Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україні потрібна якісна журналістика...»

Посол Марюс Януконіс поділився досвідом євроатлантичної інтеграції Литви та наголосив на важливій ролі медіа у світі
19 липня, 19:53

«Україні потрібна якісна журналістика, бо ми живемо в складному інформаційному світі, де багато фейкових новин, сумнівної інформації, пропаганди. Журналісти завжди були потужним інструментом», – такими словами розпочав розмову з «літньошколярками» Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. До того ж додав, що ми маємо сильну, незалежну, дуже різноманітну журналістику, яка, на відміну від російської чи білоруської, не має тем «табу».

Пан посол коротко прокоментував минулі нещодавно саміти Україна-ЄС, НАТО та зустріч президента Дональда Трампа з Володимиром Путіним. Марюс Януконіс вважає, що саміт Україна-ЄС мав очікуваних хід подій: «Україна має перспективу подальшого зближення з Європейським  Союзом, але їй потрібно робити «домашнє завдання». В будь-якій ситуації вашій країні потрібно просуватися по шляху євроатлантичної інтеграції за допомогою реформ, виконання договору про асоціацію, покращення бізнесклімату тощо». Пан посол не міг не торкнутися актуальної для українців теми членства в НАТО, тож розповів про нелегкий шлях Литви до приєднання, запевнивши, що наполегливість у діях дасть свої результати в подоланні будь-яких викликів і перешкод.

У контексті зв’язків наших країн пан Марюс відзначив: «Є один хороший приклад спільної історії – між Литвою і Україною, тому що у нас ніколи не було суперечок і конфліктів». Тому зараз розвивається багато проектів, які пов'язують українців та литовців, наприклад щойно підписаний меморандум про Балтійсько-Чорноморський транспортний коридор.

ВРАЖЕННЯ

«ЛИТВА – ПОСЛІДОВНИЙ ДРУГ УКРАЇНИ»

Евеліна КОТЛЯРОВА, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

– Стриманий, ввічливий, ідеальна українська мова — справжній дипломат. Таке враження склалося у перші хвилини зустрічі з послом Литви в Україні Марюсом Януконісом. Розмова вселила в мене надію, адже з риторики пана посла було зрозуміло, що Литва – послідовний друг України: «Україна і Литва не мали конфліктів з ХIV століття і це — досягнення». Розмова вийшла серйозною і водночас дружньою та веселою. Пан посол пояснив, що литовці мають дуже консолідоване суспільство, тому в цій державі легше було ухвалити рішення щодо НАТО. Цікаво було слухати відповіді на питання про важливі дипломатичні тенденції від людини, безпосередньо причетної до глобальних процесів.   Однак не тільки серйозною була наша розмова – пан Януконіс окреслив проблему з машинами на єврономерах анекдотом: «Литовці приїжджають в Україну і почуваються як удома, адже тут всі їздять на литовських номерах».

Літня школа журналістики проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати