Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гуртом і батька легше бити...»

26 червня, 00:00
Нещодавній Указ Президента України «Про впорядкування торгівлі деякими підакцизними товарами, пов’язаними з використанням аудіовізуальних творів і фонограм», яким вводиться новий для вітчизняного законодавства платний правовстановлюючий документ — атестат, — переповнив чашу терпіння українських відеобізнесменів. Судіть самі, аби «законно» торгувати фільмами на касетах, треба: мати ліцензійний договір з правовласником, платити податки (а їх не злічити), сплатити акциз, митні збори, прокатне посвідчення Мінкультури, ліцензії на торгівлю, патент, і ось тепер ще й атестат, який Мінторгівлі або «уповноваженим ним органом» теж видається за плату.

Слава Богу, Міністерство культури, що його автори Указу просто проігнорували, заступилося постфактум за відеопідприємців. До Кабінету Міністрів надіслано переконливого листа, в якому перелічено всі порушення чинного законодавства, яких припустилися автори Указу. Начебто, як повідомили в Мінкультури, дію Указу в частині кінопродукції на касетах припинено «до з’ясування...»

Наступна законодавча колізія — торгівля аудіовідеопродукцією на лотках. 4 листопада минулого року Кабмін її заборонив. 5 березня нинішнього року Вищий арбітражний суд за позовною заявою підприємців визнав відповідний пункт заборони недійсним. У червні судова колегія з перегляду рішень Вищого арбітражного суду «відмінила його рішення щодо визнання недійсною заборону»!!! Ви що-небудь розумієте?

Загалом, підприємці відеобізнесу — ліцензіари, дистриб’ютори, власники тиражних баз ухвалили рішення створити Всеукраїнську громадську організацію «Відеоасоціація України». Головна мета організації — сприяння розвитку цивілізованого ринку аудіовізуальної продукції в Україні, прямим міжнародним професійним контактам своїх членів, захист їхніх прав та інтересів. Найважливішим напрямом діяльності Відеоасоціації буде попередження та боротьба з піратським (нелигітимним) поширенням аудіовізуальних творів. При цьому під піратством мається на увазі будь-яке зазіхання на інтереси тих, хто прямо чи непрямо бере участь у створенні, виробництві, поширенні та використанні аудіовідеотворів. Важливим аспектом діяльності Відеоасоціації буде залучення в члени Відеоасоціації українських власників авторського і суміжного права на фільми та відеопрограми з метою забезпечення їх майнових прав в Україні й за рубежем. Тобто, згідно із Законом України про авторське право та суміжні права Відеоасоціація стане організацією, яка керує правами авторів на колективній основі.

Засновницькі збори Відеоасоціації намічено на кінець липня. А обговорення і допрацювання Статуту Відеоасоціації пройдуть під час вернісажу «Відкрита Зона», який відбудеться 8—15 липня на теплоході «Академік Віктор Глушков», що прямує з Одеси до Києва.

Засновники Відеоасоціації України — «Студія 1», «Фільммаркет», «Майстер-Відео», «Союз-Україна», «Капітал», «Наутілус», «Класик», «ЗМС», «Відео-Союз», «Тритон», «Синтез», — запрошують бажаючих стати активними членами Відеоасоціації.

Контактні телефони: (044) 229-83-08; 229-27-34 — оргкомітет Відеоасоціації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати