Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помер в тилу

Учасник російсько-української війни криворіжець Володимир БЛИЗНЮК, вимагаючи від лікарів необхідних ліків, оголосив голодування і… помер у медзакладі
14 липня, 21:11

Вранці 8 липня в 16-й міській лікарні Кривого Рогу помер активіст Майдану, учасник російсько-української війни, голова ГО «Сталеве братство», лідер первинної профспілкової організації Працівників металургійної промисловості ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Володимир Близнюк. Ця звістка буквально потрясла його земляків – друзів, знайомих, соратників і всіх, хто знав цю світлу, небайдужу до будь-якої несправедливості людину.

Володимир Близнюк

«Сьогодні о четвертій ранку зупинилося серце величезної людини. Відійшов у вічність воїн, за духом, за своїми діями. Не стало принципової і чесної людини, борця за правду, за справедливість, людини з чистим, як у дитини, серцем. Володимир Близнюк, нехай Господь упокоїть твою душу у царстві своїм, де немає ніяких недугів і скорбот», – написав на своїй сторінці в ФБ капелан Олександр Огарков.

Про те, що трапилось у 16-й лікарні, заговорило згодом усе місто. Особливо підлила масла у вогонь заява головного лікаря Ігоря Криштопи про те, що причиною смерті нібито могла стати печінкова недостатність, пов’язана з наркоманією. За словами керівника медзакладу, заяву якого оприлюднили деякі міські ЗМІ, зокрема телеканал «Первый городской» і сайт «Первый Криворожский», Володимир Близнюк міг померти від великої кількості вжитих наркотиків – медпрацівники нібито бачили, як «пацієнт вводив собі схожі речовини». (А що, медичні аналізи наявності наркотичних речовин у крові пацієнта не показали й медпрацівники мусили визначати їх «на око»?)  

Разом з тим Ігор Криштопа зазначив, що попередній діагноз смерті Володимира Близнюка – гостра печінкова недостатність – став для лікарів медзакладу повною несподіванкою, оскільки «напередодні пацієнт на стан здоров’я не скаржився». (Погодьтеся, надто дивне твердження головного лікаря по відношенню до людини, яка звернулася до лікарні за медичною допомогою. За свідченням депутата обласної ради Ірини Туровської, яка зустрічалася з Володимиром на другий день його голодування, вже тоді він був жовтим і білки його очей також були жовтими).

Досить суперечливим видається й наступне повідомлення Ігоря Криштопи, що пацієнта нібито «планували відправляти на реабілітацію в обласну лікарню Мечникова». Якщо «не скаржився», то навіщо ж тоді реабілітація та ще й в обласній лікарні? А згодом ескулапи ошелешують взагалі вбивчим діагнозом: цироз печінки, гепатит С, розширення вен стравоходу і відкрита кровотеча.

«З таким діагнозом довго не живуть, – коментує висновок своїх колег головний лікар приватної клініки «Мрія-Медсервіс», майданівець, волонтер Олесандр Крижов, – у даному разі врятувати життя можна хіба що шляхом трансплантації печінки і за допомогою супердорогих ліків, яких не лише в лікарні, а взагалі в країні наразі немає».

Отже, «наркоман», невиліковно хворий... То які тут претензії до лікарів?

Насправді ж, якщо звернутися до початку цієї сумної й трагічної історії та подивитися, як розвивалися події, що зрештою й призвели до летального наслідку, претензії і до лікарів, і до  системи охорони здоров’я загалом, і навіть до місцевої поліції таки з’являться.

Так що ж трапилось у 16-й міській лікарні міста Кривого Рогу?

Якщо коротко, не отримавши необхідних ліків, 27.06.18 тяжко хворий пацієнт оголошує голодування, пише заяву про кримінальний злочин до Покровського районного відділення поліції та викликає по телефону оперативно-слідчу групу на місце його скоєння – в 16-ту міську лікарню. Однак замість оперативно-слідчої групи на місце прибувають патрульні, які в ситуації, що виникла, складу злочину не вбачають, а те, що хворий схильний трактувати як злочин, називають його суб’єктивною думкою. Однак заяву патрульним голодуючий пацієнт не віддає, продовжуючи вимагати приїзду оперативно-слідчої групи.

Голодуючий Володимир Близнюк на вході в стаціонар 16-ї міської лікарні

Наступного дня на допомогу голодуючому Володимиру Близнюку приходять його соратники, які обіцяють підняти на ноги усіх впливових знайомих, пропонують дістати необхідні ліки через волонтерів тощо. Зокрема голова філії 39-ї Жіночої сотні самооборони м. Кривий Ріг, волонтер uliana Kalin Berezutskaya на своїй сторінці у ФБ зазначає, що відразу ж запропонувала Володі допомогу, але він відмовився, сказавши: «Юліанко, скільки має країна триматись на волонтерах? Коли вони вже перестануть красти і почнуть працювати?»

Саме 28 червня, коли країна відзначала День Конституції, громадський активіст, один з колишніх лідерів Криворізького майдану Володимир Фомицький подає заяву про злочин, «скоєний начальником Покровського ВП ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області за ст. 367 КК України (Службова недбалість)». Звісно, заяву було подано вже до іншого – Довгинцівського районного відділення поліції. Тобто активіст намагається чинити тиск на керівника Покровського відділення поліції, який бездіє, не реагуючи на сигнал хворого Близнюка про злочин, скоєний у 16-й лікарні. На своїй сторінці в ФБ Володимир Фомицький повідомляє про надіслане в поліцію попередження, що у разі ігнорування поданої ним заяви 29.06.2018 року о 8-00 під Покровським ВП ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області буде розпочато акцію протесту. У зв’язку з цим активіст закликає своїх фейсбучних френдів приєднатися до пікетування Покровської Нацполіції. «Ми вже достатньо втратили побратимів і посестер – Катюшик Валевская, Татьяна Унгурян, Анна Ищенко, Наталья Соколовская (Natalya Sokolovskaya) та багато інших, щоб надалі терпіти ці знущання над громадянами України» – завершив своє звернення громадський активіст.

28.06.2018 оперативно-слідча група Покровського районного відділу поліції таки прибуває до 16-ї міськлікарні й приймає у Володимира Близнюка заяву про скоєння кримінального злочину. Однак кримінальне провадження за даною заявою так і не відкрили і слідчо-оперативні дії не розпочато й по сьогодні.

Наступного дня Володимир Близнюк на своїй сторінці в ФБ повідомляє: «Усі необхідні ліки, які були призначені від початку, принесли. Щоправда, сказали, що це не від лікарні, а від якогось фонду. Знімаю голодування і починаю лікування. Дякую усім, хто підтримував морально, хто приїздив провідувати, хто просто дзвонив. Разом ми сила. Слава Україні!»

А вранці 8 липня у лікарні констатують його смерть…

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ

Чимало людей, очевидно, будуть здивовані такою поведінкою Володимира, адже давно звикли, що потрапляючи в лікарню, треба купувати за власний кошт абсолютно все – ліки, бинти, вату, шприці, системи для крапельниць і безліч інших найменувань найнеобхіднішого для лікування. Багато хто навіть буде співчувати лікарям, мовляв, а де вони все це мають брати, якщо лікарні не забезпечують навіть найнеобхіднішим?

Дуже просту відповідь на такі запитання дає громадський активіст і правозахисник Володимир Фомицький, який пропонує надзвичайно дієвий спосіб вирішення проблеми. На його думку, кожен має діяти так, як вчинив Володимир Близнюк, – подавати заяву про кримінальний злочин в поліцію і викликати оперативно-слідчу групу, яка має за законом відкрити провадження і розпочати слідство по факту ненадання медичної допомоги, незабезпечення ліками тощо. На його переконання, якщо так будуть діяти на всіх рівнях – від пацієнта, лікаря і до міністра охорони здоров’я, в лікарнях дуже швидко все з’явиться, а лікарі і чиновники від медицини просто перестануть брати хабарі і заробляти шалені кошти на смертях своїх співгромадян.   

Щодо трагічного випадку в 16-й міськлікарні з Володимиром Близнюком, справжні причини його смерті мала би встановити незалежна судово-медична експертиза, а також неупереджене розслідування, проведене по даному факту Нацполіцією. Та чи будуть вони неупередженими, його рідні, друзі і соратники мають дуже великий сумнів. Принаймні намагання відразу ж оголосити померлого «наркоманом», чому дуже здивувалися близькі, рідні, сусіди і всі, хто його добре знав, а також бездіяльність поліції, яка не бажає реагувати на заяву про скоєння кримінального злочину, наводять на думку, що система кругової поруки й цього разу може перешкодити встановленню істини і розкриттю злочину. Хоча друзі, соратники і бойові побратими, які прийшли попрощатися з Володимиром, заявили про свою готовність домагатися об’єктивного розслідування для встановлення справжніх причин смерті та покарання винних, а також про намір позиватися до суду, відстоюючи його добре ім'я.

Вшанування пам’яті загиблих побратимів

На сьогодні скаргу щодо бездіяльності слідчого Покровського відділення Нацполіції вже подав до суду громадський активіст Володимир Фомицький. Група активістів звернулася також до Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун і народних депутатів України з вимогою про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення детальної перевірки роботи комунального медичного закладу «Криворізька міська лікарня №16» і з’ясування причин смерті Володимира Близнюка. Вони наполягають на тому, що комісія має ретельно вивчити всі обставини та надати висновок свого розслідування щодо дій працівників 16-ї міськлікарні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати