Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ставки не залишаться без нагляду»

Кияни просять владу впорядкувати Совські озера, а таємничий інвестор просуває план їхньої забудови
16 лютого, 11:40
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Совські ставки складаються з шести водойм у так званому верхньому каскаді та одинадцяти — в нижньому. Із шести водойм верхнього каскаду забудовники мають намір залишити тільки одне. Решту збираються осушити та збудувати п’ять висоток. Що залишиться замість ставків, де оселяються птахи та ростуть дерева, яким понад 200 років?

Ця задачка відображає реалії столичного життя. «День» писав про ризики забудови території озер (матеріал «Озера «топлять» у смітті», №197-198 за 3-4 листопада 2017-го), зокрема між вулицею Кіровоградською та проспектом Валерія Лобановського. Нагадаємо, минулої осені будівельники звозили сюди сміття цілими вантажівками, а громада вимагала від міської влади зупинити хаотичне забруднення водойм. За однією з версій активістів, сміття звозили, щоб засипати озера й розпочати забудову території. Тоді конфлікт вдалося вирішити: сміття прибрали, компанію-винуватця чиновники обіцяли притягнути до відповідальності.

Утім, відмовлятися від озер забудовники не хочуть. Нещодавно активісти Голосіївського району поширили у «Фейсбуці» відео, де жінка, яка представилася Тетяною, збирала підписи місцевих жителів на підтримку забудови озерної території. Вона пояснювала, що наразі триває громадське обговорення нібито затвердженого Київрадою проекту. Однак громадські слухання зазвичай проходять перед тим, як Київська міська рада розглядає подібні документи.

Зустріч відбулася біля Голосіївської районної державної адміністрації. На відео таємнича Тетяна показувала план будівництва. На плані видно, що після реалізації проекту лишається тільки один ставок із шести, натомість з’являється школа, дитячий садок і п’ять дев’ятиповерхівок. Також жінка запевняла, що іншої перспективи в озер немає, оскільки вони давно перетворилися на каналізаційні стоки.

Озера справді потребують очищення. Місцеві активісти теж це чудово розуміють. Тому вимагають від міста зайнятися облагородженням водойм, а не віддавати їх на поталу забудовникам. Одразу після появи інформації про збір підписів на підтримку будівництва жителі району зареєстрували на сайті Київради петицію про накладення мораторію на будь-яку забудову в межах Совських ставків. Активістів також насторожив новий детальний план території в межах вулиці Кіровоградської, проспекту Лобановського та вулиці Проектної в Голосіївському районі Києва. Документ наразі винесено на розгляд. У ньому передбачається зведення торговельно-розважального центру та багатоповерхових житлових будинків.

«Це чергова зухвала спроба Київської міської ради знехтувати вимогами чинного Генерального плану міста Києва на період до 2020 року, обмеженнями містобудівного кадастру, думкою киян та здоровим глуздом в інтересах так званих інвесторів, які готові забудувати кожен квадратний метр столичної землі», — пояснювали автори петиції. Крім цього, вони зауважують, що за чинним Генпланом міста до 2020 року територію Совських ставків визначено як акваторію та віднесено до об’єктів нового зеленого будівництва й буферних парків. Також місцеві жителі просять передати територію на баланс комунального об’єднання «Київзеленбуд», провести обстеження зелених насаджень, водних об’єктів і гідротехнічних споруд, розташованих у межах Совських ставків, та облаштувати парк загальноміського значення.

Наразі озера перебувають на балансі комунального підприємства «Плесо». Як пояснив прес-секретар підприємства Євген, озера справді планують передати «Київзеленбуду». «У будь-якому разі водойми не залишаться без нагляду, — продовжує він. — Однозначно це мають бути місця загального користування та відпочинку. До нас надходять різні проекти благоустрою цієї території, але їх усі мають аналізувати експерти, і часто автори отримують відмову. А те, що забудовники збирають підписи, — це їхнє право. Місто керується законом. Якщо наберуть десять тисяч підписів на будівництво «свічок», немає жодних гарантій, що так і буде. Ці документи треба погодити з містом, зокрема з відповідними департаментами Київської міської держадміністрації та Київрадою».

Тим часом невідомий інвестор продовжує збирати підписи на підтримку забудови Совських ставків — за допомогою згаданої Тетяни. Утім, чомусь мешканців інформують про це лише телефоном, а ім’я забудовника досі є загадкою. Чергова зустріч місцевих жителів із представниками інвестора запланована на 19 лютого біля Голосіївської райдержадміністрації. «День» стежить за розвитком подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати