Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навздогін літу

Діти радять одноліткам, з якими книжками варто провести серпень
10 серпня, 17:31

Канікули добігають кінця. Лишилося зовсім небагато часу до початку нового навчального року. Тож ці кілька тижнів хочеться провести з користю і приємно. Наприклад, у компанії справді класних книжок. «День» попросив юних читачів порадити ровесникам улюблені книжки і пояснити, чому саме на ці твори варто витратити останні кілька тижнів літа. Ось що з цього вийшло.

«ЧИТАННЯ ДЛЯ МЕНЕ — ЦЕ ВІДПОЧИНОК»

Святослав КОВАЛЬЧУК, 10 років:

— Я читаю багато, у місяць десь три-чотири книжки одночасно. Обираю, що почитати, за авторами: якщо попередні книжки якогось автора сподобалися, то наступну його книжку беру читати без вагань. А ще — по назвах. Якщо назва цікава, інтригує, то теж вибираю цю книжку. Мій улюблений жанр —  пригодницький. А читання для мене — відпочинок, я так розслабляюся. Крім того, завдяки читанню я дізнаюсь багато нових слів, які в щоденному своєму спілкуванні не зустрічаю, не чую. Також так дізнаюся і вже вивчив багато цікавих висловів.

Обрати три книжки було не так і легко. Я довго думав, і ось мій список.

1 Міхаель Енде, «Нескінченна історія» («Видавництво Старого Лева», 2008)

Ця історія справді дуже довга, це велика за обсягом книжка, але цікава. Там чимало пригод, різкі та неочікувані сюжетні повороти. Важко передбачити, що буде вже на наступній сторінці. Траплялося таке, чого я як читач взагалі не очікував. Мені це подобається. Такі книжки легко й цікаво читати, навіть попри таку кількість сторінок.

2 Марина Рибалко, «Марічка і Червоний Король. Подорож туди, де сніг» («Видавництво Старого Лева», 2016)

Це книжка про дівчинку, яка потрапляє в чарівний світ, там вона блукає і намагається повернутися додому. Вона потрапляє у цей світ разом із друзями, але на початку вони всі губляться. Історія заплутана, але цікава. Мені подобається сама історія, опис того чарівного світу. Подобається, як авторка все це вигадала. Книжка взагалі дуже класно написана! Я її залюбки раджу всім, не лише своїм друзям.

3 Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ, «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» («Видавництво Старого Лева», 2016)

Це дуже цікава книжка про дослідження космосу, про те, що технології — це не є погано, й що все можна і треба досліджувати. У цієї оповідки класний сюжет: герої подорожують Всесвітом, зазнають деяких невдач, досягають деяких перемог. Але головне — здобувають нові знання. А разом з ними — і я як читач. Із неї я, наприклад, дізнався про рівняння Дрейка, яке допомагає вирахувати планету, де існує життя.

Є багато книжок про космос, але ця мені подобається, бо в ній змішані нові знання з пригодами. Я не зустрічав ще таких книжок, де разом чудово уживаються факти й вигадка. А ця саме така. Автор подає цікаву інформацію з астрономії у вигляді пригод.

«ВИ ТІЛЬКИ УЯВІТЬ — ЛЕВ У КВАРТИРІ!»

Марія ГЕТМАНЕЦЬ, десять років:

1 Віра Чапліна, «Вони жили у зоопарку» («Задруга», 2007)

У цій книжці розповідається про різних тварин. Здебільшого, з ними трапляються захоплюючі події. Мій улюблений твір — про левеня Покинька. Письменниця бере до себе левенятко, яке залишилося без матері, й доглядає його. Вона любить його, пестить, грається з ним. І виростає здоровий дужий лев! Ви тільки уявіть собі — лев у квартирі! А ці всі історії — реальні. Від цього книжка стає ще цікавішою!

2 Сашко Дерманський, «Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги» («Теза», «Навчальна книга — Богдан», 2014)

Чи любите ви загадки і таємниці? А ці друзі люблять. Букові Гаврикові, дракониці Джульєтті, дрібненькому горобчикові Петякові, пугачу Понтію та іншим потрібно врятувати місто від злого чаклуна Нарита. Але як подолати Нарита, якщо він нічого не боїться, крім вогню? Тож друзі вирушають на пошуки драконів. Дорогою з ними трапляється багато різних пригод, але дружба і взаємопідтримка допомагають їм все подолати. Хочете дізнатися більше? То скоріше відкривайте цю книжку!

3 Елеонор Портер, «Поліанна» («Час майстрів», 2016)

У цій книжці розповідається про дівчинку Поліанну. Тато навчив її «грі в радість». Поліанна сповнена оптимізму, і вона мені дуже подобається. Вона вміє знаходити хороше у будь-якій ситуації. А девіз книжки такий: «Радій тому, що в тебе є!».


Олександр та Марія ГЕТМАНЕЦЬ

Олександр ГЕТМАНЕЦЬ, сім років:

1 Франц Голер, Ніколаус Гайдельбах, «Велика книжка. Історії для дітей» («Чорні вівці», 2017)

У цій книжці дуже веселі та смішні оповідання. Моє найулюбленіше — «Дурна історія». Автор книжки — дуже прикольний. Якщо ви будете читати цю книжку, то обов’язково знайдете, з чого повеселитися. Та й батькам буде з чого повеселитися, не лише дітям.

2 Іан Вайброу, «Капосна книжка Малого Вовчика» («Видавництво Старого Лева», 2008)

У цій книжечці йдеться про те, як малого вовчика відправили до Школи поганців. Автор описує кумедні пригоди, що з ним трапляються в цій школі. Ця книжка класна і смішна. Мені страшенно подобається її головний герой — Малий Вовчик. Він добрий і лагідний, не такий, як інші вовки.

3 Джоан  Роулінг, «Гаррі Поттер і філософський камінь» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2009)

Це незвичайна книжка. Фантастична! У головного героя — Гаррі Поттера — дуже непросте життя. Він потрапляє в різні пригоди, долає небезпеки. Читати цю книжку цікаво, тому я раджу її всім.

«ЦЕ НАЙДОТЕПНІША КНИЖКА, ЯКУ Я ЧИТАЛА»

Валерія ОСТАЩЕНКО, 8,5 років:

1 Всеволод Нестайко, «Чарівні окуляри» («Навчальна книга — Богдан», 2016)

Я обрала цю книжку, бо вона цікава, повчальна й дуже весела. Це — історія про справжню дружбу та взаємодопомогу.

2 Саша Кочубей,  «Сім нескладух Говорухи» («Фонтан казок», 2016)

Це найдотепніша книжка, яку я коли-небудь читала. У ній читач знайде багато веселих моментів. Це цікава і легка книжка, яку добре почитати для відпочинку. У мене вже є продовження цієї історії, називається «Книга рекордів Говорухи» — не дочекаюся, коли почну її читати.

3 Льюїс Керрол, «Аліса в Країні чудес» («Рідна мова», 2010)

Мультфільм, знятий за мотивами цього твору, — один із моїх найулюбленіших, тому я давно мріяла почитати цю книжку. Вона мені дуже сподобалася. Незвичайна, навіть трохи химерна, але цікава історія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати