Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Промоція в персоналіях

У Вінниці з’явиться літературний музей
17 серпня, 11:03

Вінницька обласна організація Національної спілки письменників України оголосила збір матеріалів для створення експозиції майбутнього літературного музею Вінниччини. Його розташують на головній вулиці міста, у приміщенні, де свого часу містилася обласна виборча комісія. Спочатку заклад буде підпорядкований письменницькому осередку, а далі час покаже, каже голова обласної організації Національної спілки письменників України Вадим ВІТКОВСКИЙ. Особливістю нового музею стане експозиція, де будуть не лише твори і рукописи, а й особисті фотографії та  речі відомих земляків.

«Ідея створити у Вінниці літературний музей виникла після того, як я побував у Хмельницькому літературно-меморіальному музеї, який очолює письменник Василь Горбатюк. Під час екскурсії, яку він мені проводив, я звернув увагу, що більшість письменників, що представлені в експозиції, це переважно або вінничани від народження, або їхні стежки так чи інакше були пов’язані з Вінниччиною. Тому, повернувшись з Хмельницького, я звернувся з пропозицією до керівництва області, що давно уже назріла та потреба відкрити літературний музей. Тому що всі вихідні з Вінниччини відомі і знані у світі. Наприклад, усі знають класика англійської літератури Джозефа Конрада, якого Нобелівські лауреати Гемінгвей і Фолкнер називали своїм учителем, але мало хто знає, що родинне коріння його з нашої Вінниччини, зокрема з Бердичева. І таких особистостей в області багато. Досить згадати класика польської літератури Івашкевича, українських письменників Стельмаха, Гуцала, Олеся Гончара, сліди якого також ведуть на Вінниччину, — розповідає Вадим Вітковський. — Головна проблема з якою ми зіткнулися під час реалізації задуму — це відсутність вільного приміщення в центрі міста. Але поки шукали, доля нам усміхнулася. І поряд із офісом, де розташована наша організація, звільнилася величезна зала, яку лише один раз на кілька років займала дільнична виборча комісія під час виборів. Вони з’їхали, і ми усіма силами спрацювали, щоб зайняти це приміщення, бо воно ідеально підходить для розміщення експозиції.

На сьогодні вже зроблені ескізи, зараз прораховуємо, скільки коштуватиме облаштування музею. Паралельно ведеться робота з формування фондів. Вінницький письменник Анатолій Подолинний підготував відомості про персоналій в історичній хронології, щоб ми нікого не забули. Будуть представлені усі письменники, які є гордістю Вінниччини, але в оригінальний спосіб — ми не виставлятимемо валізи з їхніми рукописами та книгами, а презентуємо особисті речі, світлини, маловідомі факти чи незнані історії. От, наприклад, у Вінниці жив український письменник-фантаст Ігор Федоров, його мати передала нам фотознімок, де він з Реєм Бредбері — класиком фантастики. До такої світлини варто додати сторінку рукопису і фрагмент зі спогадів, і про Федорова та його творчість можна буде розповідати годинами».

Наразі, як каже Вадим Вітковський, триває збір експонатів. Особисті речі письменників-земляків приносять безпосередньо до офісу спілки, надсилають з інших міст та навіть країн. Як тільки розпочнуть формувати обласний бюджет на 2019 рік, письменники планують внести пропозицію про виділення коштів на формування експозиції. Якщо все відбуватиметься за планом, то вже до дня народження Шевченка літературний музей Вінниччини запрацює.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати