Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антиукраїнська «стратегія»

Чому МЗС Польщі через 9 років опублікувало секретні документи про східну політику країни
26 січня, 11:54
ФОТО REUTERS

Днями МЗС Польщі оприлюднило засекречений документ «Тези про політику Польщі щодо Росії та України» від 4 березня 2008 року, який підписав тодішній директор Східного департаменту МЗС Польщі Ярослав Браткевич. Ці тези були доведені до відома чотирьох осіб, зокрема тодішнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського.

Зокрема, в розсекреченому документі йдеться про те, що «можливості для експансії Росії в політичному, економічному та особливо військовому сенсі доволі обмежені; вони стикаються з серйозними перешкодами в країнах СНД, таких як Україна чи Грузія».

Нинішній очільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю агенції PAP розкритикував документ, ухвалений попереднім урядом, і, зокрема, зазначив, що «ці тези стали початком відмови від проукраїнської політики на користь політики проросійської». За його словами, «автори не мали ілюзій щодо успіху, але визнали, що «проросійськість» має стати своєрідним інструментом, трюком для Заходу, хотіли в такий спосіб отримати кращу репутацію на Заході». Ващиковський також наголосив, що якраз тоді в зовнішній політиці Польщі відбувся відхід від політики Єжи Гедройця, який виступав за українсько-польську співпрацю, хоча в цьому зараз звинувачують нинішній уряд. Крім того, глава МЗС вважає, що автори документа «маргіналізують Україну, тим часом як Росію вважають за країну, яка не загрожує, а є джерелом енергоресурсів і має бажання співпрацювати».

«ВОНИ ХОТІЛИ СКОМПРОМЕТУВАТИ КОЛИШНІЙ УРЯД»

Марек СIВЕЦЬ, екс-віце-президент Європейського парламенту:

— У дипломатії є публічна діяльність та «внутрішня кухня». І якщо ви хочете мати гарну їжу, треба знати, як її готують. І я проти публікації визначених документів, адже вони не відображають політики. Політика здійснюється іншим чином.

Цей документ був частиною «кухні». Ми добре знаємо, що «Вікілікс» зробив з американською дипломатичною поштою, скільки було скандалів. Думаю, що польське МЗС зробило щось незвичне: воно опублікувало свої секретні файли, порушивши власні правила. Навіщо вони це зробили, я не знаю. Я можу лише здогадуватися, що вони хотіли дискредитувати, скомпрометувати колишній уряд.

Якби цей документ був дієвим, ви побачили б це у практичних кроках моєї країни. Але політика Польщі завжди була незмінною: ми завжди підтримуємо Україну, незалежно від того, хто є президентом. У цьому разі, на мою думку, зазначена публікація була неефективною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати