Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наступ на Пирогів

Понад 100 гектарів охоронної зони Національного музею народної архітектури та побуту можуть забудувати
08 серпня, 20:03
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У якому б музеї просто неба не доводилося бувати, чи то львівському, чи ужгородському, мимоволі виникало порівняння, що це нагадує київський, лише менших масштабів. У найбільшому скансені Європи, Національному музеї народної архітектури та побуту в місцевості Пирогів, зібрана вся країна. Завдяки гористому ландшафту легко уявити побут та житло гуцулів, а рівнинні поля вписуються в пейзажі Центральної та Південної України. Головне — поряд немає жодного натяку на присутність великого міста, хіба що за винятком черги з автівок на свята дорогою до музею.

Ізоляція від столичного багатоголосся робить музей особливо цінним. Та велике місто підступає. Кияни діляться в соцмережах відео, які свідчать: у охоронних зонах музею коїться щось дивне. Там з’явилися бурильні установки для геологорозвідувальних робіт, а це передвісник масштабного будівництва. Голова ГО «Екозагін» Михайло ПОГРЕБИСЬКИЙ один із перших забив на сполох. Він розповідає, що земельну ділянку, де проводяться роботи, цілодобово охороняють, а охоронці перешкоджають зйомкам та не пускають на територію громадських активістів.

ЗЛАМАНА ПЕРША СХЕМА

Із джерел «Дня» відомо, що керівництво музею заборонило коментувати персоналу ситуацію. Кілька років тому над музеєм нависала схожа загроза, і так само адміністрація не проявляла великого бажання рятувати музей від забудови. Так, у лютому 2017 року Київська міська рада планувала прийняти рішення про надання КП «Спецжитлофонд» земельної ділянки на вулиці Академіка Заболотного, 29 площею десять гектарів для будівництва, обслуговування та експлуатації житлових будинків з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення та об’єктами соціально-побутової інфраструктури.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Однак це рішення КМР не набрало необхідної кількості голосів. Так значиться на сайті міськради. Хоча, за словами Михайла Погребиського, «Спецжитлофонд» не полишає спроб зайти на трикутник біля музею на десяти гектарах, але поки цю схему вдається ламати.

СУПЕРЕЧЛИВЕ РІШЕННЯ ДЕПУТАТІВ

Сьогодні розгортається зовсім інша баталія, що має свій багаторічний та закручений сюжет. За рішенням Київради №353/3187 від 1 жовтня 2007 року 108 гектарів земель із охоронної зони музею безоплатно отримав «Обслуговуючий кооператив житловий кооператив «Освітянин» для житлової забудови. Зауважмо, це рішення мерії часів мера Леоніда Черновецького. Загалом, 2007 рік увійшов в історію Києва як час тотального дерибану міських земель.

Варто розглянути згадане рішення депутатів більш детально. По-перше, доручалося затвердити містобудівне обґрунтування щодо внесення змін до Генерального плану міста Києва та проєкту планування його приміської зони на період до 2020 року. Малися на увазі зміни цільового призначення сільськогосподарських земель під малоповерхову житлову забудову обслуговуючого кооперативу «Освітянин» на вул. Академіка Заболотного в Голосіївському районі Києва.

Другий пункт стосувався теж внесення змін до Генерального плану міста Києва та проєкту планування його приміської зони на період до 2020 року. Але там ішлося про переведення земель за функціональним призначенням до зони малоповерхової житлової забудови. Оскільки отриманий «Освітянином» шмат землі містить дві ділянки, депутати затвердили в своєму рішення віднесення земельної ділянки площею 92,42 гектара до земель запасу житлової та громадської забудови. Хоча ці землі мали статус земель сільськогосподарського призначення, а Київрада не мала повноважень змінювати їхнє функціональне призначення, оскільки ці землі мають статус охоронної зони Національного музею народної архітектури та побуту.

НЕДОБРОЧЕСНИЙ КООПЕРАТИВ

Із сайта YouСontrol відомо, що ОКЖК «Освітянин» заснувало четверо осіб, статутний капітал кооперативу — нуль гривень, а основний вид діяльності — зведення будівель. Троє з засновників «Освітянина», Сергій Бондаревський, Валентина Лопух та Костянтин Панченко, одночасно є засновниками іншого скандального ОКЖК «Котміст». Саме цей кооператив свого часу отримав від Київради земельну ділянку на території заказника «Жуків острів». Згодом тут виріс розкішний особняк бізнесмена та екснардепа від «Партії регіонів» Юрія Іванющенка.

Починаючи з 2013 року, прокуратура міста Києва відбивала в судах передані кооперативу музейні землі, вимагаючи повернути її в комунальну власність. Генеральна прокуратура України зі свого боку теж подала аналогічний позов. Обидва позови також містили вимогу визнати недійсним згадане рішення Київміськради.

«Уже 22.05.2014 Господарський суд міста Києва прийняв рішення, яким повністю задовольнив позовні вимоги Прокуратури міста Києва, скасував рішення Київміськради і скасував державні акти на право власності на земельні ділянки. 29.07.2014 той самий суд прийняв рішення в справі №910/4626/14, яким задовольнив вимоги ГПУ щодо повернення земельних ділянок у комунальну власність», — описує перипетії активіст Володимир БУБНОВ.

Та за три роки кооператив почав оскаржувати в суді прокурорські здобутки. Варто уточнити, що ОКЖК «Освітянин» у своїй структурі мав кілька дрібних товариств, одне з яких, ТОВ «Будівельний форум», змогло передати ділянку площею 86 гектарів у іпотеку громадянам Кириченко Н.М. та Кириченко В.М., узагалі не маючи права володіти та розпоряджатися землею.

СТАТУС ЯК ПЕРЕПОНА

Інша структура «Освітянина», ТОВ «Пейзажне», 2017 року подала до Господарського суду міста Києва позов про перегляд рішення суду щодо позбавлення прав на землю, оскільки з’явилися нововиявлені обставини. «При цьому заявник як на нововиявлену обставину вказує те, що рішення Київської міської ради №353/3187 від 01.10.2007 у частині пункту про зміну цільового призначення ділянки площею 92 гектари не стосується передання спірної земельної ділянки у власність ОКЖК «Освітянин», а є виключно реалізацією Київською міською радою своїх дискреційних повноважень, про що заявнику стало відомо лише після експертного земельно-технічного дослідження проєкту землеустрою №153/08/2017 від 21.08.2017», — додав Бубнов.

Утім, суди вперто стоять на позиції, що рішення Київради про передачу кооперативу земель було незаконним, а кооператив не має права нею розпоряджатися. Скарги кооперативу та його товариств не були задоволені. Також лишаються в силі пункти суддівських рішень про повернення земель у комунальну власність. Єдина перепона — досі ці землі мають статус житлової та громадської забудови, що суперечить статусу охоронної зони музею.

Із хорошого — після розголосу ситуації в.о. генерального директора Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана ПОВЯКЕЛЬ запевнила помічників депутатів КМР, що категорично проти незаконних забудов на території зон охорони музею і зробить усе в межах своїх повноважень, щоб цього не допустити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати