Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Люстрація по-новому

У Польщі опублікують список усіх агентів та інформаторів
25 липня, 00:00

У Польщі виведуть «на чисту воду» всіх агентів спецслужб часів комуністичного правління, а також їхніх інформаторів. Це станеться через три місяці після вступу в дію відповідного закону, ухваленого днями польським парламентом. Саме стільки часу Сейм дав Інституту національної пам’яті для опублікування в iнтернеті списку. 372 депутати при 44 «проти» проголосували за закон, який п осилює заходи по усуненню колишніх інформаторів комуністичних спецслужб з нинішніх органів влади, ЗМІ, судів, шкіл. Закон має бути ще затверджений Сенатом, але оглядачі не бачать для цього жодних перешкод, оскільки верхня палата контролюється партіями, котрі входять до правлячої коаліції. Ухвалення цього закону є важливою перемогою братів близнюків Леха і Ярослава Качиньських, які обіймають посади президента і прем’єр-міністра. Адже саме усунення комуністів з усіх владних структур і ліквідація корупції були одними із ключових програмних положень консервативної партії «Право і справедливість», яка перемогла на парламентських виборах восени минулого року.

Слід зауважити, що досі лише Чеська Республіка і колишня Німецька Демократична Республіка відкрили доступ до архівів спецслужб часів комуністичного правління.

До ухвалення нового закону в Польщі люстрацією займався люстраційний суд і інститут представника громадського інтересу. Сейм ліквідував ці структури і доручив виконувати цю роботу Інституту народної пам’яті, який матиме доступ до архівів спецслужб.

Відтепер працівники всіх категорій, що підпадають під дію нового закону, мають отримати офіційний сертифікат, який підтверджує чи співпрацювали вони зі спецслужбами чи ні. Сертифікат видаватиметься Інститутом національної пам’яті. Якщо в цьому документі буде сказано, що його власник колись був позаштатним агентом секретної поліції, то це може вважатися підставою для звільнення. Під дію закону підпадають громадяни, які народилися до 1 серпня 1972 року. Вони зобов’язані протягом трьох місяців звернутися з відповідною заявою до Інституту національної пам’яті. Закон передбачає звільнення з роботи осіб, які не зізналися у співпраці з таємними спецслужбами. До нинішнього часу кандидатам на певні державні посади достатньо було задекларувати про те, чи співпрацювали вони зі спецслужбами чи ні.

У Польщі досить серйозно ставляться до цього питання. І показовим у цьому відношенні є нещодавня відставка міністра фінансів Зіти Гіловської. Наприкінці червня її було відправлено у відставку на підставі звинувачення, що вона приховала свої минулі зв’язки із секретною поліцією.

Як повідомляє польська пресова агенція РАР, закон збільшує кількість людей, яким доведеться доводити свою «чистоту», з нинішніх 27 тисяч громадян до декількох сотень тисяч. Дією закону буде додатково охоплено дипломатів, працівників муніципальних служб, керівників державних компаній, редакторів, журналістів, директорів державних і приватних шкіл, наукових працівників, нотаріусів. Усі вони, вступаючи на зазначені посади, мають заповнити так звану люстраційну заяву.

Принагідно слід зауважити, що дія закону не охоплює священиків. Хоча польська католицька церква має серйозний авторитет в країні, але вона не уникла звинувачень у тому, що деякі із її високопоставлених ієрархів співпрацювали з комуністами. За даними Інституту національної пам’яті, від 10 до 15 відсотків священиків співпрацювали з спецслужбами колишнього режиму.

ДОВІДКА

Інститут національної пам’яті був заснований 1998 року для розслідування злочинів нацистів і комуністів на території Польщі. Він має архіви, які раніше належали секретній поліції та іншим спецслужбам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати