Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заповідник під прицілом

Чому куточок унікальної природи став полігоном для навчань ЗСУ
07 червня, 10:30
ФОТО ОЛЕГА МАРЧУКА

Тричі у Чорноморський біосферний заповідник влучали снаряди, причому з боку українських військових. Так Міністерство оборони проводить навчання, випробовуючи нові зразки важких озброєнь. Для цього використовують територію найбільшого заповідника України, закритого навіть для звичайних туристів. До того ж робили це без згоди Національної академії наук, якій підпорядкований цей об’єкт природно-заповідного фонду.

Про військові навчання екологи дізналися випадково — з телевізійних новин. Почувши від журналістів, як бійці проводили стрільби у напрямку з Одеси до Херсона, зрозуміли, що боєприпаси влучають саме у Чорноморський біосферний заповідник. Він розташований на Херсонщині, у містечку Гола Пристань.

ЗБИТКІВ — 12 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

Чому Міноборони проводить навчання саме тут, екологам і співробітникам НАН України з’ясувати не вдалося. На запити у відомстві не відповідають, а запрошення на брифінг, присвячений цій темі, там проігнорували. До речі, з’ясувати ситуацію з несанкціонованими обстрілами заповідника екологи запрошували представників Ради національної безпеки та оборони, НАТО та ЮНЕСКО в Україні (1998 року за рішенням ЮНЕСКО заповідник було включено до міжнародної мережі біосферних резерватів). Однак представники цих служб не знайшли часу пояснити експертам і громаді, чому цінний природний об’єкт опинився під обстрілами.

«Це найбільший заповідний об’єкт України, перший об’єкт радянського союзу, який отримав сертифікат ЮНЕСКО, — наголошує еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олексій ВАСИЛЮК. — Ми дуже хотіли б почути думку РНБО, Міноборони, представництв ЮНЕСКО та НАТО, бо від цього залежить доля заповідника. Була відкрита заява заповідника про неприпустимість таких навчань, було складено акт про завдані збитки на 12 мільйонів гривень. Це дикунство, якого не може бути в цивілізованій країні. В країнах-членах НАТО кожен військовий підрозділ опікується певним заповідним об’єктом. У США є національні парки на військових полігонах, там узгоджено, що навчання не проводитимуть у сезони розмноження тварин. Є навіть нацпарк на ядерному полігоні у США. Ізраїльські збройні сили пишаються тим, як кожен підрозділ допомагає певним паркам. А у нас у заповідник, який номінально є найціннішим в Україні, просто прилітають ракети. По заповіднику стріляли більше разів, ніж ми думали, і більшими боєприпасами, ніж нам відомо. Останні стрільби відбулися у сезон гніздування птахів. Чимало з них занесені до Червоної книги України, є під охороною Європи».

«НАМ НАВІТЬ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ»

У Національній академії наук пропонували інші варіанти проведення стрільбищ, щоб принаймні снаряди не влучали у найціннішу ділянку заповідника. Але не змогли порозумітися з Міноборони. «Якби до нас дослухалися, ми не мали б такого резонансу від ЮНЕСКО, питань від міжнародних інституцій стосовно того, чи може це тепер бути заповідником і залишатися у списках міжнародних резерватів. Тепер нам треба відновлювати своє обличчя перед міжнародною громадськістю», — резюмував на брифінгу Ігор АКІМОВ, директор Інституту зоології імені Івана Шмальгаузена Національної академії наук України.

«З одного боку, йде війна, гинуть люди. Можна зрозуміти всю гостроту моменту. Але якщо розглядати, що таке національне надбання, — це те, що військові обороняють і зберігають для народу, — додає пан Ігор. — До речі, коли давався статус біосферного заповідника, там існувало два полігони, але узгодження користування ними було більш відповідальним. Один із полігонів був на виході Тендрівської затоки у море, проводилися бомбометання, але все було узгоджено так, що шкода була мінімальна і принаймні регульована. А у даному випадку нам навіть не відповідають».

ЕКОЛОГІЧНІ СТАНДАРТИ НАТО НА ДОПОМОГУ

Це не перша ситуація, коли військові навчання проводяться на території об’єктів  природно-заповідного фонду. Під прицілом вже побували заповідник «Медобори», Тарутинський степ, національний природний парк «Меотида». Хоча законодавство України забороняє проводити військові навчання на території заповідників.

Від імені МБО «Екологія-Право-Людина» усі порушення по Чорноморському заповіднику зафіксовані, матеріали передані до Державної екологічної інспекції, поліції та Генеральної прокуратури. З цими фактами відкриті провадження та ведуться розслідування. Екологи отримали тривожну інформацію від слідчих органів — нібито, щоб не притягувати нікого до відповідальності, обстріляні території можуть вилучити зі складу біосферного заповідника.

«Чим закінчиться ця історія, до кінця не зрозуміло. Але позитив у тому, що всі ці негативні ситуації за останні два з половиною роки припинилися, в усіх випадках вдалося знайти компроміс і довести, що не можуть Міноборони та ЗСУ бути рейдерами, — додає Олексій Василюк. — Усі ці навчання проводяться в межах міжнародних програм, зокрема в межах співпраці України з НАТО. Тому вирішити усі ці проблеми можна простим рішенням — запровадити екологічні стандарти НАТО, які забороняють військові навчання у заповіднику. Військові повинні охороняти те, що є цінним для держави. Якщо ця проста істина буде визнана керівництвом держави, цій проблемі можна буде покласти край».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати