Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повітряні змії з 51 країни світу

Чемпіонат cвіту з кайт-флаїнгу 2020 відбудеться в Україні
03 жовтня, 10:21
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно в Херсоні відбулася прес-конференція, присвячена чемпіонату світу з повітряних зміїв 2020 в Україні. Кайт-флаїнг — досить молодий вид спорту в нашій країні. Віце-президент Української Асоціації Повітряних Зміїв Леонід Бройтман (м.   Кам’янське Дніпропетровської області) розповів, як усе починалося: «Наша асоціація — єдина на сьогодні організація, яка представляє Україну на міжнародному рівні. Вона була заснована в серпні позаминулого року організаторами та активними учасниками першого в історії України Міжнародного фестивалю повітряних зміїв Tryhutty IKF 2017. Ініціатором його проведення виступив фахівець з економіки туризму Павло Шмулевич (м. Херсон), обраний президентом Української Асоціації Повітряних Зміїв та капітаном Збірної України з кайт-флаїнґу. За високу майстерність у змаганнях він був відзначений 2018 року званням чемпіона світу з кайт-флаїнґу в категорії вітронадувних шоу-кайтів, а також став володарем Кубка світу з повітряних зміїв у номінації пласких кайтів». 

Українська Асоціація Повітряних Зміїв (УАПЗ), як асоційований член Міжнародної федерації повітряних зміїв (м. Вейфан, КНР), завдяки низці досягнень на міжнародному рівні отримала право проведення в Україні чемпіонату світу з повітряних зміїв. Нині до неї входять як місцеві клуби (команди), так і окремі кайт-флаєри з 11 регіонів (Херсонський, Дніпропетровський, м.              Київ, Львівський, Миколаївський, АР Крим, Кіровоградський, Одеський, Київський, Хмельницький, Запорізький), закордонні українці та навіть іноземні майстри. Як зазначив у своєму виступі на прес-конференції Павло Шмулевич, чемпіонат світу 2020 має цілий комплекс заходів: планується щорічне проведення Міжнародного фестивалю повітряних зміїв України на Херсонщині, а в регіонах — чемпіонат України з кайт-флаїнґу 2020 серед дітей і юнацтва, жіночий турнір Роккаку та відкритий український Кайт-Кубок Корпорацій 2020.

Конференції організаторів міжнародних фестивалів повітряних зміїв проводитимуться раз на кілька років у різних країнах. Мета діяльності УАПЗ, яка заснована як молодіжна громадська організація, — промоція кайт-флаїнґу в Україні через конкурси, майстер-класи, розробку власних моделей повітряних зміїв, регіональні івенти та міжнародні фестивалі, а також презентація України на міжнародному рівні та промоція Херсона як столиці кайт-флаїнґу України за прикладом міст Вейфан у Китаї, Берк — у Франції та Леба — в Польщі.

Сонал Равал, керівник потужної туристичної корпорації в Дубаї, в відеозверненні до учасників прес-конференції підтримала план проведення чемпіонату світу 2020 та Першого міжнародного фестивалю повітряних зміїв України, які стануть важливими подіями для подальшого розвитку відносин ОАЕ та України. Як і інші мешканці Дубаї, вона зацікавлена в подорожах до України і хоче поширити свій досвід, зокрема, на Херсонщині. Саме тут заплановано проведення Всесвітнього чемпіонату з повітряних зміїв на весну 2020 року, який триватиме впродовж кількох днів за участі команд із 51 країни світу.

Чемпіонат стане масштабною культурною й туристичною подією, адже буде органічно поєднаний із першим Міжнародним фестивалем повітряних зміїв України, який планується як найбільший у Східній і Центральній Європі та країнах пострадянського простору. Глядачі матимуть змогу побачити більш ніж 1000 найкращих кайтів світу і взяти участь у рекордному одночасному запуску 11 тисяч малих повітряних зміїв. Прогнозований туристичний потік — 20 тисяч туристів з України та тисяча іноземних туристів на кожний день фестивалю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати