Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харківському історичному музею — 100 років

З нагоди ювілею заклад демонструє унікальні експонати, які не виставлялися понад століття
23 січня, 17:37

21 січня Харківський історичний музей почав святкувати своє 100-річчя. З нагоди дня народження у закладі майже на тиждень запровадили безкоштовний вхід та відкрили три нові експозиції. Охочих відвідати та привітати «іменинника» виявилося так багато, що черга вишикувалася, немов у один із найкращих музеїв світу. Люди стояли на вулиці вздовж будівлі тривалий час, незважаючи на вітряну і похмуру погоду. Можливо, тому, що з анонсів знали — співробітники музею підготували справді цікавий історичний екскурс.

СЛОБОЖАНИ

На першому поверсі «іменинник» зустрічає слобожанською хатою. Співробітники музею запевняють — вона майже натуральної величини. Тут демонструється побут корінних жителів Слобожанщини, представлені унікальні експонати, які колись були у вжитку. Якщо хтось хоче більше дізнатися про представлені артефакти, можна скористатися інтерактивними панелями, а для дітей навіть створили можливість переглянути тематичні мультфільми. Харківський історичний музей імені Сумцова в цьому плані «діджиталізований», хоча працювати ще є над чим. Експозиція «Слобожани» із трьох нових — найголовніша і наймасштабніша, тому що демонструє історію Слобожанщини від палеоліту до ХХ століття.

КАЛЕЙДОСКОП МУЗЕЙНИХ СКАРБІВ

Історія історичного музею Харкова трагічна, бо багато його унікальних експонатів або загинули під час війни, або не повернулися з евакуації. Проте науковцям вдалося віднайти і зберегти дуже цінні речі. З нагоди 100-річчя музей виставив для загалу свої найцінніші артефакти. Серед них — коц, про унікальність якого вже писала газета «День». Востаннє цей виріб виставлявся у 1908 році, 112 років тому. Відвідувачі музею можуть його не тільки побачити, а й спробувати самотужки виготовити.

Серед «скарбів» Харківського історичного музею також великий старовинний годинник із маєтку цукрового магната Харитоненка, який розташований у Наталіївці. Увагу привертає і німецьке фортепіано, якому орієнтовно 140 років. Його теж виставили на огляд уперше. І якщо біля цих експонатів відвідувачі охоче фотографувалися, то на ручному друкарському верстаті, який друкував перші харківські газети ХХ сторіччя, могли відштампувати справжню газету.

Співробітники музею під час екскурсії наголошують: їхній заклад універсальний. Тому поруч з археологічними та етнографічними артефактами — картини всесвітньо відомих художників. Зокрема, полотно Сергія Васильківського «Ріка Донець», яке музейники назвали найдорожчим у Харкові й пообіцяли згодом розсекретити його вартість.

Третя експозиція музею присвячена власне його історії, яка сповнена трагізму, перипетій та втрат. Через війну музею доводилося починати роботу майже з чистої сторінки. Кілька разів він переїздив. А нині розміщується майже в самому серці історичного Харкова — на вулиці Університетській, яка прилягає до площі Конституції. У цій експозиції є речі відомого етнографа Миколи Сумцова, який у 1920 році заснував Харківський історичний музей і два роки був його директором, а також багато інших артефактів, які проливають світло на те, як розвивався і хто розвивав цей заклад. До слова, Харківський музей імені М. Ф. Сумцова у 1930 р. називався «всеукраїнським», а нині вважається одним із найкращих та наймасштабніших в Україні. З нагоди 100-річчя закладу «Укрпошта» випустила спеціальну марку, а НБУ ввів у обіг 5-гривневу монету із зображенням фасаду музею та портретом Сумцова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати