Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія боротьби: від Відня до Авдіївки

У Музеї шістдесятництва відкрилася виставка, присвячена 90-річчю створення Організації Українських Націоналістів
08 лютого, 10:26

Нагадаємо, наприкінці січня — початку лютого 1929 року у Відні зібралися представники різних українських націоналістичних організацій —  Української військової організації, Групи української націоналістичної молоді, Леґії українських націоналістів, які не змирилися з втратою Української держави у 1921 р. і прагнули продовжувати боротьбу за відтворення незалежної України. Було створено Організацію Українських Націоналістів та обрано керівний орган — Провід Українських Націоналістів, який очолив Євген Коновалець.

— Центральною постаттю експозиції нашої виставки став саме Євген Коновалець, — розповідає один з організаторів виставки, голова ОУН Богдан ЧЕРВАК. — Ми зробили це умисно, бо вважаємо, що Коновалець і те, що він зробив для України, належно ще не поціновано нашими сучасниками. Також окремі експозиції присвячені лідерам двох гілок ОУН, які діяли самостійно, — Андрію Мельнику і Степану Бандері. За життя ці дві особистості були непримиренними опонентами. Не було єдності й між двома організаціями, які вони очолювали. Виставка нарешті об’єднала їх, і це стало можливим завдяки тому, що у жовтні організації, які стояли на однакових світоглядних засадах — ОУН, Конгрес українських націоналістів (КУН) та Всеукраїнська організація «Тризуб» ім. Степана Бандери, — підписали спільну заяву про об’єднання.

Відкриваючи виставку, директор Музею шістдесятництва Олена Лодзинська зазначила, що обрання для виставки саме їхнього музею не є випадковим, адже він присвячений людям, які поклали життя за становлення держави. На думку директора, час вже створити Музей визвольних змагань, бо зараз матеріали розпорошені по різних музеях і фундаціях.

В експозиції  можна побачити унікальні експонати, збережені протягом років у діаспорі й передані в Україну останнім президентом УНР в екзилі Миколою Плав’юком. Це, зокрема, численні періодичні видання, які виходили за кордоном, починаючи з 1930-х і до 1991 року, листівки українських повстанців часу Другої світової війни, фото, особисті речі видатних учасників українського національного руху. Частина виставки присвячена діяльності сучасних націоналістичних організацій, які є послідовниками ОУН Євгена Коновальця.

— Боротьба за Українську державу триває, — зазначив керівник Конгресу українських націоналістів Степан БРАЦЮНЬ. — Про це свідчать документи, фоторозповіді про сучасні події на сході нашої держави.

І підтвердженням цих слів став останній фотодокумент, який буквально за кілька хвилин до відкриття виставки розмістили в експозиції музею. Це — портрет члена КУНу, 54-річного бійця ЗСУ Миколи Рудника, який загинув 4 лютого під Авдіївкою, захищаючи Україну від російського агресора.   

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати