Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

22 грудня, 00:00

Білоруський опозиціонер обіцяє «революцію духу»

Єдиний кандидат білоруської опозиції Олександр Мілінкевич обіцяє, що в разі фальсифікації президентських виборів люди вийдуть на вулицю. «І я, і мої колеги по демократичній коаліції не хочемо ніяких революцій. І народ не хоче. Якщо ми програємо на чесних виборах, ми ніколи не будемо проти. Але, якщо результати виборів буде сфальсифіковано, люди вийдуть на вулицю», — заявив О. Мілінкевич в інтерв’ю газеті «Московський комсомолець», опублікованому вчора. Він пообіцяв, що в Білорусії «відбудеться мирна революція». «Я б її назвав революцією духу. Адже, щоб вийти на площу в такій тоталітарній державі, як Білорусь, де б’ють палицями та кидають до в’язниці, треба мати сильний дух. Чий дух виявиться сильнішим, той і виграє», — відзначив О. Мілінкевич.

У росіян ностальгія за радянськими начальниками

Росіяни впевнені, що чиновники, які правили Радянським Союзом, були освіченими, працелюбними та піклувалися про долю країни. А правителі сучасної Росії некомпетентні, корумповані та байдужі до інтересів народу. Такі результати опублікованого соцопитування ВЦІОМ. На думку 42% респондентів, російська еліта в порівнянні з радянськими часами змінилася на гірше, і лише 17% переконані в протилежному. «Зіпсувалися», на думку респондентів, представники чотирьох із п’яти груп еліти — політики, господарники, силовики, діячі науки та культури. Ось лише керівники провідних ЗМІ зараз більшою мірою працюють на благо суспільства, ніж їхні радянські колеги. Серед якостей, властивих радянській еліті, опитані назвали патріотизм, заклопотаність долею країни, професіоналізм, працьовитість і відповідальність перед країною та народом.

В Італії зiштовхнулися потяги

Близько 60 осіб, за повідомленнями італійських ЗМІ, постраждали внаслідок залізничної аварії в Італії. Важкі поранення отримали, за різними даними, від 6 до 12 осіб. Двоє вважаються зниклими безвісти. Аварія сталася на станції Роккасекка в 120 км на південний схід від Рима. Пасажирський потяг через невстановлену причину врізався в поїзд, що зупинився. Удар був настільки сильним, що один із вагонів опинився на даху іншого. «Ми поки що не можемо пояснити причини аварії», — заявив представник залізничної компанії. Міністр транспорту Пьєтро Лунарді оголосив про створення комісії з розслідування обставин катастрофи.

Болгарія та Румунія йдуть із Іраку

Розміщений в Іраку болгарський контингент покине цю країну до 31 грудня, заявив прем’єр-міністр Болгарії Сергій Станішев. Він відзначив при цьому, що Софія продовжить надання допомоги в нормалізації становища в арабській країні. Ця заява прозвучала перед 105 болгарськими піхотинцями, які ввійшли до першої групи, що повернулася додому після завершення служби в Іраку. С. Станішев підкреслив, що «участь Болгарії в нормалізації ситуації в Іраку не може бути такою, якою вона була до нинішнього моменту». Нещодавно військові джерела в Софії повідомили, що на початку наступного року в Ірак на чотири місяці може бути направлена група з 120 військових, які гарантуватимуть безпеку в одному з таборів біженців. Румунський президент Траян Басеску також заявив, що його країна виведе розміщений в Іраку контингент і направить туди замість військових цивільний персонал — інженерів і техніків. Раніше президент говорив, що румунські війська покинуть Ірак після того, як іракські сили безпеки будуть здатні повністю контролювати ситуацію в їхній країні.

Відновився суд над Саддамом

Учора в Багдаді відновився суд над Саддамом Хусейном і сімома його колишніми помічниками. Два тижні тому колишній президент Іраку бойкотував процес. Цього разу він усе ж таки з’явився в залі засідань. Після нещодавніх парламентських виборів, у яких взяли участь мільйони іракців, як і раніше висловлюється стурбованість із приводу безпеки юристів, які захищають Саддама: незабаром після початку судових слухань були вбиті двоє з його адвокатів. Один із захисників Хусейна, колишній міністр юстиції США Рамсей Кларк, вирішив не повертатися до Багдаду саме з міркувань безпеки. А екс-міністр юстиції Катару Наджіб Нуамі, який також представляє інтереси Саддама, заявив, що в іракській столиці його зустрів вороже налаштований натовп.

Що сталось із чеченськими дітьми?

Кількість дітей, які захворіли на невідоме захворювання в Шелковському районі Чечні, збільшилася до 53. Експерти досі не мають жодних діагнозів щодо природи хвороби. Школи району закриті на карантин до 25 грудня. Медики кажуть, що діти переважно скаржаться на напади задухи, а також страху й психозу. У зв’язку з тим, що природа захворювання поки що незрозуміла, хворим дають заспокійливі препарати та вітаміни. За даними Інтерфаксу, фахівці з московського центру медицини катастроф «Захист», які прибули на допомогу в Чечню, стверджують, що ознак харчового отруєння у хворих дітей немає. Поки що всі гіпотези зводяться до застосування якоїсь речовини нервово-паралітичної або психотропної дії. У зв’язку з цим уряд Чечні звернувся до російських військових і в МНС із проханням залучити їхніх фахівців до розслідування.

У Малайзії — велика повінь

У Малайзії число жителів, евакуйованих внаслідок найсильнішої за останні 30 років повені на півночі країни, досягло 30 тисяч, повідомляють місцеві ЗМІ. Стихія забрала життя сімох жителів штатів Келантан і Тренггану, двоє вважаються зниклими безвісти. Критичною залишається ситуація в штаті Кедах, де без даху залишилися понад 18 тисяч чоловік. У цьому північному штаті практично повністю знищено понад 25 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати