Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Казки від... Павла Розенка

СБУ та Мінсоцполітики не знайшли жодних порушень у призначенні державних виплат переселенцям. Чому відбувалася масштабна перевірка півмільйона осіб?
25 травня, 10:35
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Останні заяви екс-міністра соціальної політики, а нині віце-прем’єр-міністра Павла Розенка щодо перевірки соцвиплат переселенцям ніби належать іншій людині з геть інакшими поглядами та позицією. Нагадаємо, кілька місяців тому Мінсоцполітики та СБУ розпочали так звану верифікацію, щоб з’ясувати, чи чесно отримують адресну допомогу та пенсії переселенці. На час цієї перевірки виплати призупинили 180 тисячам пенсіонерів та 350 тисячам осіб, що отримували адресну поміч. Щоб довести, що ти справжній переселенець, громадяни мали знову пройти всю бюрократичну процедуру отримання довідки внутрішньо переміщеної особи, пенсіонери — з нуля «вибивати» для себе гарантовані державою пенсії.

На спільному брифінгу СБУ та Міністерства соціальної політики були оприлюднені факти, що на виплатах псевдопереселенцям держава втрачає від шести до дванадцяти мільярдів гривень за рік. Тоді Павло Розенко в інтерв’ю одному з видань зазначав: «За переселенцями крутяться мільярди коштів, є масові факти того, що вони потрапляють на невідомо які картки, що ці картки щотижня вилучаються на КПП. По пенсійних виплатах у нас ситуація така, що з близько 450 тисяч осіб, списки яких нам передала СБУ, зареєстрованих як ВПО, значна частина переїхала назад на окуповану територію і, згідно з нормативними актами, це є підставою для припинення їм відповідних виплат. Ми вимушені це робити. Адже через такі схеми переправляння коштів на окуповані території кошти Держбюджету потрапляють напряму в руки бойовиків і терористів і слугують прямим фінансуванням тероризму».

НІ ШАХРАЇВ, НІ «МЕРТВИХ ДУШ»

Що ж насправді з’ясувала верифікація? Шахраїв не виявлено! А Міністерство фінансів проаналізувало аж 13 мільйонів пенсійних справ. Щодо адресної допомоги — Служба безпеки України та органи прокуратури відкрили близько 40 кримінальних справ проти чиновників, що видавали «липові» довідки ВПО.

Тепер Павло Розенко розповідає: «Після офіційних висновків Мінфіну дуже хочеться подивитися в очі тим «експертам» та «аналітикам», які останні півроку поливали нашу команду брудом і розповідали казки про 15-30 мільярдів пенсійних коштів, що начебто виплачуються в Україні «двійникам» і «мертвим душам».

Проте таких закидів у бік міністерства ніхто не робив. І не громадськість ініціювала перевірку, а саме урядові структури. І аргументація про шахраїв та липові довідки лунала саме від чиновників.

«Це настільки абсурдно, у нас стільки дзвінків від людей, котрі від цього страждають! Для чого це затівали? Можливо, щоб показати роботу реформи, можливо, щоб перед справжньою верифікацію, яку проводить Мінфін, почистити базу переселенців, що не є актуальною, — коментує Ольга Гвоздьова, координатор з розвитку громадської організації «Донбас SOS». — Спочатку міністр звинуватив півмільйона громадян у шахрайстві, а тепер стверджує, що насправді проблем та порушень немає. А в реальності на місцях люди кілька місяців незаконно не отримували соцвиплати. Деякі вирішили повертатись назад, приводили власників квартир, щоб підтвердити органам соцзахисту, де живуть. Не всі змогли відновити виплати, бо це — довгий шлях. Порушень на місцях проти ВПО дуже багато, був випадок у Бердянську, коли управління соцзахисту оприлюднило на своєму сайті всі адреси, де зареєстровані переселенці — мовляв, хай місцеві самі перевіряють, чи живуть у них переселенці, чи ні. Але ж це дискримінація».

«СТРАЖДАЮТЬ СОТНІ ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ»

Ще на початку урядової перевірки деякі експерти припускали, що робиться це заради економії коштів, бо в бюджеті на цей рік бракує ресурсів на соцвиплати. На думку Ольги Гвоздьової, це може бути однією з причин, але державі має бути соромно за таку аргументацію. 

«Розенко говорив раніше про 40 відкритих справ щодо працівників управлінь соцзахисту, але конкретної інформації, кого і за що покарали, ми не бачили, — продовжує експерт. — Говорили, що виплачуючи пенсії, ми спонсоруємо тероризм, проте відкритих справ через це, знову ж за словами Розенка, є лише три. І теж маємо тільки цифру без додаткової інформації, а в результаті страждають сотні тисяч людей як на підконтрольній, так і непідконтрольній територіях».

Завершення перевірки лишає після себе багато питань: уряд сказав «А» і не бажає давати пояснення. І не намагається спростити систему соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, уже перевірених та вимучених бюрократичною машиною. Активісти очікували, що уряд нарешті внесе зміни до постанови №509 про облік переселенців, зокрема прибере звідти норму про особливу відмітку на довідках ВПО від міграційної служби, бо такого права цей держорган наразі не має. Зміни досі не прийняті, переселенські кошти та пенсії вкотре заблоковані державою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати