Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

27 березня, 00:00

Садибу Коцюбинських відновлюватимуть... черниці

Ідеться про понад столітню споруду, що в центрі міста Бар, в котрій упродовж 1874-1876 років мешкав класик української літератури Михайло Коцюбинський. За радянських часів у ній містилися бібліотека, будинок культури, соляний склад. Саме речовина з цього складу й роз’їла підлогу та стіни, а стелю та дерев’яні балки зруйнували шашелі. Відтак історична пам’ятка перетворилася на руїни та величезну сміттярку. За словами головного спеціаліста відділу містобудування та архітектури Барської райдержадміністрації Олени Подальнюк, будівля є настільки старезною і зношеною, що здійснювати її реконструкцію недоцільно. Натомість необхідно зробити обмірні креслення, знести споруду, а потім, на тому ж місці, вибудувати нову, ідентичну тій, що була раніше. Щоби врятувати будинок, у якому провів свої дитячі літа Михайло Коцюбинський, потрібно щонайменше 10 млн грн, яких наразі в бюджеті Бара немає. Тож і вирішили місцеві депутати передати садибу в безоплатне безстрокове користування Браїлівському Свято-Троїцькому жіночому монастирю УПЦ МП. Обитель, на їхню думку, має належну фінансову потугу. Інокині запевнили, що вже за кілька років хату та прилеглу до неї територію буде повністю реконструйовано, повідомляє Федір БЕЖНАР, Вінниця.

У Львові діє громадська ініціатива «Дайте пройти!»

У місті Лева стартувала громадська ініціатива «Дайте пройти!», мета якої — змусити водіїв дотримуватися правил паркування, відтак — не перешкоджати пересуванню пішоходів. Під час першого рейду учасники ініціативи чіпляли на лобове скло неправильно припаркованих у центрі міста автомобілів яскраві наліпки з промовистим написом «Мені плювати на всіх! Паркуюсь, де хочу!». Також проводили з водіями роз’яснювальну роботу, просячи змінити місце паркування. За словами активістів ініціативи «Дайте пройти!», вони вже звернулися до влади міста з вимогою повернути евакуатори для звільнення тротуарів від припаркованих автомобілів, штрафувати порушників, зрештою, загалом докласти більше зусиль для належного облаштування паркувальних місць, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

«Живі картини» — проти байдужості

Днями в Черкасах відбулася благодійна виставка-конкурс живих картин «Краса проти байдужості» на тему «Українське мистецтвознавство і сучасна реальність». Студенти-художники продемонстрували своє бачення сучасної України, зображаючи неймовірні малюнки на тілі. Організували захід студентки Валентина Кучер і Юлія Котенко. Кошти, зібрані під час виставки, витратять на лікування хлопчика, хворого на лейкемію. Розмальовували моделей студенти факультетів мистецького спрямування черкаських навчальних закладів. Їм вдалося поєднати боді-арт, сучасний дизайн та етномотиви. Вишукані малюнки відразу назвали «живими картинами». Член журі виставки-конкурсу, викладач Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Федір Гонца відзначив роботу, яка перемогла у конкурсі — «Музика серця» (художники — Вікторія Самарська й Нато Асабашвілі). «Переможця обирали за критеріями: відповідність темі, майстерність та оригінальність», — зауважив він. Крім виставки, відбувся також невеликий аукціон, головним лотом якого був танець із «живою картиною». За словами однієї з організаторок заходу Валентини Кучер, усі кошти, зібрані під час виставки, витратять на лікування маленького черкащанина Артура Рубана, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати