Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікуватися без страху

У 2019 році в Україні має з’явитися Стратегія подолання туберкульозу, наближена до потреб пацієнтів
29 листопада, 15:46

Торік в Україні зареєстрували понад 27 тисяч випадків захворювання на туберкульоз. За шість місяців 2018 року - 13,8 тисяч. Загалом рівень захворюваності на туберкульоз складає 32,6 випадку на 100 тисяч населення. Найвищий рівень захворюваності – в Одеській, Житомирській і Херсонській областях.

Як зазначають фахівці, сьогодні значною проблемою є недовиявлення туберкульозу. Загалом у світі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, це 25%, в Україні - кожен п’ятий випадок. Що стосується дітей, то основна проблема полягає в тому, що за останні роки в країні знизився до 80% рівень вакцинації – як загальної, так і від туберкульозу, хоча раніше він становив майже 100%. Діти з усього числа захворілих становлять менше 3%.

За даними фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України, зараз міністерство спільно з громадськістю та міжнародними організаціями розробляє Стратегію подолання туберкульозу на 2019 рік. Між іншим, згідно зі взятими на себе зобов’язаннями, Україна до 2050 року повинна подолати туберкульоз.

«Моніторингові візити та дослідження показують, що на кожному етапі, від того, коли маленький пацієнт стикається з діагностикою та лікуванням туберкульозу, і до часу, коли дитина вилікувалася, в системі охорони здоров’я є певні прогалини, - акцентує Яна ТЕРЛЄЄВА, представниця Центру громадського здоров’я МОЗ України. - Нам треба зробити так, щоб шлях лікування був коротким і успішним. Серед напрямків на національному рівні, які ми взяли за основу – прийняття нового закону про боротьбу з туберкульозом у 2019 році, який має відповідати міжнародним стандартам. Також потребує посилення первинна ланка, враховуючи, що ми впроваджуємо програми, орієнтовані на пацієнта. Відповідно, деяка робота проведена – підготовлені дитячі лікарі-фтизіатри, тренінги для педіатрів. Також сьогодні у нас є нова можливість  застосування міжнародних клінічних протоколів ВООЗ: МОЗ прийняло безпрецедентне рішення, що його можуть затверджувати на рівні медичного закладу, в якому перебуває дитина. Але не всі регіони скористалися цією можливістю».

За словами Яни Терлєєвої, важливим напрямком є робота з населенням для проведення вакцинації у немовлят: оскільки в Україні скасували ревакцинацію від туберкульозу у 7-річному віці, то кошти, які раніше на це використовувалися, сьогодні йдуть на закупівлю вакцини для дітей першого року життя. Вакцина в Україні є, а закупівлі плануються на три роки наперед.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати