Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хмарочоси наступають

Київській астрономічній обсерваторії загрожує знищення
07 листопада, 00:00

Мало хто навіть з киян знає, що в самому центрі Києва є дивовижне місце — Київська астрономічна обсерваторія. Перша і найстаріша обсерваторія нашої країни розташована між дерев і галявин, де з телескопічних веж щовечора київські вчені досліджують космічні об’єкти. Багата обсерваторія численними науковими надбаннями, вона має приголомшливий музей раритетних астрономічних приладів, які здатні прославити будь-який музей світу. Є припущення, що саме на території обсерваторії був похований легендарний князь Олег. Адже в одному з літописів згадується зустріч двох князів «біля могили Олегової на болоні». Болонню тоді називали заплаву річки. Тому дослідники вважають, що події розгорталися на Подолі (заплавна тераса Дніпра), а саму могилу пов’язують з Щекавицею. Але ж і гора, на якій стоїть обсерваторія, височіє над заплавою Либіді (правий берег)! Коли її будували, на пагорбі дійсно було знайдено поховання багатого князя. Та потім про знахідку забули...

Тепер обсерваторія опинилася під загрозою зникнення. Забудувати територію обсерваторії елітними будинками з дозволу мерії планує компанія «ТММ». Зникнення загрожує не лише обсерваторії як астрономічній лабораторії та історико-культурній пам’ятці. Річ у тім, що обсерваторія є своєрідним зеленим оазисом, де мешкають рідкісні для столиці тварини та рослини, багато з яких занесені до Червоної книги України.

«Потрібно робити все можливе, щоб врятувати обсерваторію від забудови, — cказав кореспондентові «Дня» перший космонавт України, герой України Леонід Каденюк. — Потрібно, щоб громадськість стала на захист цієї обсерваторії, і щоб ті, хто зазіхає на цю землю, зрозуміли, що це дійсно дуже цінна територія, яка має величезне і культурне, і наукове значення». Уже зараз на захист обсерваторії виступили природоохороці, києвознавці та журналісти. Обсерваторію також підтримують працівники університету Падуб у місті Парма (Італія), Пулковської обсерваторії (Санкт-Петербург), Оулу (Фінляндія), Рейнського державного університету (США), українського Інституту ядерних досліджень та німецьких астрономів Баварського інституту.

«Обсерваторії, як люди, народжуються і помирають, — говорить президент Української астрономічної асоціації, директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Ярослав Яцків. — Але обсерваторія не помирає фізично як місце, як будівля. Вона просто перетворюється з одної якості в іншу. Якщо колись це була знана у світі обсерваторія, яка давала видатні наукові результати, то зараз вона більше може використовуватись як науково-просвітницький центр. Тут унікальна бібліотека, унікальні старовинні інструменти. Я вважаю, як заклад обсерваторія ніколи не загине. Навколо вирує місто, а тут такий оазис. І це потрібно зберегти як величний культурно-просвітницький центр з природничих наук, зокрема з астрономії». Оскар Уайльд колись сказав, що «всі ми борсаємося в бруді, але дехто з нас дивиться на зорі». Цікаво, чи дивляться на зорі ті, хто заради наживи руйнує історію та культуру своєї держави?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати