Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія книги як історія народу

Інженер Михайло Герець зі США надіслав до Фундації імені Олега Ольжича в Києві «Ілюстровану історію України» Михайла Грушевського, видану 1918 року
30 березня, 10:59

Книжку було видруковано у друкарні акціонерного товариства «Петро Барський», яке розміщувалося за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 40. На останній сторінці обкладинки збереглося тиснення: «Книжный Магазинъ М. Гольдфайна. Кіевъ, Б.  Васильковская, 43». На титульній сторінці надруковано цікаві відомості про тираж: «Тридцять восьма тисяча». Також зазначено вартість книжки: «Ціна — шість карбованців», і застереження: «Видавці просять не платити в київських книгарнях дорожче, бо книгарням дається 25% опусту, і хто продає дорожче, тим книжка не буде видаватися». Це показово засвідчує нам сьогодні, як практично здійснювалася інформаційно-просвітницька робота серед громадян під час Української революції 1917 — 1921 рр. Видавництво не зазначено, що наводить на думку про видання книжки безпосередньо автором спільно з друкарнею. У кутку титульної сторінки фіолетовим чорнилом підписано: «Х. Штуль».

Ця книжка — ровесниця Української революції, 100-річчя якої ми продовжуємо відзначати 2018 року. Книжка виглядає доволі пошарпаною, з усього видно, що вона пережила чимало складних подій. І це справді так, бо доля цієї книжки повною мірою відображає долю України та українського народу в драматичному двадцятому столітті. Але вона вціліла і дійшла до наших днів, як вистояла Україна. І, мабуть, це робить примірник «Ілюстрованої історії України» М. Грушевського, про який ідеться, особливо унікальним та цінним.

Про долю книжки стало відомо з розповіді славної пам’яті пані Ії Кардаш-Лагодинської, яка була власницею. Цю книжку придбав у Києві 1918 року брат її бабусі по матері, старшина Армії УНР Феодосій Штуль. І призначалася вона для подарунку Христині Сильвестрівні Штуль-Пономаренко. Після поразки Української революції вся її родина покинула Київ і захоплену російськими більшовиками територію України й опинилася на Волині під Польщею. Вийшовши заміж, Христина Штуль-Пономаренко опинилася в новій родині і в новому господарстві. Як найдорожчий скарб вона взяла з собою в нове життя із рідної оселі й подарунок дядька — книгу з історії України М. Грушевського.

Друга світова війна позначилася на долях багатьох мільйонів людей. Не поминула вона й родину пані Христини та її доньки Ії. Ось як стисло розповіла про це пані Ія Кардаш-Лагодинська: «Під час німецької окупації нашу родину з усім нашим майном і книжками перевели до брата мого тата. 7 квітня 1944 року німецькі жовніри сказали нам спаковуватися і їхати невідомо куди. Мама пекла хліб, я складала свої свідоцтва, підручники, книжки... Все це ми скоро зложили на віз і виїхали до сусіднього села... По дорозі нас зупинили «есесівці» і направили на залізничну станцію. Там нас посадили на поїзд, який без пересадки повіз до Львова, Кракова, Берліна... З Берліна повезли нас — без речей — до міста Ерфурт. Поселили в бараках без води, світла, ліжок... А ранкомм — до роботи (пропускаю описи жахливих умов життя в таборі)... З настанням осінніх холодних днів мама та інші просили німців про дозвіл поїхати до Берліна і привезти залишені там свої речі. Дозвіл отримали і всі речі, разом з «Історією України», привезли до Ерфурта. Після війни ми переїхали до міста Бамберг до табору переміщених осіб. Звідти           — в лютому 1948 року — мама, я та «Історія України» Грушевського перебралися до Англії».

Пишу ці рядки, і дух перехоплює гордість за українців. Ну хіба хтось зможе здолати наш народ, коли звичайні люди, кинуті у вихор визвольних змагань, драматичних подій Другої світової війни, вимушені неодноразово покидати рідний дім і поневірятися по світах, як найдорожчий скарб возили з собою правдиву історію України, яка була для них Біблією Свободи і Віри!

Я дуже хочу, щоб цю історію прочитали пані міністр освіти Л. Гриневич, прем’єр-міністр України В. Гройсман, народні депутати України і Президент України П. Порошенко. Ось вона — правда про роль Історії в житті Нації! І з цього прикладу всі наші найвищі державні діячі повинні зробити висновки щодо того, якою має бути справжня державна політика у ствердженні ролі історії та історичної науки в житті держави і суспільства.

Пані Ія Кардаш-Лагодинська відійшла у вічність на початку літа 2016 року. Її син Володимир Лагодинський, виконуючи волю матері, переслав книгу «Ілюстрована історія України» М. Грушевського до інженера Михайла Гереця у США. Побувавши на північноамериканському континенті, зусиллями пана Михайла ця книжка повернулася до Києва, об’єднавши навколо себе українців усього світу. Рівно через 100 років після виходу у світ! Видана в столиці незалежної Української держави, у місті Києві, 1918 року, вона повернулася до Києва як столиці незалежної України 2018 року! Воістину, все повертається на круги своя...

Ілюстрації надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати