Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Громаду почули?

Чиновники нарешті зупиняють будівельні роботи у Протасовому Яру
15 травня, 10:27
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

На такий крок у Державній архітектурно-будівельній інспекції пішли виключно під тиском громади. Кілька мітингів, розголос у медіа та зустріч ініціативної групи «Протасів Яр» з представниками Київської міської державної адміністрації змусили ДАБІ стати на захист надважливої для столиці зеленої зони та видати припис про зупинення будівельних робіт.

Нагадаємо, між вулицями Амосова та Протасів Яр дніпровська компанія «Дайтона Груп» планує збудувати три висотки по 32 поверхи кожна. Задля цього ще у 2007 році рішенням Київради було змінено цільове призначення землі — із зеленої зони на таку, що підлягає забудові. Крім того, щоб втілити мрію забудовника, треба зрубати близько тисячі дерев. Звісно, така ситуація обурила місцеву громаду, котра вимагає від Київради повернути ділянці статус зеленої зони та у жодному випадку не будувати тут житловий комплекс Tourbillon.

«Нас почули, у ДАБІ дали припис на припинення будь-яких будівельних робіт до усунення недоліків,     — розповів про підсумки зустрічі у КМДА Роман РАТУШНИЙ, голова ініціативної групи «Протасів Яр». — Тобто ДАБІ таки знайшла порушення у забудовника. На зустрічі КП «Київблагоустрій» божилось, що в найкоротші терміни розгляне звернення ініціативної групи щодо демонтажу паркану як фактору соціальної напруги. Керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко як головуючий у цій робочій групі (створеній задля перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території Києва. — Авт.) ніби зацікавлений у співпраці з громадою Протасового Яру. Чи дійсно це так, побачимо у найближчі дні».

Тим часом народний депутат Ігор Луценко виносить питання забудови Протасового Яру на спільне засідання підкомітету із взаємодії з громадськістю антикорупційного комітету Верховної Ради і депутатського МФО «За Київ». Зустріч має відбутися на початку цього тижня.

«Поцікавимося, зокрема, приписом про зупинку будівництва, законністю встановлення паркану, наявністю погодження Мінкульту, обґрунтованістю виданих забудовнику містобудівних обмежень, терміном оренди ділянки тощо», — коментував нардеп.

Адвокатка Євгенія ЗАКРЕВСЬКА, котра увійшла до ініціативної групи «Протасів Яр», уже знайшла низку порушень у видачі дозвільної документації для ТОВ «Дайтона Груп».

«Погодження Мінкультури на будівництво в зоні охоронюваного ландшафту у забудовника немає. КП «Київблагоустрій» вже виявило порушення в своїй сфері (незаконне встановлення паркану), але чогось чекає, — пояснювала Закревська на своїй фейсбук-сторінці. — Містобудівні обмеження (а відповідно і проект) не відповідають Генплану (навіть з урахуванням всіх незаконних змін цільового призначення, які туди вносили). Висотність забудови в ареалі центральної історичної забудови не може перевищувати 27 метрів. А проектом передбачено суттєво більше. І ніхто не може погодити такі «відхилення». Це вимога закону. Крапка. Цей проект не має бути реалізовано. І не буде».

Крім того, Євгенія Закревська наголошує, що укладення договору суборенди земельної ділянки між ТОВ «Бора» (саме цій компанії спочатку виділялася земля) і ТОВ «Дайтона Груп» відбулося без відома орендодавця — Київради. Відповідно, укладення договору оренди і весь ланцюжок рішень та дій посадових осіб, наголошує адвокатка, потребує ретельного вивчення та перевірки правоохоронними органами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати