Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми у мистецькій пустелі»

Активісти вимагають покарати власників ресторану, котрі заховали під вивіскою мозаїку Алли Горської
24 травня, 10:11

Про художницю і правозахисника Аллу Горську в Києві є кілька нагадувань: вулиця з її іменем, меморіальні дошки і єдине в столиці авторське панно. Так, на проспекті Академіка Глушкова, 11 багато років на фасаді будинку була мозаїка «Вітер». Її виконано за мотивами народного мистецтва та творами майстра декоративного розпису Ганни Собачко-Шостак. Певно, ані унікальність панно, ані творчість Алли Горської та її потужна громадянська позиція не мали жодного значення для власників нового ресторану Mill Hub, котрі вчепили на місці мозаїки свою вивіску. Тепер активісти збираються вимагати від Міністерства культури та Київської міської держадміністрації «розбору польотів», адже мозаїка має пам’яткоохоронний статус.

На сайті ресторану гостей вітають у закладі, позиціонують себе як місце, де вдало поєднується історія та новації. Та мистецька спільнота обурена діями власників Mill Hub. Адже постать художниці — непересічна. Алла Горська належала до групи шістдесятників, була активісткою українського правозахисного руху, за що, по суті, і поплатилася життям. У квітні 1968 року вона підписалась під листом-протестом 139 діячів науки і культури до тодішніх керівників СРСР у зв’язку з незаконними арештами та закритими судами над дисидентами. За нею стежили, а у 1970 році вбили. Сьогодні, з одного боку, постать художниці шанують, з другого, її доробок занехаюють.

«Це варварство та невігластво, знущання над нашим мистецтвом і культурою, — вважає Галина Скляренко, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України. — Коли відламали у всіх перед очима ногу коня у пам’ятника Щорсу — всі мовчали. Коли на пам’ятник Ватутіну вішали брутальні написи — суспільство мовчало. А якщо так, то можна просто взяти та знищити твір мистецтва. Твір не просто митця, а легенди української культури. Це постать, яка виходить за межі мистецтва. Це один із лідерів руху спротиву за гуманітарні цінності, ті самі, що сьогодні нас хвилюють. Алла Горська вірила у справедливість, у цінності людської особистості. Зараз усім керують гроші, й це виявляється не менш небезпечним, ніж ідеологеми. Суспільство та інституції, які мають охороняти пам’ятки, не працюють як слід. Ми по краплиночці вибудовували минуле, яке нищили. А тепер нова влада знищує попереднє минуле, ми знову залишаємося у пустці, у мистецькій пустелі. Це обурлива акція. Власників ресторану треба притягати до кримінальної відповідальності, і до цього має закликати все суспільство. Якщо ми зараз це пропустимо, то гроші знищать усе, і будуть тільки хаби та паби».

ДО РЕЧІ

«Мозаїка не ушкоджена»

Незабаром після розголосу на Facebook-сторінці ресторану Mill Hub з’явився відкритий лист з приводу мозаїки. Наводимо текст заяви:

«Шановне панство, шановні активісти! Через шквал звернень та закликів щодо мозаїки Алли Горської, розташованої на фасаді ресторану Mill Hub, маємо повідомити.

Мозаїка не ушкоджена та перебуває в оригінальному стані.

До недавнього часу адміністрація ресторану не була повідомлена, що мозаїка має охоронний статус.

Враховуючи, що роботи з реконструкції фасаду проводили у жовтні 2016 року, а охоронний статус мозаїка отримала у грудні 2016 року, закону порушено не було, а адміністрація не мала жодних відомостей про її історичну та культурну цінність.

З огляду на ситуацію, що склалася, команда ресторану Mill Hub запрошує усіх небайдужих до обговорення наступних кроків щодо мозаїки у спеціалізованій групі «Вітер» Алли Горської».

Фото з Facebook-сторінки Євгенії МОЛЯР

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати