Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Полігон чи сміттєпереробний завод?

Продовження теми: чому мешканці кількох сіл Вінниччини протестують
17 січня, 12:08

Уже кілька років мешканці села Людавка на Вінниччині живуть в страху, що по сусідству з ними з’явиться велике сміттєзвалище (про їх нещодавню акцію протесту «День» писав у № 6 від 17 січня 2018 року). Міська влада Вінниці заявляла про будівництво сміттєпереробного заводу, але мешканці навколишніх сіл переконані:  тут будують полігон для відходів. Позаяк вінницький основний полігон за селом в Стадниці переповнений і його потрібно закрити.

2009 року Кабінет Міністрів постановив: передати будівлі колишньої військової частини, яка знаходиться на території Людівської сільської ради, на баланс Вінницької міської ради для будівництва заводу. Відтоді і почалася історія протистоянь мешканців Вінниччини та влади. «Вінницька обласна рада створила комісію, яка перевіряла взагалі законність будівництва. І було виявлено низку суттєвих порушень. По-перше, на території колишньої військової частини, де мають будувати завод, перебувають дерева першої та другої категорії – це цінні породи: дуб червоний, ясен, граб. Загалом там 148 гектарів лісу, що хочуть знищити.  За інформацією Міністерства екології, будівництво цього об’єкта не пройшло державної екологічної експертизи. А ця експертиза обов’язкова. Поряд протікає річка Рівець, яка впадає до Південного Бугу. У разі накопичення шкідливих речовин вся вода буде забруднена. У документації будівництва заводу неправильно вказано дистанцію до населених пунктів. Поряд знаходяться будинки, менше, ніж за 400 метрів, а потрібна відстань понад 500. По-друге – за 50 – 60 метрів знаходиться дендрологічний парк, у якому ростуть 60 видів унікальних рослин та дерев. Там знаходиться джерело Ревуха. І будівництво полігону призведе до екологічної катастрофи», – вважає правозахисник Олексій Мусіровський.

Голови сільських рад поблизу Жмеринського району кажуть: жодних відкритих громадських слухань з цього питання не проводилося. Мешканці сіл випасають поряд худобу, п’ють воду з колодязів, і вони не хочуть бачити там сміття. «Нехай збираються і скасовують спорудження полігону. Якщо ні, то нам є куди звертатися! Звернемося до Президента, в екологічну інспекцію, в суд, в «Грінпіс»! – обурюється мешканець Людовки Леонід Клембовський.  У відчаї активісти та мешканці села Людовки прийшли днями під стіни Вінницької обласної ради і розгорнули пікет з вимогою скликати позачергову сесію і зупинити будівництво полігону.

«Ми бачили, як уже там заїхала техніка, почали рити глибоку яму, знищують ліс, щось це не схоже  на будівництво сучасного сміттєпереробного заводу. Ми бачимо, що там будують полігон», – мовить член ГО «Громадяни Браїлова» Андрій Войтюк.

У міській раді Вінниці продовжують заспокоювати людей, що там не буде полігону. «З 148 гектарів ми використовуємо шість. На цій ділянці не буде сміттєзвалище чи сміттєспалювальний завод. Тут ми будуємо комплекс по знешкодженню побутових відходів під будівництво сміттєпереробного заводу. Останній збудують за кошти інвестора. Ще раз наголошую, що зараз ми будуємо інфраструктуру для подальшого будівництва сміттєпереробного заводу. А поки не буде заводу — сміття туди не возитимуть», – зазначає директор міського департаменту благоустрою Володимир Ніценко. Заступник голови обласної адміністрації Василь Броварник додав, що на території Вінниччини є понад 700 стихійних сміттєзвалищ, з якими треба боротися. І для цього є потреба в сміттєпереробному заводі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати