Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львівська Моцертіана

17 березня, 00:00
НА ФОТО ЗГАДКУ — КОЛО БЮСТУ МОЦАРТА / ФОТО З ЖУРНАЛУ «ОГОНЕК»

Галицька столиця — єдине українське місто, яке тісно пов'язане з ім'ям геніального австрійського композитора.

Там 30 років мешкав молодший син Моцарта — Франц Ксавер. Урочистості у Львові будуть не такими помпезними, як у Відні, та все ж — досить масштабними як для України, повідомляє УТ-1. Популярні та зовсім маловідомі твори Моцарта звучатимуть в місцевій філармонії та Оперному театрі. До міста з'їдуться музиканти з Донецька, Києва, Харкова.

«Моцарт — це як буквар, — каже Ігор Пилатюк, ректор Львівської музичної академії. — Моцарт — це як «Отче наш», Моцарт — сьогодні, завтра і завжди. Це наша, перш за все, істина, один з постулатів, на якому ми виховуємо студентів».

«У Львові жив молодший син композитора — Франц Ксавер, — нагадує музикознавець Любов Кияновська. — Він потрапив до нашого міста, коли йому було 18 років (у 1808 р.), на запрошення відомого польського аристократа графа Віктора Биваровського. Молодший син Моцарта був людиною доволі містичною. Він народився за півроку до смерті батька, влітку 1791 року, і навчався у його улюбленого учня Йогана Гуммеля та його суперника — Антоніо Сальєрі».

Франц Ксавер був дуже шанованим у колі львівських музикантів. Він не тільки популяризував творчість батька, а й сам багато писав. Саме Моцарту-молодшому Галичина має бути вдячна за перше в країні музичне товариство — Хор святої Цецилії. А тому разом із шедеврами Вольфганга Амадея Моцарта у Львові звучатимуть і твори його сина — Франца Ксавера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати