Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Волиняни знову, як і 70 років тому, стали на захист волі, гідності»

У Луцьку представили книжку про героїчну роту «Світязь»
16 жовтня, 10:47

Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» була сформована на Волині з добровольців у червні 2014 року. Після проходження курсу підготовки рота «Світязь» у серпні 2014-го вирушила в зону АТО. Підрозділ брав участь у боях за Іловайськ, виходив так званим зеленим коридором і втратив тоді шість своїх бійців. Під час боїв на Дебальцівському напрямку в січні 2015 року рота опинилась в оточенні у місті Вуглегірську, але три дні продовжувала тримати оборону. У найбільш напружений момент бою бійцям «Світязя» довелося навіть викликати вогонь на себе. Завдавши втрат супротивнику, бійці підрозділу вийшли з оточення цілими та неушкодженими, ба більше, здійснивши 15-кілометровий марш тилами противника і завдаючи йому втрат, вивели з собою побратимів зі Збройних сил України.

Історія бойових звитяг підрозділу відображена у праці Богдана Зека, кандидата історичних наук, провідного наукового співробітника Волинського краєзнавчого музею «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014—2018    рр.): історичний нарис».

«Рішення підготувати книжку про роту «Світязь» визріло само собою, — каже Богдан. — Річ у тім, що бійці роти підтримували наші музейні проекти «Перемоги української зброї» і «Наші захисники». Під час співпраці з підрозділом я збирав розповіді, фотографії, можливі документальні матеріали, а також опубліковані інтерв’ю самих бійців. Оскільки підрозділ «Світязь» ще не мав власної історії бойового шляху, за згодою бійців я вирішив виправити цю ситуацію. Книжка видана у формі історичного нарису та з дотриманням посилань на ті джерела, що я використовував. Першими рецензентами книжки стали бійці «Світязя». Працювати над книжкою було складно, адже я розповідав про людей, яких знав особисто, а як історик мав передати їхній досвід, дотримуючись принципів наукових методик. Хтось із бійців надавав консультації та забороняв мені вказувати його ім’я, тому я намагався враховувати приватність кожного нашого захисника.

Що я побачив в історії «Світязя»? Найперше те, що волиняни знову, як і 70 років тому, стали на захист волі, своїх переконань, гідності, як це робили вояки УПА. «Світязь» об’єднав добровольців різних професій, які в мирному житті, напевне, могли і ніколи не перетнутися. Але, незважаючи на це, вони, як солдати, у тих умовах вони зробили набагато більше, ніж вимагав їхній обов’язок. «Світязь», безумовно, волинський підрозділ міліції, але у його складі були не лише волиняни. Скажімо, один із міліціонерів був переселенцем із Криму, і позивний собі взяв відповідний — «Крим». Тому доречніше казати, що «Світязь» береже всю Україну, без поділу її на Схід і Захід, Північ і Південь».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати