Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Стоп» для ековарварів

Уряд заборонив санітарну вирубку дерев в об’єктах природно-заповідного фонду — після судової тяганини з екологами
07 квітня, 10:16
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Постанова Кабінету Міністрів про мораторій на санітарні вирубки у заповідниках і національних парках здивувала — раніше, виходить, можна було? Екологи кажуть, що справді можна, але додають: санітарною вирубкою, коли передбачалося спилювання кількох всохлих дерев, прикривали вирубки на значних територіях. Тож рішення уряду вітають, оскільки така законодавча шпаринка тепер зникає. Так, у постанові йдеться, що мораторій діє в заповідних зонах біосферних заповідників, національних природних і регіональних ландшафтних парках, природних заповідниках, пам’ятках природи, заповідних урочищах.

«Не можна проводити всі види поступових і суцільних вирубок формування й оздоровлення лісів та вирубування дуплястих дерев. Це забезпечить проходження на територіях природно-заповідного фонду природних процесів, не пов’язаних з втручанням людини», — йдеться у постанові.

44 ТИСЯЧІ ГЕКТАРІВ ЛІСУ ЗНИКАЄ ЩОРОКУ

Дивує, чому уряд тільки зараз прийняв таке рішення. Узяти хоча б останні новини від СБУ: Служба безпеки звітує про початок розслідування з приводу незаконного експорту 25 тисяч кубометрів пиломатеріалів на суму 40 мільйонів гривень. Виявляється, фіктивні фірми продавали деревину за заниженою вартістю і з підробленими документами, а насправді зловмисники незаконно вирубували волинські ліси. У соцмережах активісти пишуть про знищення історичних дубів у Берегівському районі Закарпаття, а прес-служба поліції Вінниччини заявляє про незаконно вирубані насадження на площі 14 гектарів у Національному природному парку «Кармелюкове Поділля».

Фактів досить для того, щоб влада реагувала. Схоже, так само, як у боротьбі з бурштиновою мафією, в лісовій галузі теж є кому чинити опір. Як розповів директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко (організація просувала цю постанову спільно з нардепом Миколою Томенком, «Громадою рибалок України» та ГО «Екоправо-Київ»), ці новації мали затвердити ще в серпні минулого року. Однак три місяці уряд їх ігнорував, передбачені законом терміни добігли кінця, і тому екологи подали на Кабмін до суду.

«Під час суду уряд зрозумів, що правда на нашому боці, й ухвалив ці законодавчі зміни,  — продовжує Володимир Борейко. — За нашими підрахунками, щороку в об’єктах природно-заповідного фонду вирубується 44 тисячі гектарів дерев — це як три з половиною національних парки «Голосіївський», і заготовлюється близько одного мільйона кубометрів дров, це 1/17 частина від загальної цифри заготівлі по Україні. Це багато і страшно».

ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ЕКОАКТИВІСТІВ

Щоб зупинити нелегальний бізнес на деревах, однієї постанови замало. Така сама потрібна для заказників, а також господарських і рекреаційних зон нацпарків та заповідників (об’єкти мають своє зонування, а постанова поширюється лише на заповідні зони).

«Звісно, після постанови вирубки не припиняться негайно, але на це не буде офіційних погоджень, які зараз дає Мінекології. Очікуємо, що десь на третину зменшимо масштаби вирубування лісу, — зазначив Володимир Борейко. — Взагалі всі суцільні вирубки треба заборонити, скажімо, як у Польщі — там можуть лише щось почистити за потреби, а не заганяти трактори в ліс чи відкривати пилорами».

Для активістів, які борються за збереження зелених зон у містах, урядовий мораторій може стати ще одним інструментом боротьби. «Відтепер санітарні вирубки заборонені навіть у ландшафтних парках. Наприклад, у Києві для активістів, які захищають зелені зони з природно-заповідного фонду, це є мотивацією зупинити будь-які «зеленбуди», які вирубують дерева в таких місцях, — вважає еколог Наталя Вишневська.  — Далі, як завжди, мусимо не наступити на наші традиційні українські «граблі» під назвою «виконання законодавства». Бо лісова галузь дуже корумпована й потребує реформування».

У нещодавньому інтерв’ю «Дню» політик та громадський діяч Микола Томенко зазначив: у Румунії незаконна вирубка площі лісів, що є більшою, ніж один гектар, вважається загрозою національній безпеці («Про «тіньовий політичний консенсус» у №55 «Дня» за 30 березня 2016 року). Якщо у нас щороку знищується 44 тисячі гектарів — який це рівень небезпеки?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати