Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Терапія «Доступними ліками»

Як нову програму уряду сприймають пацієнти, власники аптек і фармацевти
21 червня, 10:41
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

За останні місяці на програму «Доступні ліки» Міністерство охорони здоров’я витратило 67 мільйонів гривень. Ці кошти надійшли до шести тисяч аптек, які беруть участь у цій урядовій програмі (третина від усіх існуючих). Це 13,5% від загального кошторису, передбаченого на програму загалом. За цей час лікарі виписали два мільйони рецептів для 1,4 мільйона українців, середня вартість чека — 32 гривні.

Ліки, нагадаємо, видають за рецептом лікаря по трьох нозологіях — серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та діабет. Динаміка позитивна, коштів вистачає, щоправда, фармвиробники не справляються зі всіма напрямками — мінімум на три препарати сьогодні є дефіцит (всього програма охоплює 157 видів ліків). Водночас ціни на ліки — на рівні Польщі, Угорщини, Словаччини і Литви.

УСПІШНІ РЕГІОНИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ БІЛЬШЕ КОШТІВ

«У подібних масштабних програмах завжди є лідери та аутсайдери, які рухаються не в ногу, — говорить Роман ІЛИК, заступник міністра охорони здоров’я. — Вінниця, Львівська, Дніпропетровська та Харківська області — лідери програми «Доступні ліки». Непогано включилися Волинь, Житомир, Черкаси, в останній час — Київ. Аутсайдерами є Чернігівська, Миколаївська та Луганська області. У даному контексті ми говоримо про приріст аптечних закладів у частині долучення до програми МОЗ. Ми постійно моніторимо, скільки аптек долучаються — це основний показник. У частині використання коштів лідерами є Вінниця, Тернопіль, Львівщина, найгірше з цим — у Донецькій, Закарпатській та Сумській областях. Нагадаю, коли окремі міста неефективно використовуватимуть кошти, МОЗ може перерозподілити їх туди, де справляються краще. Наразі на програму «Доступні ліки» використано 67,4 мільйона гривень — це 13,5% від 500 мільйонів гривень, запланованих на програму взагалі. Саме у цьому напрямку рухатиметься реформа — щоб стабільно підтримувати пацієнтів, які страждають від хронічних недуг».

«ОТРИМУЮ УКРАЇНСЬКІ НАЙДЕШЕВШІ ЛІКИ. ВОНИ ДОПОМАГАЮТЬ»

Кількість громадян, які почали звертатися до лікарів первинної ланки, зросла утричі. Споживання лікарських засобів, необхідних і рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, зросло у 2,5 разу. Програма орієнтована на хронічно хворих пацієнтів — таких, як 74-річна Марта Демчук із Тернопільщини. Вона розповіла, що вже досить давно приймає ліки, щоб стабілізувати тиск. Два тижні тому скористалася програмою «Доступні ліки».

«Гіпертонікам, як я, лікар порекомендував наш український «Амлодипін». Ліки відпускають тільки по одній упаковці, я матиму їх на 30 днів. Потім — знову до лікаря за рецептом. У нашому Кременці за рецептом відпускають тільки три аптеки, всі державні. Отримую наші українські найдешевші ліки. Мені вони допомагають. Раніше я купувала румунські ліки, а сестра порекомендувала цей препарат — він коштує 20 гривень. Хоча в мене є знайома, яка каже, що ці ліки їй не підходять: вона п’є тільки закордонні, — розповідає Марта ДЕМЧУК. — Черга за рецептами велика, бо люди, якщо бачать можливість щось придбати безкоштовно, охоче на це йдуть. Думаю, все, що робиться — на краще».

За словами Марти Демчук та з побажань, почутих у поліклініці, уряду слід попрацювати над розширенням кількості препаратів, бо не всі, зареєстровані в програмі, підходять всім людям. МОЗ стверджує, що працює над цим.

Роман Ілик визнає, що існує ряд проблем, пов’язаних із реалізацією проекту. Насамперед те, що в Україні поки відсутній такий продукт, як e-health. Щоб «Доступні ліки» працювали добре, потрібно мати реєстр пацієнтів, лікарів і медичних  закладів.

«УМОВИ УРЯДУ ДЛЯ ПРИВАТНИХ АПТЕК НЕПРИВАБЛИВІ»

Є пропозиції і в керівників аптек, які беруть участь у програмі. «Черги в аптеках за безкоштовними ліками погано впливають на товарообіг: за різними оцінками, він знизився на 15-18%. Тут йдеться про аптеки, де діє програма реімбурсації, — коментує Руслан СВІТЛИЙ, генеральний директор комунального підприємства «Фармація», яке бере участь у програмі «Доступні ліки». — Обслуговування одного пацієнта — це час і гроші. У середньому — десять хвилин. Якщо людей багато, пацієнти «з грошима» йдуть до інших аптек, і ця аптека втрачає клієнта. Тут виходом може бути електронний рецепт. Запропоновані урядом умови для приватних аптек є комерційно непривабливими: з одного рецепту аптека отримує три гривні, а потрібно збільшити ці надходження до 12 гривень. Це не принесе прибутку, але й не буде збитковим. Можна підвищити комерційну привабливість, наприклад, за рахунок диференційованої системи націнок: щоб аптеки, залежно від вартості препарату, могли націнювати від 15% на дорожчі до 30% на дешевші ліки. Тому не дивно, що по всій Україні в цій програмі беруть участь лише комунальні аптеки. Перелік препаратів не досконалий, бо відсутні комбіновані форми. Крім того, є препарати, які люди не вживають, і немає тих, що були у попередній програмі з гіпертонії. З такими зауваженнями та пропозиціями підприємство «Фармація» звернулося до уряду».

«ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ ВИРОБНИКІВ ВЕЛИКА»

У МОЗ сподіваються, що реєстри з’являться до кінця цього року, наслідком чого стане електронний рецепт. Тоді пацієнтам не доведеться відвідувати поліклініку щораз, коли знадобиться новий рецепт. Також e-health дозволить надавати послуги реімбурсації незалежно від місця проживання. Ще, за словами заступника міністра охорони здоров’я, на деякі види ліків є дефіцит — найменше по трьох найменуваннях. Роман Ілик каже, що виробники не справляються і зараз МОЗ працює над створенням такого механізму здорової конкуренції, який би забезпечив можливість присутності на ринку всіх видів лікарських засобів.

«З 1 липня у нас запроваджують нові референтні ціни, які будуть встановлені державою як граничні. МОЗ прийматиме заявки від фармвиробників — нових і тих, хто вже є в програмі. Це означає, що з серпня ми очікуємо нових виробників-учасників проекту. Зацікавленість велика, адже сьогодні у проекті бере участь 37 фармкомпаній: 20 європейських, 15 вітчизняних і п’ять світових. Близько 250 мільйонів уряд готовий дофінансувати і до кінця року розширити програму окремими нозологіями, тобто захворюваннями. Які це захворювання і по яких діючих речовинах відбуватимуться відшкодування — ми зараз обговорюємо з фахівцями ВООЗ. В Україні близько 15 захворювань потребують до себе уваги», — зазначає Роман Ілик.

Фахівці покладають надії, що законопроекти, які ініційовані МОЗ і сьогодні розглядаються у Верховній Раді, зокрема №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», ухвалять. А це дозволить у бюджеті на 2018 рік закласти все необхідне для зміни системи фінансування медицини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати