Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зробили з Десенки... смітник»

Кияни обурені перетворенням прибережної смуги затоки на звалище. Комунальні служби шукають крайнього
27 квітня, 10:31

Жителі столичного масиву «Райдужний» пам’ятають часи, коли в затоці річки Десенка нерестилась риба, цією київською річкою ходили туристичні теплоходи, а на березі можна було влаштувати пікнік. Для мешканців мегаполіса клаптики зеленої території та ще й поблизу води — розкіш. Знайомі, котрі мешкають біля таких місць, радіють контакту з природою, але разом з тим засмучуються, коли бачать, як ці оази знищуються.

Одна з прогулянок уздовж затоки річки Десенка для родини Гринь закінчилася розчаруванням: на звичних зелених галявинах поблизу водойми вони побачили гори сміття. На викладених у соцмережі світлинах видно, як пагорби з відходів подекуди сягають вище коліна. У самій водоймі плавали шини, у гілках дерев заплутались поліетиленові пакети... Складається враження, що це не місце відпочинку, а організоване сміттєзвалище. Людмила Гринь, котра одна з перших стривожилась побаченим, порівняла це з кочуванням Грибовицького сміттєзвалища. Та виник смітник на території, яка вважається зоною відпочинку.

«Сміття залишили не горе-туристи. Його завозять машинами, хоча проїзд автомобілів сюди заборонено. Хто дав на це дозвіл? Куди дивиться Держекоінспекція, служби гідроекології, КП «Київблагоустрій»? Може, це їхня чудова ідея? Чим займаються санітарні та екологічні служби міста? Панове чиновники, де ви? Ви це бачили? Чи самі створили? Шановні депутати Київміськради, члени постійно діючої комісії з питань землекористування, — поцікавтеся, кому належить ця місцевість за кадастром? Хто це в нас такий хазяйновитий? А може, якраз хтось із вас? Дайте відповідь громадськості, не соромтеся, признавайтеся, кому маємо дякувати?» — обурюється Людмила Гринь у Facebook.

ЛАНЦЮГ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Людмила почала штурмувати всі служби, причетні до охорони прибережних зон. Надіслала запити до Міністерства екології та природних ресурсів, Дніпровської районної державної адміністрації та Київради. Хотіла з’ясувати, хто несе відповідальність за контроль і збереження території. Крім того, у своїх зверненнях вимагала притягнути до відповідальності винних і ліквідувати несанкціоноване звалище.

У Мінекології запит розглянули доволі швидко, бо просто переадресували його на розгляд Дніпровській РДА. Тут активістці повідомили, що з 2004 року територія перебуває на балансі комунального підприємства «Плесо». Редакція звернулась за роз’ясненнями до керівника підприємства Дениса ПІКАЛОВА, і він заперечив, що ця земельна ділянка закріплена за «Плесом». Також Денис Пікалов порадив з’ясувати, в чиєму ж користуванні перебуває територія, а саме: у департаменту земельних ресурсів Київської міської держадміністрації.

«Я переконаний, якщо запитаєте про це в департаменту землеустрою, виявиться, що це землі загального користування. Тобто що вони належать громаді Києва і не перебувають на балансі «Плеса», у нас там немає жодного об’єкта, — пояснює Денис Пікалов. — Така ситуація доволі типова. У Правилах благоустрою міста Києва міститься пункт, за яким контроль за благоустроєм на землях, не наданих у користування, лежить на райдержадміністраціях. Вони зобов’язані моніторити такі ділянки, штрафувати у разі появи на них сміття й підтримувати благоустрій».

СПІЛЬНІ ПРИБИРАННЯ НІЧИЙНИХ ТЕРИТОРІЙ

Та у Дніпровській РДА вирішили перекласти відповідальність за утримання затоки Десенки на КП «Плесо». Так, після запитів громадян до Дніпровської райдержадміністрації чиновники підготували ініціативний лист до «Плеса» з вимогою привести територію, прилеглу до річки Десенка, до належного санітарного стану і постійно утримувати її відповідно до Правил благоустрою Києва.

Людмилі Гринь у районній адміністрації пояснили, що, згідно з Водним кодексом України, територія вважається прибережною захисною смугою. За експлуатацію, охорону та утримання внутрішніх водойм Києва відповідає саме «Плесо» — відповідно до статуту підприємства предметом його діяльності є, зокрема, догляд за прибережними захисними смугами.

Денис Пікалов зауважив, що до прямих функцій очолюваного ним підприємства прибирання сміття не належить, але якщо з такими проханнями звертаються чиновники райдержадміністрацій, то спільно організовують прибирання. Нещодавно така акція відбулася поблизу станції метро «Славутич».

«Звичайно, сміттєзвалище треба буде прибирати. Якщо до нас звернуться, то ми замість того, щоб виконувати свої прямі обов’язки, докладемо зусилля й виправимо ситуацію. На жаль, є земельні ділянки, які неефективно утримуються, так іноді буває», — резюмує Денис Пікалов.

ПРИКРИТТЯ ДЛЯ ДАЧ?

У громади є інші припущення, чому територія затоки перетворюється на смітник. «Нам здається, що так хочуть зайняти цю територію під будівництво дач. Зараз возять туди сміття, а потім будуватимуть котеджі, — вважає Людмила Гринь. — Хтось по-тихому виділяє тут землю. Але ж тут заплавна територія. Шкода, що з Києва і Десенки просто зробили смітник. Була чиста зелена зона, люди ходили сюди на пікніки, відпочивали, грали в баскетбол, а зараз що? Ми з чоловіком уже думали, може, влаштувати тут нічні чергування, бо сміття привозять саме вночі».

Такі чергування мали б організувати передусім комунальні служби. Оскільки вони відмовчуються, до цього їх повинна змусити громада. Саме оббивати пороги кабінетів чиновників радить активістка Тетяна Андрійшина. Інакше представники місцевої влади просто перекладатимуть відповідальність один на одного, а бажаного результату не буде. На думку активістки, зараз завдання громади — дотиснути комунальні служби, змусити їх перевірити опубліковані факти, звернутись до правоохоронних органів і Державної екологічної інспекції. «День» стежитиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати