Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Право на життя без міні-ГЕС

На Закарпатті триває протистояння громади і місцевої влади
26 липня, 17:08
ФОТО 24NEWS.COM.UA

Останні два тижні мешканці Хустщини протестують проти намірів місцевої влади дозволити зведення каскадів міні-ГЕС на р. Ріка. На зібраннях громад люди вже висловили своє «ні», однак дізналися, що потенційні забудовники готові через суд домагатися визнання слухань такими, що не відбулися. У ситуацію втрутився голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, зокрема 20 липня він скасував розпорядження голови Хустської райдержадміністрації щодо розроблення детального плану території для будівництва каскаду малих гідроелектростанцій за межами населених пунктів сіл Хустського району. Цей документ давав дозвіл на проведення громадських слухань та розроблення детального плану земельної ділянки на р. Ріка для будівництва міні-ГЕС.

«Ми вже маємо негативний досвід із міні-гідроелектростанцією на Хустщині — в с. Нижній Бистрий на тій же р. Ріка. Ні селу, ні району, ні області вона не принесла жодної вигоди. А минулої зими під час льодоходу гребля, яка повністю перегородила русло ріки, мало не призвела до екологічної катастрофи. Ні Хустщині, ні Закарпаттю загалом не потрібні «інвестиції», які дають прибуток кільком людям, але шкодять навколишньому середовищу», — зазначив на своїй офіційній сторінці Геннадій Москаль, а вже у п’ятницю зустрівся і поспілкувався з людьми, що приїхали мітингувати до стін Закарпатської ОДА.

Неабияк підтримують місцевих мешканців і екологи, вони переконані, що такі споруди на річках Карпат можуть наробити лиха. Зокрема, екологи зазначають, що не можна Карпати порівнювати з Альпами. Карпати — низькі гори з малим перепадом висот. Тому гідроенергетика не розвивається у Словаччині чи Польщі — в країнах з низьким рівнем корупції. Гідроенергетика є лише у двох карпатських країнах — Україні та Румунії. Тобто там, де є корупція.

«Каскад ГЕС греблево-дериваційного типу повністю змінить гідрологічний режим річки. Підпірними греблями річка буде перетворена на систему водосховищ. Цими ж греблями та деривацією, коли частина води буде забиратись з основного русла у дериваційну трубу чи канал, буде змінено природний стік річки. Це докорінно змінить умови проживання в річці для її мешканців. Наразі тут є до десятка червонокнижних видів, які не можуть жити у стоячій воді водосховищ, бо там мало кисню. Крім того, багато з цих та інших видів мігрують на нерест, і греблі без адекватних рибоходів створюють перешкоду. Каскад ГЕС на р. Ріка може, як показує досвід нових ГЕС, побудованих у попередні роки, практично знищити популяції видів-червонокнижників та суттєво послабити популяції інших річкових видів. Натомість тут з’являться види, не притаманні річкам — карасі, а також набудуть поширення інвазійні види, як чебачок амурський чи окунь сонячний... Тобто мова може бути про знищення гірської річкової екосистеми», — розповіла «Дню» кандидат біологічних наук, еколог ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук.

«Водночас р. Ріка з 2016 року є частиною національної Смарагдової мережі, яка в свою чергу є частиною Пан’європейської мережі природоохоронних територій. Будь-яка господарська діяльність на території об’єкта Смарагдової мережі повинна здійснюватись згідно зі спеціально розробленими менеджмент-планами. Наразі Мінприроди готує відповідний законопроект до подання у парламент. Цим законом регулюватимуть питання розробки та затвердження цих менеджмент-планів. А менеджмент-планами буде чітко регламентована господарська діяльність і дозволятиметься лише та, яка не завдасть шкоди об’єкту Смарагдової мережі», — резюмувала пані Оксана.

Сьогодні місцеві мешканці перемогами втішені, однак пильності не втрачають, активно обговорюючи тему майбутньої (позачергової) сесії районної ради, яка відбудеться 28 липня 2017 року. Є побоювання, що депутати можуть виголосити недовіру голові ради та його заступнику за їхню принципову позицію щодо заборони будівництва МГЕС. «Засідання сесії стосуватиметься заборони будівництва МГЕС на території всього району, зокрема внесено до порядку денного відповідне питання Олександром Пацканом та Іваном Рогачем. Це питання було ініційоване закарпатцями на мітингу в Хусті 15 липня, який провели на підтримку раніше висловленої принципової позиції на громадських слуханнях в селах Липча та Кошелево 10 липня і на зборах села в Березові 9 липня. Водночас громади сіл сподіваються на дотримання слова губернатором Г.Москалем. Він пообіцяв делегатам 21 липня вже найближчим часом видати розпорядження про заборону на території області погоджувати головам РДА та іншим органам виконавчої влади будь-яку документацію щодо будівництва малих ГЕС та рекомендувати органам місцевого самоврядування утриматись від прийняття таких рішень на територіях своїх рад», — розповів «Дню» правозахисник Віталій Грегор.    

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати