати радикальну боротьбу зі злочинністю та реформувати систему.

На цьому тлі серед громадян, які тепер практично зовсім не довіряють правоохоронцям, поширюються чутки про те, що і Александра, і Луїза насправді живі, але їх продали торговцям людьми...

Для Румунії, яка є членом ЄС із 2007 року, Каракальська трагедія стала справжнім тестом на відповідність правоохоронної системи європейським стандартам та цінностям, який відповідні органи та структури безнадійно провалили. Інституції, які мають обов’язок захищати безпеку громадян, не змогли забезпечити основне право, передбачене Конституцією Румунії — право на життя. І справа не лише в цілому «наборі» неприпустимих помилок — румуни дуже обурені через зверхнє та байдуже ставлення працівників екстреної телефонної лінії та поліцейських до дзвінків відчаю від Александри та до звернення родини зниклої Луїзи. В румунських медіа вже розпочалася дискусія щодо глибинних причин такого перебігу події, який зробив можливим безперешкодну діяльність серійного вбивці протягом тривалого часу. Окрім очевидного браку необхідних професійних компетенцій та відповідальності у конкретних працівників правоохоронних та інших органів, йдеться і про умови, в яких діяли правоохоронці та оператори телефонної лінії та які зробили можливим трагедію в Каракалі.

Голова румунського уряду каже, що винні... борці з корупцією, тому що антикорупційна боротьба витіснила на другий план повсякденну боротьбу правоохоронних органів з кримінальними злочинами. Але протестувальники, які вийшли на вулиці Бухареста в суботу, 27 липня, навпаки, звинуватили в усьому корумпованих урядовців, які через свою некомпетентність не в змозі організувати ефективну роботу правоохоронців.

Правозахисники тим часом вже почали казати про системну проблему наявності недовіри до повідомлень про злочини саме проти жінок через патріархальні традиції румунського суспільства.

Дискусія щодо цього приводу, напевно, буде тривати ще довго. Втім, деякі висновки вже є очевидними: справа про каракальське вбивство яскраво продемонструвала, що байдужість та некомпетентність можуть стати справжніми співучасниками злочину. Було б добре, щоб на цим фактом замислилися і правоохоронці України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати