Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

26 липня, 00:00

А після фосфорної хмари — ураган...

Волиняни ще не встигли отямитися від проблем, пов’язаних з техногенною катастрофою на Львівщині, до якої примикають її південні райони, як минулих вихідних над областю пронісся ураган. Він зачепив аж кілька районів: Турійський, Рожищенський, Маневицький, Ківерцівський і Шацький, постраждало понад 200 населених пунктів. Очевидці розказують, що у деяких селах нема жодного обійстя, котре б не постраждало. Від надвірних будівель не залишилося нічого, наче їх і не було... У Турійську з одного будинку взагалі знято третій поверх. За попередніми підсумками збитки від стихії сягають десятків мільйонів гривень. Лише ремонт зруйнованих будівель потребує близько 10 мільйонів гривень. Самостійно подолати наслідки стихії постраждалим районам не під силу. Про це заявив на позачерговому засіданні обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Заремба. Величезних збитків завдано лісовому господарству, лише поблизу центральних автомагістралей знищено не менше 800 дерев. Пориви вітру сягали 25—30 метрів на секунду, і дерева та опори електропередач ламалися, як сірники. Без енергопостачання 190 сіл. Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар розпорядився підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з клопотанням виділити кошти для часткової компенсації наслідків стихії з державного бюджету, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День».

Підручники — наприкiнцi навчального року

Більшість батьків школярів Черкаської області підтвердять, що нерідко їм доводиться купувати підручники для навчання дитини за власні гроші, передає «Громадський простір». Це й не дивно, адже як показала ревізія використання бюджетних коштів на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, проведена фахівцями КРУ у Черкаській області, станом на 1 квітня 2007 року майже 700 загальноосвітніх та 26 професійно- технічних навчальних закладів Черкащини забезпечені підручниками лише на 67%. Які ж причини такої ситуації, адже держава щорічно витрачає чималі кошти на придбання навчальної літератури? Ревізія засвідчила, що посібники і підручники часто надходять до навчальних закладів в кінці навчального року, на який вони замовлялися. Так, протягом серпня — грудня 2005 року до навчальних закладів області надійшло 36 тис. примірників навчальної літератури на 214 тис.грн., які замовлялися на 2004/2005 навчальний рік; у вересні та листопаді 2006 року надійшло 9,5 тис. примірників на суму 59,5 тис. грн., замовлені на 2005/2006 навчальний рік. Нерідко навчальними закладами отримуються підручники та посібники, які взагалі не замовлялись, або в більшій кількості, ніж замовлялось.

Найдавніший зразок вірусу гепатиту знайдено в корейській мумії

Міжнародна група дослідників вивчає зразки вірусу гепатиту B, виявлені в муміфікованих рештках дитини, похованої на території Південної Кореї близько 500 років тому. Це перший давній зразок вірусу гепатиту, що потрапив до рук учених. За словами одного з учасників дослідження, професора Єврейського університету Марка Шпігельмана, вивчення генетичної структури давнього вірусу може призвести до найнесподіваніших результатів. Цілком можливо, вважає він, що мова йде не просто про давній варіант вірусу гепатиту B, а про його раніше невідомого попередника, який пізніше еволюціонував у віруси гепатиту A і B. Знання історії збудників небезпечних інфекцій допоможе передбачити шляхи їхньої подальшої еволюції та підкаже нові способи боротьби з ними, впевнений Шпігельман, якого вважають одним із творців нової науки під назвою палеоепідеміологія. Раніше вчений займався розкопками давніх поховань в Африці та Європі, де йому вдалося знайти й описати найдавніші зразки збудників таких захворювань, як туберкульоз, грип і лейшманіоз.

Мешканці стародавньої Кореї практично ніколи не вдавалися до муміфікації решток покійних, зазначає Шпігельман. Водночас надзвичайно хорошій консервації трупів сприяли деякі похоронні обряди, що розповсюдилися в Кореї з кінця XIV сторіччя, після приходу до влади династії Чосон. У ті часи похованню передував період жалоби від 3 до 30 днів, на час якої небіжчика обкладали льодом. Природному процесу розкладання також перешкоджали соснові труни і вапняковий ґрунт, у якому часто рили могили, повідомляє Lenta.ru. Знахідки стародавніх поховань з муміфікованими рештками все частіше знаходять у Кореї в останні роки, після того як у зв’язку з будівельним бумом старі цвинтарі почали переносити на нові місця.

Щороку вірус гепатиту B забирає близько мільйона життів у всьому світі. При цьому в Південній Кореї носії вірусу налічують приблизно 12% від усього населення країни (середній показник у світі — близько 5%). А в сусідньому Китаї гепатит B є однією з основних причин онкологічних захворювань (рак печінки).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати