Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Передвиборча спека

Звільнення викладачів, ґрати в ректораті та численні судові позови — так у провідному медичному виші готуються до ректорських перегонів
24 травня, 11:44
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Катерина АМОСОВА обіцяє будь-що зняти ґрати в ректораті, що з’явилися для посилення пропускного режиму в адміністративному приміщенні на бульварі Тараса Шевченка, 13. Натомість Юрій КУЧИН запевняє, що здолає корупцію в університеті та розвиватиме якісну медичну освіту. Амосова — ректор медичного університету за рішенням судів. Кучин — перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, претендент на ректорське крісло,  за призначенням МОЗ поки що керує університетом паралельно з Амосовою.

Це лише штрих із університетського життя напередодні ректорських виборів. Міністерство охорони здоров’я призначило їх на 30 травня. Але немає певності, що вони відбудуться. У Мінздоров’я  вважають, що мають усі підстави для проведення виборів, оскільки набула чинності постанова Київського апеляційного суду від 15 травня 2019 року, що дозволяє організувати конкурс на посаду ректора.

Проте Печерський районний суд 21 травня видав ухвалу про заборону МОЗ та НМУ вчиняти будь-які дії, пов’язані з оголошенням конкурсу на заміщення посади ректора, прийомом документів від претендентів, проведенням конкурсу, самими виборами, голосуванням тощо.

«ЗАЛИШИЛИСЯ КАНДИДАТУРИ, ЯКІ ЗАБОРОНИВ СУД»

За планами міністерства до конкурсу мали допустити усього трьох кандидатів, які «відповідають вимогам статті 42 Закону України «Про вищу освіту» та умовам конкурсу — Олександра Канюру, Олександра Науменка та Юрія Кучина». Нікого більше до участі не допустили.

Як розповів «Дню» Володимир МІШАЛОВ, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри хірургії №4 НМУ імені Олександра Богомольця, заяву від його імені не прийняли, як і від інших колег. Ба більше, ще в січні Мішалова звільнили з університету та відсторонили від лікарської практики. Причина — аморальна поведінка.

«Ще 15 січня за рішенням суду та виконавчої служби Катерина Амосова з командою мала була зайти в університет. Але Амосову ніхто не пускав до ректорату, — описує передісторію свого звільнення Володимир Мішалов. — Ми зачитали лист виконавчої служби, але найняті охоронці нікого не пустили, бо нібито нема розпорядження МОЗ. Ми простояли кілька годин, а наступного дня мене звільнили, в трудовій книжці написали — за аморальну поведінку. Мене давно хотіли звільнити як чоловіка Катерини Амосової. Так само звільнили професора Ярослава Цехмістра, Олександра Никитюка, офіційно звільнили 18 осіб, потім ще 15. Для усіх шукали формальні приводи або змушували до цього».

Про неприпустимі звільнення раніше розповідала «Дню» Катерина Амосова (матеріал «Наш єдиний механізм — це закон» у №2 від 10 січня 2019 року). Частину команди Амосової не пускали на робочі місця в ректораті, а про звільнення не повідомляли належним чином, були випадки, що трудову книжку колишні викладачі отримували поштою.

«Хочуть провести незаконні вибори. Але кандидатури залишилися ще з квітня минулого року, які заборонив суд», — продовжує Мішалов. Пан Володимир має на увазі ухвалу Окружного адмінсуду міста Києва у справі №826/14303/18, якою заборонено Юрію Кучину, Олександру Науменку та будь-яким іншим особам, крім обраного у встановленому чинним законодавством порядку ректора НМУ імені Олександра Богомольця, брати участь у ректорських перегонах.

«Університет завжди посідав п’яте-сьоме місце серед усіх закладів вищої освіти в Україні. Ми перші потрапили в міжнародні рейтинги. Більше за всіх ми приймали іноземних студентів — понад тисячу. В нас обсяг бюджету сягав до мільярда. Закуплено на десятки мільйонів обладнання, зроблені ремонти. А тепер закритий вхід навіть у ректорат, нікого не пропускають. Вибори хочуть робити в маленькій кімнаті в ректораті, площею 30 квадратних метрів, а завжди це проводили в морфологічному корпусі», — додає Володимир Мішалов.

ПОДВІЙНЕ ЖИТТЯ ВИШУ

До цієї круговерті додайте внутрішні чвари в університеті. Приміром, про життя закладу можна дізнаватися одночасно з двох сайтів (https://nmuofficial.com та http://nmu.ua/ua). На першому інформація про ректорат нібито оновлюється. Разом з тим розповідається про зустрічі студентів з іноземними науковцями та проведення ліцензійних іспитів «Крок». На іншому ресурсі одна з останніх новин стосується заяви закладу вищої освіти до Служби безпеки України.

«Із середини вересня 2018 року адміністрація НМУ імені О. О. Богомольця не має можливості потрапити до будівлі ректорату та не має можливості здійснювати контроль за діяльністю університету. В той же час особи, які самовільно захопили ректорат, ігноруючи судові рішення та заборони, здійснюють ручне управління величезним державним закладом освіти, самі себе по колу незаконно призначають на посади проректорів (без проведення конкурсу, не маючи необхідних кваліфікацій, учених ступенів та звань), розпоряджаються коштами університету, видають дипломи та інші правовстановлюючі документи», — йдеться в повідомленні.

Тому й не дивно, що Катерина Амосова в своєму зверненні в «Фейсбук» наголошувала, що ґрати з ректорату будуть зняті, а вона разом з командою адвокатів продовжить доводити незаконність дій МОЗ у судах. 

«Я весь час стояв на тій позиції, що несправедливо ведеться кампанія проти ректора університету Катерини Амосової, якій приписують абсолютно міфічні порушення та корупцію, — зауважує «Дню» Юрій ЩЕРБАК, голова Наглядової ради НМУ імені Богомольця, доктор медичних наук, письменник. — Я знаю цю родину давно, тому не вірю усім вигадкам, тим паче, вони не підтверджені судом. Чотири рази МОЗ звільняло Амосову усупереч законам та судовим приписам. Хірург Мішалов теж потрапив під цю залізну п’яту МОЗ.

Пан Юрій розповів, що мав зустріч із в. о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун. «Дійшов висновку, що це дуже конфронтаційна людина, не здатна на жодні компроміси, — ділиться він враженнями. — Я намагався усіма силами знайти компроміс між міністром і ректором університету, але нічого не вдалося. Мішалов — видатний хірург, представник школи Шалімова, спеціаліст загальної, торакальної та судинної хірургії. Те, що його відсторонили від роботи завкафедрою, а  відтак він не проводить операції, вважаю неприпустимим. Не можна допускати, щоб хірург такої високої кваліфікації нічого не робив, коли є тисячі пацієнтів, які хочуть та потребують лікування в цього лікаря. Треба зважати саме на це, а не на те, що комусь захотілось одним розчерком пера звільнити людину з роботи».

Тим часом на сайті Мінздоров’я оголосили, що 24 травня продовжать заслуховувати щорічні звіти ректорів медичних університетів, зокрема — ректора НМУ імені Богомольця Юрія Кучина.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати