Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Джерело як історичних, так і сучасних знань»

До ХХІ випуску щорічного видання «України дипломатичної» увійшло 48 авторських публікацій
21 грудня, 19:18

22 грудня в Україні відзначається професійне свято День працівників дипломатичної служби. Згідно з Указом Президента України від 21 листопада 2005 року «Про День працівників дипломатичної служби» свято встановлено, «ураховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисті прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном».

Вже стало доброю традицією у переддень професійного свята підсумовувати діяльність широкого дипломатичного корпусу презентацією наукового щорічника «Україна дипломатична», а також низки фірмових видань, які випускає «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (ГДІП).  Завдяки активній взаємодії з Міністерством закордонних справ, Національною академією наук України, вищими навчальними закладами та дипломатами, ГДІП 21 рік поспіль створює часопис, який робить великий внесок у формування української наукової дипломатичної школи, сприяє поширенню знань із міжнародних відносин і зовнішньої політики. «Україна дипломатична» системно й на високому рівні висвітлює проблематику міжнародного життя нашої країни та світу — від суто професійних, специфічних аспектів до більш широкого розуміння міжнародних відносин на рівні культурної, духовної, народної дипломатії, міжнародної взаємодії у різних сферах життя — освіті, медицині, соціальній сфері, розкриває білі плями в українській дипломатичній історії. Опубліковані матеріали знайомлять представників інших держав з тими процесами, які є актуальними для нашої держави.

Попри COVID-19, дирекція «Медіацентр» забезпечує проведення змістовних заходів у форматі онлайн. В онлайн-презентації, яка відбулася у медіа-центрі ГДІПу взяли участь перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, Надзвичайна й Повноважна Амбасадорка Аргентини в Україні Елена Летісія Мікусінскі, Директорка Французького інституту в Україні Наталі Берас, Постійний представник України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Юрій Клименко, Надзвичайні та Повноважні Посли України Олександр Балануца (Кувейт) та Ігор Осташ (Ліван), віцепрезидент Національної академії наук України Сергій Пирожков, Міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко, Почесний консул Чорногорії в Україні Станіслав Довгий, Надзвичайний і Повноважний Посол, ветеран дипломатичної служби, член Національної спілки журналістів України Ігор Турянський та представники наукової громадськості. Генеральний директор ДП «ГДІП» Павло Кривонос розпочав свою промову з ушанування пам’яті засновника та незмінного головного редактора наукового щорічника «Україна дипломатична» Анатолія Денисенка, котрий нещодавно відійшов у засвіти. У межах онлайн-заходу також було презентовано книгу українського дипломата, кандидата історичних наук, доцента Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Шевченка Павла Кірпенка «Афганістан у політиці США. Сторінки історії (1919-1973)», появі якої організаційно сприяла Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв.

До нового, ХХІ випуску видання «України дипломатичної» увійшло 48 авторських публікацій: статті іноземних і вітчизняних дипломатів, наукові розвідки про сучасний стан та історію міжнародних відносин, української дипломатії. Обсяг видання — 880 сторінок тексту українською й англійською мовами. До видання ввійшли такі рубрики, як «Історія дипломатії», «Інституційна історія української дипломатії очима її учасників», «Фаховий погляд дипломата», «Дипломатичний корпус України», «Сучасна дипломатія: концепції та реалії», «Геополітика в сучасному світі», «Публічна дипломатія». У книзі презентовано великий і цікавий обсяг матеріалів, зокрема, присвячений буремним рокам Української революції. Кожна стаття, за словами В. Огризка, — це уособлення дипломатичного вміння, хисту та досвіду, який сучасні молоді дипломати, а також досвідчені фахівці, що займають серйозні позиції і в центральному апараті, і за кордоном, повинні використовувати для того, щоб не припускати тих помилок, які робили їхні попередники.

О. Балануца зазначив, що презентоване видання стане у пригоді також і школярам, що цікавляться історією та професією дипломата зокрема: «Хотів би сказати, що це найкорисніший матеріал, який ми, як фахівці, можемо використовувати у своїй щоденній кропіткій праці. Так само ця книга є актуальною і для наших студентів, майбутніх дипломатів, та школярів, які зможуть насолодитися цікавими публікаціями та пізнати історією своєї країни, адже нам є чим пишатися. Щорічник «Україна дипломатична» — це джерело як історичних, так і сучасних знань, а також комунікаційний майданчик, де вся інтелектуальна еліта України відточує професійну майстерність та випрацьовує нові рішення фундаментальних проблем нашої країни».

Черговий випуск, як і попередні, знайде своїх поціновувачів серед дипломатів, працівників зовнішньополітичної сфери, серед журналістських та експертних кіл, вузьких фахівців, тих, хто цікавиться дипломатичними темами, конкретними країнами та міжнародними організаціями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати